
Brno/Paříž, 12. března 2015 - Ani letošní 21. ročník prestižní světové soutěže Vinalies Internationales se neobešel bez účasti moravských a českých vinařů. A byla to účast úspěšná, neboť 17 vinařstvím vynesla celkem 30 medailí, tedy o 4 více než loni. Prezentaci našich vín zajistilo za finanční podpory Vinařského fondu Národní vinařské centrum.
Z celkových 30 medailí si 6 vinařů odvezlo nejcennější zlatý kov a 24 stříbrný. Mezi nejlepší světová vína a vinařství se letos zařadil:
- BOHEMIA SEKT – Bohemia Sekt Prestige brut 2011 šumivé víno
- Vinařství Horák – Chardonnay 2013 pozdní sběr
- Víno Mikrosvín Mikulov – Müller Thurgau 2013 pozdní sběr
- Víno Hruška – Cuvée Nikol top collection 2013 pozdní sběr
- Zámecké vinařství Bzenec – Veltlínské zelené 2013 Ego No.72 pozdní sběr
- Vinařství Štěpán Maňák – Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr
„Soutěží Vinalies Internationales začíná seriál prestižních světových soutěží a vzhledem k tomu, že patří mezi nejnáročnější světové soutěže, bývá mezi vinaři považována za indikátor, na jaké medailové úspěchy se dále v průběhu roku můžeme těšit. Lepší výsledek než v loňském roce tak dává naději, že bude letos ještě co oslavovat,“ komentoval úspěchy našich vinařů Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které účast našich vinařů v Paříži zajišťovalo.
„Ocenění sedmnácti našich vinařství hodně vypovídá o vnímání našeho vinařství ve světě, které je čím dál více oceňováno jako celek. Porotci našim nenapodobitelným vínům přišli na chuť a Česká republika už má na světové vinařské mapě pevné místo jako velmi kvalitní region,“ dodal k soutěži Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který účast našich vín finančně podpořil.
Letos soutěžilo více než 3500 vín. Národní vinařské centrum vyslalo za Českou republiku celkem 107 vín. Bodové limity jsou 82-84 body pro stříbro a 85 bodů pro zlato.
Nejlepší vína ze soutěže se na podzim opět objeví v proslulé publikaci 1000 Vins du Monde, kde se s nimi seznámí také milovníci nejlepších světových vín v zahraničí. Publikace 1000 Vins du Monde je často označována za vinařský ekvivalent známého michelinského průvodce světem gastronomie.
Zdroj: NVC