Rulandské šedé Ryšák 2014 výběr z hroznů
VINICE - HNÁNICE Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Waldberg 190 Kč (VVI)
Bílé polosladké víno s 11,5 % alkoholu, 40,4 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Má narůžovělou barvu díky tzv. imeretské technologii výroby vína (gruzínská metoda vinifikace společně se slupkami v zemi zakopaných hliněných nádobách „churi“). Vůně tropického ovoce se proplétá s kořenitými tóny. V chuti je navíc i náznak medu. Doporučeno k dezertům, případně k měkkým smetanovým sýrům.
- Bronzová medaile – Den vína 2015
(hrad Buchlov)
El Coto Blanco 2013 DOCa Rioja
El Coto de Rioja Španělsko, La Rioja 132 Kč (BMC)
Bílé suché víno, vyrobeno z vybraných, ručně sbíraných hroznů odrůdy Viura. Barva světle žlutá se zlatavými až zelenkavými odlesky. Ve vůni je intenzivní aroma zelených jablek a květin. Chuť je plná, svěží, ovocitá s příjemnou kyselinkou a květinovou dochutí. Víno se hodí zejména k rybám, mořským plodům, drůbežímu a telecímu masu. Alkohol 12 %.
Ryzlink rýnský Terasy 2014 pozdní sběr
Rodinné vinařství Jedlička Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice, Terasy 189 Kč (TRA, VKH)
Bíle suché víno se žlutozelenými odlesky. Vůně ovocná, zemitá, s nádechem bílého rybízu, bílé broskve, akátového květu a zeleného čaje. Chuť svěží, kořenitá, s pikantní kyselinkou. Připomíná čerstvé citrusy, žluté jablíčko a lískový oříšek. 11,5 % alkoholu, 0,4 g/l zbytkového cukru, 8,3 g/l kyselin.
Tramín červený 2012 MZV
Vinařství Němčičky, Tomáš Procházka Morava, Velkopavlovická podoblast, Němčičky, Růžený 150 Kč (STA)
Hrozny dosáhly při sběru cukernatosti 24,8 stupňů. Přesto je víno suché, což je samozřejmě kompenzováno vyšším alkoholem (14,5 %). Víno je tak vhodné i pro delší archivaci. Jelikož jej vinař nechal prokvasit do sucha, je hodně plné, s intenzivní kořenitou vůní. Kyseliny 4,7 g/l, zbytkový cukr 4,5 g/l.
Svatovavřinecké rosé 2014
Rodinné vinařství Jedlička Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice 129 Kč (TRA, VKH)
Růžové polosuché víno s 10,5 % alkoholu, 12,3 g/l zbytkového cukru a 8,0 g/l kyselin. Vůně drobného bobulového ovoce a medové plástve. V chuti přezrálý rybíz, moruše, ostružiny, třešně. Jemné svěží víno.
- Bronzová medaile – Meditrina 2015 (Velké Pavlovice)
Frankovka 2013 pozdní sběr
VÍNO HRUŠKA Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Vinohrádky 197 Kč (HRU)
Červené suché víno edice classic collection s 12,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Rubínová barva, kořenitost spojená s ovocností a jemná peckovinka vytváří extraktivní víno s nádechem ostružin a višní.
- Stříbrná medaile – výstava vín Pavlov 2015 (Pavlov)
- Zlatá medaile – Košt vín Tečovice 2015 (Tečovice)
Coto de Imaz Reserva 2010 DOCa Rioja
El Coto de Rioja Španělsko, La Rioja 338 Kč (BMC)
Červené suché víno, vyrobeno z vybraných, ručně sbíraných hroznů odrůdy Tempranillo. Víno zrálo 18 měsíců v barikových sudech z amerického dubu a následně 24 měsíců v lahvi. Sytá červená barva je ve vůni doplněna jemným tónem ovoce, dřeva a vanilky. V chuti má víno plné tělo s harmonickými tóny tříslovin a delikátní ovocitostí. Víno se hodí zejména k hovězímu masu, zvěřině, mořským specialitám a tapas. Má potenciál na delší archivaci. Alkohol 13,5 %.
|
Muškát moravský Frizzante 2014
PATRIA Kobylí Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí 149 Kč (NAS, VKA)
Barva suchého perlivého vína je jasná, zelenkavě žlutá. Víno je charakteristické svou příjemnou muškátovou vůní a osvěžujícími tóny citrusů. Svěží perlení zdůrazňuje jiskřivou chuť vína s pikantní kyselinkou a dlouhou muškátovou dochutí.
Chardonnay 2013 pozdní sběr
VÍNO HRUŠKA Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Nová Hora 197 Kč (HRU)
Bílé suché víno edice classic collection s 13,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Typická ovocná lískooříšková vůně s nádechem žlutého melounu. V chuti je víno plné, lehce minerální s dlouhou dochutí.
Pálava 2013 MZV
Vinařství Josef Padalík Morava, Velkopavlovická podoblast, Bořetice, Kraví hora 269 Kč (KLE)
Víno bílé polosuché, z tradiční odrůdy vyšlechtěné na Moravě, s jemně zlatavou barvou s lehce kořenitou tramínovou vůní a chutí. Hrozny dosáhly 24,5 ° cukernatosti. Doporučeno zejména k bílým masům – drůbež či ryby. 13 % alkoholu.
Tramín červený 2013 výběr z hroznů
Vinařství Štěpán Maňák Morava, Slovácká podoblast, Žádovice, Fěruňk 197 Kč (KRA, PER, UZM, VAV, VGA, VTV)
Tramín červený je víno lehce kořenité, s vůní květů růže, doplněnou příjemnou chutí se zbytkovým cukrem. K vínu se hodí drůbež, ryby či těstovinové saláty s balkánským sýrem. Konzumujeme při teplotě 10–12 °C.
Frankovka rosé 2014 kabinet
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko 159 Kč (PRE)
Korpulentní a zralé víno pro letní či podzimní večery. Skvělý partner k tučnějším rybám. Barva je jemná, v tónu lososové. Vůně je plná, zralá a nasládlá. Víno je dokonale jahodové – nacházíme je tu čerstvé, kompotované i marmeládové. V druhé vlně se objevují i třešňové a jabloňové květy, v závěru jahodový jogurt. Chuť je šťavnatá a oblá, výrazně nasládlá. Opět tu dominují jahody, čerstvé i se smetanou. V dlouhé dochuti najdeme marmelády z letního ovoce, jemnou kyselinu i jahodová zrníčka. Vhodné k divokému lososovi uzenému na aromatickém dřevě.
- Zlatá medaile a nejvýše hodnocené rosé – Vinařské Litoměřice 2015 (Litoměřice)
- Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2014 (Brno)
- Zlatá medaile – Meditrina 2015 (Velké Pavlovice)
- Bronzový pohár – Víno&Delikatesy 2015 (Praha)
Dunaj 2012 výber z hrozna
Chateau Marco Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón 235 Kč (CHM)
Jedna z nových nadějných, na Slovensku vyšlechtěných odrůd vína. Fialové okraje naznačují neustále ještě mladé víno, barva samotná je tmavá, neprůhledná, granátová. Vůně připomíná povidlovo-makový koláč, jistou rustikálnost podtrhují tóny sklepa či stodoly. Ostřejší vůně i chuť naznačují mírně vyšší alkohol (14 %). Chuť je plná, s velmi příjemnou kyselinkou, koresponduje s barvou vína – připomíná moruše, přezrálé třešně, trnky, také lehce nezralý rybíz, višně a bezinky. Víno je moc pěkné a pitelné, připeklé a plné, s mohutným nástupem a spíše kratším závěrem. Rozhodně zráním v lahvi získá na ještě větší kvalitě. Vhodné k tmavým masům a zvěřině.
|