Brno, 22. července 2015 - Festival moravských vín v Brně pod názvem Víno z blízka chce do Brna dostat exkluzivní vinařské akce, které mu budou ostatní města závidět. V letošní sezóně představuje postupně vinařské obce, Alianci vinařů V8 a pět Duelů vinařství.
Čtvrtý z duelů se uskuteční ve čtvrtek 23. července a je stejně jako všechny předešlé téměř vyprodán. Pořádající Nadace Partnerství již připravuje zimní část tohoto festivalu.
„Víno z blízka koncipujeme jako exkluzivní městský festival, který nabízí výjimečné vinařské události v létě i v zimě. Víme, že bychom snadněji uspěli s naléváním vína do kelímků na pěší zóně, ale my si dáváme jiný cíl,“ popisuje ředitel festivalu Juraj Flamik.
Podle něj je potřebné obnovit zašlou slávu Brna jako města vína a to nezbytně i v povědomí obyvatel. Proto chce Nadace Partnerství pořádat pouze akce, které jsou svým způsobem exkluzivním zážitkem a současně osvětou o moravském vinařství i jeho tradicích.
Pět předešlých večerů představilo 27 vinařství a přilákalo přes 600 návštěvníků. Zbývá ještě 5 večerů, konkrétně 23. a 30. července proběhnou poslední dva duely. Ty byly pro letošek novinkou a podle vždy vyprodané kapacity je zřejmé, že u návštěvníků uspěly. K popularitě těchto degustací pod otevřeným nebem v centru Brna přispívá i samotný prostor, kde se odehrávají. Otevřená zahrada na svahu pod Špilberkem je totiž výjimečně zdařilý prostor spojující jazykem moderní architektury dvůr objektu Údolní 33 se zalesněným svahem pod hradem Špilberk.
Zmíněné duely nejsou žádným kláním vinařství. Jak Flamik zdůrazňuje, jde spíše o škádlení dvou špičkových vinařů při vzájemném srovnávání vín.
„Účastníci mají k degustaci dvě skleničky. Tento čtvrtek do jedné z nich nalije Veltlínské zelené Vinařství Štěpán Maňák z Žádovic a do druhé stejnou odrůdu VINO HORT z Dobšic. Dvě vína najednou dávají účastníkům možnost pečlivě srovnávat čirost, jiskru, barvu, porovnávat odlišnost vůní a chutí a pro vinaře je to příležitost vysvětlit hodně věcí z vinohradnictví i z technologie výroby,“ objasňuje Flamik.
Exkluzivitu k této degustaci přidávají i gastro partneři. K vybraným vínům připravují nasnoubené lahůdky vždy jedna či dvě známé brněnské restaurace či vinotéky. Ryzlink rýnský Jířího Horta se snoubí s ústřicí „La Perle Noir“ z kuchyně restaurace Koishi, Irshai Oliver Štěpána Maňáka doplní tatarák sea bass a glazovaná šalotka z restaurace La Bouchée.