Brno, 10. prosince 2015 - K Vánocům patří víno. A každé víno najde o Vánocích své uplatnění. Svěží kyselinky dobře podpoří pokrmy, sladší mladá vína lze vychutnat třeba s přáteli a těžší červená klidně i o samotě. Portská vína nebo ušlechtilé destiláty pak dobře zahřejí na horách. Kromě lahví vína pak jako pěkný dárek může posloužit balíček včelích produktů. A Nový rok připomene vinařský kalendář.
Cuvée devítka 2013 MZVVinařství Maděřič je velmi osobité. Etiketu vytvořil vnuk vinaře. Pálava 2015 MZVVinařství Vajbar Rulandské bílé 2014 pozdní sběrMilan Vašíček Plné suché harmonické víno z vyzrálých hroznů. Má zlatavou barvu, v chuti i vůni medové tóny, podpořené květinovým aroma a jemnou kyselinkou. Vhodné k drůbežímu masu, jemným paštikám a měkkým sýrům s bílou plísní. Obsahuje 13,0 % alkoholu. Svatovavřinecké rosé 2015 kabinetVINICE – HNÁNICE Vyvážené a pitelné mladé růžové víno z kategorie polosuchých. Má 15,4 g/l zbytkového cukru, který doplňuje 6,2 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 20,0 g/l, alkohol 11,0 %. Láhev má šroubový uzávěr. Medový balíček 2015VÍNO HRUŠKA Medový balíček obsahuje lahev medoviny (0,5 l, 13,0 % alkoholu), pastový med o objemu 212 ml a včelí vosk s knotem, z něhož lze vyrobit příjemně vonící medovou svíčku. Medovina je vyrobená z medů a bylin bílokarpatských luk a hájů. Právě díky vzácným bylinám, prokvašeným do tohoto nápoje, získává medovina svou originální chuť a výjimečnou vůni. |
Muškát moravský 2015 kabinetVINICE – HNÁNICE Rulandské šedé 2015 pozdní sběrVINICE – HNÁNICE Mladé víno na samé hranici polosladkých vín. Má 42,7 g/l zbytkového cukru, který doplňuje kyselinka (7,5 g/l). Bezcukerný extrakt je 21,7 g/l, alkohol 11,0 %. Láhev má šroubový uzávěr. Cabernet Sauvignon klaret 2014 MZVVinařství Maděřič Tři trendy v jednom: polosladké víno, frizzante a klaret. Jemně perlivé víno s tóny květin, v chuti smetanové a medové. Cukr podporuje i dostatečná kyselina. Zbytkový cukr 10,5 g/l, kyseliny 7,3 g/l, alkohol 12,0 %. Rulandské modré 2013 výběr z hroznůMilan Vašíček Víno karmínové barvy s vůní sušených švestek. V chuti nasládlé taniny a tóny jahodové marmelády. Doporučeno k steakům, vyzrálým sýrům a smetanovým omáčkám. Alkohol 13,0 %. Nejrozšířenější odrůdy révy vinné v České republiceKalendář 2016 |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték – prosinec 2015 |
|||
GON | Vinotéka U gongu | NVC | Národní vinařské centrum |
HRU | Víno Hruška | PRE | Vinotéky Presto |
LPC | Le Petit Café | VGA | Vinná galerie |
Více v Přehledu brněnských vinoték