Brno, 3. června 2016 - První ročník festivalu šumivých vín s názvem Sektival proběhne od 3. do 18. června na dvou desítkách míst v Praze, Brně a Plzni. V Brně bude možno objevovat rozmanitost bublinek v šesti brněnských restaurací, které pro festival připravily jedinečná menu plná delikates. Sommelier David Král s nimi poté spároval sekty tak, aby vynikla lahodná harmonie spojení chuti jídla a šumivého vína.

„Sekty jsou u nás často vnímány jako nápoj vhodný jen k oslavám. Přitom bublinky se hodí v podstatě kdykoliv. A právě proto, že mají mnoho podob, dají se kombinovat s mnoha jídly a doprovodit tak celý večer. V rámci Sektivalu proto chceme ve spolupráci s restauracemi a kavárnami představit lidem co nejvíce chutí, kombinací a přinést jim tak mnoho zážitků," říká k akci sommelier roku 2015, David Král.

Rozmanitost bublinek si v Brně užijete na šesti místech. Pro milovníky sektů a ryb si restaurace Na Švábce připravila tři varianty – pstruha, lososa či sumečka. V restauracích La Corrida v Bystrci či v Žabovřeskách na vás čekají dvě varianty tříchodového menu. Nebo můžete vyrazit na procházku kolem Brněnské přehrady a zastavit se přitom v Maximus Resortu, kde si připravili pětichodové degustační menu. V kavárně a vinném baru Veranda na vás čeká sektová degustace složená z pěti různých sektů a tapas. A objevit kouzlo bublinek vám pomohou i v Campus River Restaurantu.

Díky Sektivalu můžete ochutnat celkem 18 různých šumivých vín a v kombinaci s delikatesami si tam užít osmdesát chutí. „Na párování sektů s jídlem je nejkrásnější vlastní poznávání chuťových odlišností. Poprvé se napijete a vychutnáte si samotné šumivé víno. Poté si dáte kousek jídla a také vnímáte chutě samotné. A až napotřetí si dáte do úst obojí – sekt i pokrm. Chutě se najednou promění a mým cílem, když jsem jednotlivé chody a šumivá vína pároval , bylo, aby vybraný sekt podpořil chuť jídla a naopak. Pokud vám z předchozího chodu navíc zbyla ještě nedopitá sklenka, zkuste si jídlo ochutnat s jiným sektem, ať poznáte ten rozdíl," radí David Král.