Châteauneuf du Pape Louis Geoffrey 2012 AOC Châteauneuf du Pape
Domaine de la Ronciere Francie, Rhône, Châteauneuf du Pape, Châteauneuf du Pape 850 Kč (U3D)
Červené suché víno z 65 let staré vinice z proslulé oblasti a obce Châteauneuf du Pape. Je vyrobeno z odrůd Grenache (80 %) a Syrah (20 %). Způsob výroby a vyšší obsah alkoholu (14 %) jej dovolují archivovat i 15 let. Víno má rubínovou barvu a silnou ovocnou vůni. Plné, s aroma čokolády, červeného ovoce, s dobře zakulacenými taniny. Bylo školeno 12 měsíců v tancích, 20 % zrálo v dřevěných sudech. Doporučeno k masu, čokoládovým desertům a modrým sýrům.
Pinot Blanc 2015 AOC Alsace
André Blanck Francie, Alsasko 292 Kč (ALS, MBV, PEC)
Lehké, velmi svěží víno pro běžné pití. Hodí se k většině jídel, například k teplým salátům, paštikám, lososu či delikátním rybám. Barva je jasná se zelenkavými odlesky. Ve vůni aroma bílého ovoce a jarních květů, s elegantní svěžestí. Typický Pinot Blanc. Alkohol 13,6 %, zbytkový cukr 5,71 g/l.
Pinot Gris Clos Schwendi 2015 AOC Alsace
André Blanck Francie, Alsasko, Kientzheim, Clos Schwendi 389 Kč (ALS, MBV, PEC)
Světle žlutá barva, ve vůni se kombinuje jemné koření, žlutá broskev s nádechem kouře při uzení. Víno je suché, plné, velkorysé v chuti, perfektní k asijské kuchyni. Doporučeno také k rybám nebo masu ve světlé omáčce. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 12,44 g/l, kyseliny 5,74 g/l.
Frankovka rosé frizzante 2015 pozdní sběr
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko 159 Kč (PRE)
Barva je světle starorůžová. Vůně je bohatá a oblá, v tónu domácí smetanové zmrzliny z lesního ovoce, v druhé vlně černorybízový sorbet. Chuť je mladá, mazlivá, výrazně nasládlá. Přináší marmeládu z lesního ovoce, následují lesní jahody se smetanou. Středně dlouhý závěr s decentní kyselinou. Doporučeno k jahodovému poháru s vanilkovým krémem.
- Zlatá medaile – Jarovín Rosé 2016 (Znojmo)
- Zlatá medaile – Král vín České republiky 2016 (Znojmo)
- Zlatý pohár – Víno&Delikatesy 2016 (Praha)
|
Riesling Schlossberg 2015 AOC Alsace grand cru
André Blanck Francie, Alsasko, Kientzheim, Schlossberg 455 Kč (ALS, MBV, PEC)
Barva zářivě žlutá se zelenkavými odlesky. Ve vůni elegantní květinová kompozice s tóny citrusů a grapefruitu na závěr s jemnou mineralitou. Na patře je masité a koncentrované, má silný temperament, což se vyvine do krásného finále – je svěží a řízné s minerálními a citrusovými tóny. Alkohol 13,85 %, zbytkový cukr 8,0 g/l, kyseliny 6,47 g/l.
Ryzlink vlašský 2015 výběr z hroznů
VICAN rodinné vinařství Morava, Mikulovská podoblast, Březí, Ořechová hora 245 Kč (VGA)
Bílé polosladké víno (zbytkový cukr 24,6 g/l) s 12,0 % alkoholu. Zlatavé víno expresivní botrytické aromaticky se znatelnou mineralitou, v chuti bohaté na přezrálé hrušky a jablka. Víno s velkým archivačním potenciálem.
- Zlatá medaile – Festwine 2016 (Brno)
- Double Gold – Finger Lakes International Wine Competition 2016 (USA)
- Stříbrná medaile – Meditrina 2016 (Velké Pavlovice)
Rulandské šedé Ryšák 2015 výběr z hroznů
VINICE – HNÁNICE Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Waldberg 199 Kč (VVI)
Polosladké bílé víno s 6,1 g/l kyselin, 34,4 g/l zbytkového cukru, 37,8 g/l bezcukerného extraktu a 12,5 % alkoholu. Víno oranžové barvy, s vůní zahradního ovoce. V chuti se prolínají meruňkové a kořenité tóny. Doporučeno k francouzskému jablečnému koláči.
Côtes du Rhône Tradition 2014 AOC Côtes du Rhône
Domaine de la Ronciere Francie, Rhône, Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape 199 Kč (U3D)
Červené suché víno z odrůd Grenache (85 %), Syrah (10 %) a Mourvédre (5 %). Grenache dává vínu jeho strukturu, Shiraz přidá vynikající vůni. Víno rubínové barvy a silné ovocné vůně s aroma červeného ovoce. Středně plné víno s dobře zakulacenými taniny. Alkohol 13 %. Vhodné k masu nebo měkkým sýrům.
Cotes du Rhone Rescator 2013 AOC Côtes du Rhône
Domaine de la Ronciere Francie, Rhône, Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape 350 Kč (U3D)
Rubínová barva, silná ovocná vůně. Plné suché víno odrůdy Grenache s rozvíjejícím se aroma červeného ovoce a s dobře zakulacenými taniny. Vyšší obsah alkoholu (14 %) jej předurčuje k archivaci i na 10 let. Vhodné k pečeným masům.
|