Unique 2013 brut
VINICE – HNÁNICE Morava, Znojemská podoblast, Hnanice, Knížecí vrch 400 Kč (LSB)
Sekt žluté barvy s jemným kultivovaným perlením. Ve vůni osloví tóny bisquitů a přezrálých meruněk, doplněné minerálními tóny s dlouhým dozvukem. Chuť koresponduje s vůní. Vhodné ke grilovaným kalamárům na česneku s petrželkou. Vyrobeno Methode Champenoise z odrůdy Ryzlink rýnský, kvašeno 18 měsíců v láhvi. Kyseliny 8,1 g/l, zbytkový cukr 7,1 g/l, bezcukerný extrakt 24,0 g/l, alkohol 12,0 %.
Joštův pohár MZV
Vinařství Velké Pavlovice Morava 99 Kč (MBV)
Suché cuvée z moravských bílých vín. Obsahuje Rulandské bílé, Neuburské a Rulandské modré – klaret. Jošt Moravský byl synovec Karla IV. a byl považován za nejučenějšího knížete svého věku. Víno jde v jeho šlépějích, je harmonické a ušlechtilé odrůdy mu dodávají příjemný charakter. Další z vín edice Moravské podzemí.
Sylvánské zelené 2015 pozdní sběr
Vinařství Michal Janás Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Závaliska 180 Kč (ALL, MBV)
Polosladké bílé víno z malého rodinného vinařství hospodařícího ve vinařských obcích Blatnička a Boršice u Blatnice v podhůří prvních výběžků Bílých Karpat. Réva vinná dozrává v těžkých jílovitých půdách, které dávají víno s vysokým extraktem a výrazným buketem. Víno má příjemnou kyselinku, ovocnou, jemně angreštovou chuť a vláčnou harmonii. 11 % alkoholu.
Modrý Portugal 2013 kabinet
VINSELEKT MICHLOVSKÝ Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Věstonsko 200 Kč (MOR, VIT, VUR)
Červené suché víno. Ovocitá vůně zralých višní a třešní prolínající se s tóny fialek a pivoní je doprovázena hebkostí sušených plodů a jemným nádechem čokolády. Hodí se k rajčatovému salátu s parmezánem a čerstvou petrželkou, kuřecímu lasagne se žampiony a sušeným ovocem. Vynikne se sýry Koliba a Caciocavallo.
|
Alibernet 2011
Chateau Marco Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón 228 Kč (CHM)
Neprůhledná, granátově černá barva dává tušit hutné víno. Ve sklenici stéká v ostružinových slzách, je viskózní, s fialovým nádechem tam, kde se víno dotýká skla. Vůně naznačuje již jistou zralost vína, je extrémně koncentrovaná, s dominancí připeklé jahodové marmelády, dřeva a kůže, s náznakem kabernetové dřevitosti. Vyzrálost podtrhuje plná a kulatá chuť, kde nechybí ani pěkná kyselinka a papriková hořčinka. Taniny dozrály do polohy „tak akorát“. Slovenský Alibernet je ukázkovou kabernetovou odrůdou se správnými projevy danými dobře zvládnutou prací na vinici i ve sklepě. Ještě pár let jej lze archivovat, už nyní ale snese označení „velké víno“. Dobře doprovodí tmavá masa a zvěřinu; hrozny dozrály do 23,5 °NM, víno má 13,2 % alkoholu a přirozeně je suché.
Sauvignon 2015 pozdní sběr
VINSELEKT MICHLOVSKÝ Morava, Mikulovská podoblast, Nový Přerov 200 Kč (MOR, VIT, VUR)
Suché bílé víno. Expresivní vůně kručinky, janovce, šalvěje a citronového tymiánu je v chuti doplněna slušivými tříslovinami s líbivým grapfruitovým závěrem. Doporučeno k čočkovému salátu s jemným kozím sýrem a pečenými rajčátky nebo k pošírovanému králičímu hřbetu s konfitovaným česnekem.
Zweigeltrebe rosé 2015 kabinet
VINSELEKT MICHLOVSKÝ Morava, Mikulovská podoblast, Sedlec, Sedlecko 200 Kč (MOR, VIT, VUR)
Růžové suché víno. Vůně zahřátého peckového ovoce a zavařených tmavých špendlíků přechází v chuti do višňového koláče s jemnou jogurtovou vanilkovou pěnou. Doporučeno k sorbetu z červeného melounu, vychlazenému krevetovému cappuccinu nebo lehkým úpravám těstovin s plody moře. Vhodný je rovněž k tvrdým sýrům typu Gran Moravia.
Dornfelder 2015 pozdní sběr
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady 159 Kč (PRE)
Hutné a temné víno, ideální partner ke zvěřinovým specialitám. Barva je temně ostružinová s borůvkovými odlesky. Vůně je bohatá, zralá a plná se stopou marmelád a kompotů z ostružin, borůvek a klikví. Za nimi přichází pražená i zelená káva, v závěru pak badyán a jemně skořice. Chuť je stejně plná a bohatá jako buket, alkoholově teplá a pevná, s čerstvými ostružinami a brusinkami. Lehce pikantní tóny ostružinových listů v dlouhém závěru podporuje výrazné tříslo s pikantním vegetativním tónem. Vhodné ke zvěřinovému ragů.
|