Brno, 15. prosince 2016 – K sváteční pohodě nadcházejících dní rozhodně patří dobré jídlo a pití. Vyrazit za kulinářským zážitkem do vybraných restaurací a společnosti patří k vánočnímu bontonu. Brněnští restauratéři to dobře vědí a jsou skvěle připraveni splnit náročná přání hostí.
Degustační večer s vínem Jean-Pierre Moueix
čtvrtek 15. prosince 2016
Pavillon Resturant, Jezuitská 6
4 950 Kč
Degustace 5 vín z oblastí Pomerol a Saint-Emilion a následná šestichodová večeře v doprovodu sedmi vín z oblastí Champagne, Pomerol, Saint-Emilion a Sauternes. Degustaci povede pan Stephane Laborie, exportní ředitel JP Moueix a pan Zlatko Mička, majitel dovozní společnosti Merlot d´Or.
18.00 – degustace vín
• Château Barrail du Blanc, Saint-Emilion
• Château Chantalouette, Pomerol
• Château La Grave à Pomerol, Pomerol
• Château Latour à Pomerol, Pomerol
• Château Certan de May, Pomerol
19.30 – degustační menu s vínem
• Pečená ústřice s vůní řasy wakame, okurkou a citrusovou majonézou
Louis Roederer brut Vintage 2008, Champagne
• Terinka z uzeného kolínka, telecího brzlíku, karotkový vinaigrette a prach z kukuřice
Château Belair 2000, Saint-Emilion Premier Grand Cru Classe
• Torchon z foie gras, rozinky, mošt a teplá brioška
Château Belair-Monange 2009, Saint-Emilion Premier Grand Cru Classe
• Variace z jelena sika, kaštanové pyré, červené zelí se švestkami a uzená omáčka
Château La Fleur Petrus 2005, Pomerol AOC
Château La Fleur Petrus 2008, Pomerol AOC
• Ovčí sýr Ossau Iraty
Château Trotanoy 1999, Pomerol AOC
• Jablečný štrůdl „mille feuille“, sorbet ze zeleného jablka
Château Guiraud 1998, Premier Cru Classé Sauternes
Večeře snoubená s moravskými a rakouskými víny
čtvrtek 22. prosince 2016
TA-archiv, Hlinky 82
860 Kč
Slavnostní pětichodová večeře snoubenou s moravskými a rakouskými víny. Menu sestavil šéfkuchař hotelu Voroněž Petr Klimeš, vína vybral sommelier TA-archivu, pan Luděk Machala. Pohodovou klubovou atmosféru podtrhne výstava domácího cukroví od členů i hostí.
19.00 – večeře
Crémant de Vinselekt Cuvée Quarte, Vinselekt Michlovský (šumivé víno)
• Terinka z kachních jater balená v anglické slanině s brusinkovo-pomerančovým coullis
Grüner Veltliner 2014, Weingut Hauser, Dolní Rakousko nebo
Zweigeltrebe rosé 2015 pozdní sběr, Vinařství Marcinčák
• Svátečná rybí polévka
• Houbový kuba na listových salátech
• Blaufrankisch exklusiv 2013, Weingut Neustifter, Dolní Rakousko nebo
Sauvignon 2014 pozdní sběr, Vinařství Gotberg
• Kachní prsíčka špikovaná italskou slaninou pečená do růžova s omáčkou z třešní a růžovým pepřem, kaštanový knedlík
Cuvée Rodrigues 2012, Weingut Pillinger, Burgenland nebo
Frankovka 2012 pozdní sběr, Vinselekt Michlovský
• Panna Cotta čokoládová s peruánskou třešní a mramorovými lístky
Tramín červený 2013 výběr z hroznů, Znovín Znojmo
Adventní menu Forhouse
30. listopadu až 22. prosince 2016
Forhaus, Pekařská 4
730/740 Kč
Menu šéfkuchař pan Vlastimil Prchal společně se svým týmem. Víno není zahrnuto do ceny, nicméně restaurace s podtitulem „wine & restaurant“ jistě ráda doporučí vhodné víno ze zemí bývalého Rakouska–Uherska ke všem pokrmům.
12.00–23.00 (pondělí–sobota)
• Houbový kuba se sušenými hřiby a slaninou, čerstvá majoránka
• Jemný zeleninový krém s kurkumou a uzeným candátem, křupavý chips z pancetty, noček creme fraiche
• Marinovaný telecí steak z kotletky v růžovém pepři a pomeranči, zeleninový tartar z baklažánů, paprik, cuket, rajčat, provensálské koření, opečené plátky brambor s jarní cibulkou nebo
• Na másle pečená filátka lososovitého pstruha naložená v uzené soli Maldon, chilli papričky, krémové šafránové rizoto, kaviár z lososa, výhonky z červené řepy
• Tvarohový cheesecake s citronem, limetkový sorbet s mátou, červený rybíz
Adventní menu Prominent
25. listopadu až 22. prosince 2016
Prominent, Křížkovského 20
770/840 Kč
Zážitková restaurace Prominent, součást hotelu Holiday Inn Brno, patří mezi tzv. „front-cooking“, tedy před podniky, kde kuchaři předvádí své kreace přímo před zraky hostí. Víno není v ceně, ale určitě lze vybrat z široké nabídky ve vinném listu restaurace.
12.00–23.00 (pondělí–neděle)
• Zauzená vepřová panenka s houbovým kubou a pečeným česnekem
• Adventní pečenáče v pikantní zelenině
• Vánoční rybí polévka s máslovým krutonem
• Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem nebo
• Pečená krůtí prsa a rolované stehno s maronovým pyré a domácí nádivkou
• Perníkovo-čokoládový řez s punčovou omáčkou a limetkovým sorbetem
Řada brněnských restaurací má otevřeno i na Štědrý den a nabízí speciální menu. Valoria, Restaurant Palazzo, restaurace Grandhotelu Brno, restaurace Hotelu Myslivna, Rynk a několik dalších. Některé podniky své akce teprve vyhlásí, ale jak to tak v Brně bývá, na poslední chvíli...
Jan Přikryl
foto: Restaurant Pavillon