Muškát žlutý 2016 MZV
Vinařství HANZEL Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Šác 190 Kč (UZM)
Méně častá odrůda Muškát žlutý zraje ve vinici Šác nedaleko vinného hrádku Lampelberg. Není registrovanou odrůdou v tuzemské odrůdové knize, může být ale prodáván jako zemské víno. Cukernatost jeho hroznů při sběru dosáhla 21 °NM. Má lákavě zlatavou barvu s kořenitou, muškátovou až parfémovou vůní s ovocně-květinovými tóny. V nich lze najít třeba směs limetky, angreštu a grepu s lučním medem a osvěžující kyselinkou. Doporučeno ke grilovaným rybám, bílému masu s výraznějším kořením a ke sladkým dezertům.
Alibernet Rosé 2014
Chateau Marco Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón 269 Kč (CHM)
Růžové suché odrůdové víno s 12,8 % alkoholu. Cukernatost moštu při sběru byla 23 °NM. Má sytou růžovou barvu navozující atmosféru plnosti. Vůně připomíná lesní plody malin a borůvek, je intenzivní, svěží a příjemná. Chuť je šťavnatá, ovocná, sladká, připomínající směs drobného lesního ovoce. Doporučeno k lehkým masitým jídlům, vybraným tvrdým sýrům a čerstvým salátům.
Cuvée 1+1 2013 pozdní sběr
VINSELEKT MICHLOVSKÝ & František Mádl Morava, Velkopavlovická oblast 690 Kč (MBV, MOR, VIT)
Bílé cuvée odrůd Aurelius a Sauvignon, společné dílo dvou vinařů. Hrozny odrůdy Aurelius byly vypěstovány na rakvické trati Trkmansko. Odkalený mošt kvasil v sudech z francouzského dubu bednářství Marc Grenier, ve kterém víno následně i zrálo po dobu 12 měsíců bez zasíření. Hrozny odrůdy Sauvignon uzrály na viniční trati Pod Belegrady ve Velkých Bílovicích. Mošt kvasil v nerezovém tanku a poté bylo víno stočeno do nových francouzských sudů z bednářství Berthomie, ve kterých zrálo do srpna 2016 – tedy 33 měsíců na jemných kvasničných kalech. Lahvově zralý buket s projevem zavařených žlutomasých broskví a zelených rynglí s větvičkou citronového tymiánu přechází do plné kořenité chuti s výraznou stopou dlouhodobého zrání v sudu, robustní texturou a pikantními kyselinami v závěru. Vhodné k tygřím krevetám s avokádovým krémem, grilovaným filátkům z říčního okouna s restovanou kořenovou zeleninou nebo k tvrdým kozím a ovčím sýrům.
|
Camponovo IGT 2015
Tenuta di Sesta Itálie, Toskánsko, Montalcino 214 Kč (VDE)
Mladé a svěží víno, spojení dvou typických místních odrůd: Sangiovese (90 %) a Colorino (10 %). Pro zrání byly využívány nerezové tanky. Víno rubínové barvy, v chuti tóny bobulových plodů. Vhodné pro každodenní pití. Zachovává si typický terroir Montalcina. Výborný poměr kvalita a cena.
Rosé LAHOFER 2016 pozdní sběr
Vinařství LAHOFER Morava, Znojemská podoblast 165 Kč (MBV, UZM, VGA)
Pro dosažení požadované barvy jsou lisovány celé hrozny odrůd Zweigeltrebe a Rulandské modré. Ty dodaly jak krásnou vůni třešní s malinovými podtóny, tak i hebkou chuť jarního ovoce přecházející až do melounu a jemného jogurtu. Světle lososová barva se svěží kyselinkou a nižším alkoholem předurčuje toto víno k jarním či letním zahradním dýchánkům, při kterých bude nejvíce bavit se zmrzlinovými poháry, nebo jen třeba s ledovou tříští, nakrájenou jahodou a snítkou sladké stévie pro osvěžení barvy. Vhodný ale i s plody moře nebo těstovinami.
Rizling Rýnsky 2015
Chateau Marco Slovensko, Južnoslovenská oblast, Strekovský rajón 350 Kč (CHM)
Bílé suché odrůdové víno s 12,5 % alkoholu. Cukernatost moštu při sběru byla 23 °NM. Má žlutozelenou barvu jemnějšího odstínu a přitažlivou vůni zejména lipových květů, zralých jablek a akátového medu, s jemnou medovou kořenitostí. Chuť je strukturovaně ovocná, s brilantními kyselinami a sametovou minerálně ovocnou dochutí. Vhodné ke grilovanému mořskému vlku a candát se zeleninovým julienne, také k smaženým úpravám vepřového masa, husímu masu a lokším s husími játry.
Stříbrná medaile – Víno Vráble 2016 (Slovensko)
Muškát moravský 2016 pozdní sběr
Vinařství LAHOFER Morava, Znojemská podoblast, Olbramovice, Olbramovická hora 170 Kč (MBV, UZM, VGA)
Vyšší zbytkový cukr spolu s výraznou extraktivností, šťavnatou kyselinkou a širokou paletou pro muškát typických chutí a vůní. Zatímco ve vůni dominuje květ černého bezu a meruňkové tóny, v chuti pak náznaky banánu, kiwi, šťavnaté broskve či dokonce červeného grepu. Hodí se jako aperitiv třeba k předkrmům z drůbežích jater, naopak na závěr hostiny se skvěle doplní s lehce sladkými dezerty nebo ovocnými saláty.
|