Brno, 24. února 2017 - Chladné večery vždy krásně rozehřejí sladká vína. Je libo muškátek moravský, žlutý a nebo rosé? Či něco suššího, třeba lehčí ryzlink, těžké bílé cuvée nebo syté ovocné rosé? Pro každodenní pití je tu i jedno pěkné červené, z Toskánska.
Muškát žlutý 2016 MZVVinařství HANZEL grilovaným rybám, bílému masu s výraznějším kořením a ke sladkým dezertům. Alibernet Rosé 2014Chateau Marco Cuvée 1+1 2013 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ & František Mádl Bílé cuvée odrůd Aurelius a Sauvignon, společné dílo dvou vinařů. Hrozny odrůdy Aurelius byly vypěstovány na rakvické trati Trkmansko. Odkalený mošt kvasil v sudech z francouzského dubu bednářství Marc Grenier, ve kterém víno následně i zrálo po dobu 12 měsíců bez zasíření. Hrozny odrůdy Sauvignon uzrály na viniční trati Pod Belegrady ve Velkých Bílovicích. Mošt kvasil v nerezovém tanku a poté bylo víno stočeno do nových francouzských sudů z bednářství Berthomie, ve kterých zrálo do srpna 2016 – tedy 33 měsíců na jemných kvasničných kalech. Lahvově zralý buket s projevem zavařených žlutomasých broskví a zelených rynglí s větvičkou citronového tymiánu přechází do plné kořenité chuti s výraznou stopou dlouhodobého zrání v sudu, robustní texturou a pikantními kyselinami v závěru. Vhodné k tygřím krevetám s avokádovým krémem, grilovaným filátkům z říčního okouna s restovanou kořenovou zeleninou nebo k tvrdým kozím a ovčím sýrům. |
Camponovo IGT 2015Tenuta di Sesta Rosé LAHOFER 2016 pozdní sběrVinařství LAHOFER Rizling Rýnsky 2015Chateau Marco Bílé suché odrůdové víno s 12,5 % alkoholu. Cukernatost moštu při sběru byla 23 °NM. Má žlutozelenou barvu jemnějšího odstínu a přitažlivou vůni zejména lipových květů, zralých jablek a akátového medu, s jemnou medovou kořenitostí. Chuť je strukturovaně ovocná, s brilantními kyselinami a sametovou minerálně ovocnou dochutí. Vhodné ke grilovanému mořskému vlku a candát se zeleninovým julienne, také k smaženým úpravám vepřového masa, husímu masu a lokším s husími játry. Stříbrná medaile – Víno Vráble 2016 (Slovensko) Muškát moravský 2016 pozdní sběrVinařství LAHOFER Vyšší zbytkový cukr spolu s výraznou extraktivností, šťavnatou kyselinkou a širokou paletou pro muškát typických chutí a vůní. Zatímco ve vůni dominuje květ černého bezu a meruňkové tóny, v chuti pak náznaky banánu, kiwi, šťavnaté broskve či dokonce červeného grepu. Hodí se jako aperitiv třeba k předkrmům z drůbežích jater, naopak na závěr hostiny se skvěle doplní s lehce sladkými dezerty nebo ovocnými saláty. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – únor 2017 |
|||
CHM | Chateau Marco | VDE | Vindom Degustační Enoteca |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka | VIT | Vinotéka Vitis |
UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
Více v Přehledu brněnských vinoték