Brno, 1. srpna 2017 – Vedro a sucho se střídá s ochlazením a deštěm. Nejeden vinař si zhluboka oddechl, ovšem nic se nesmí přehánět a překotné bouřky či kroupy rozhodně ve vinici vítány nejsou. Proměnlivost počasí ale dává našim chuťovým buňkám i větší prostor pro různorodější ochutnávku vína.
Po osvěžujících bílých a růžových vínech v parných dnech jistě přijde vhod i plnější červené či sladší bílé, pokud se trochu ochladí. Srpnový průřez nových vín je proto rozmanitý, nalezneme zde mnoho stylů a druhů vín, naše i zahraniční, tichá i s bublinkami, s cukrem i bez. Vznikají zde i krásné souboje. Šumivé či perlivé víno? Náš nebo německý ryzlink? Veltlín, Sylván nebo Rulandu šedou? A nebo některou ze tří Pálav? Frankovku v červené podobě či jako rosé? Které víno zvolíte vy?
Riesling Felsensteyer 2016Jakob Schneider Charmat de Vinselekt rose brutVINSELEKT MICHLOVSKÝ Veltlínské zelené frizzante 2016Vinařství Vajbar Barva je světle žlutá se zlatými odlesky. Vůně je mnohovrstvá a bohatá, v tónu zralých jablek Golden Delicius a celého spektra citrusů, doplněná o koření. Chuť je mazlivě nasládlá s příjemnou a dominantní kyselinou v závěru. Najdeme sušená i pečená jablka, červený rybíz a mandarinky. Perlivé víno je doporučeno ke kuřecím steakům s meruňkovou omáčkou. Sylvánské 2016 kabinetní vínoSPIELBERG CZ Tradiční odrůda pěstovaná na Slovácku. Polosuché víno pochází z mladé výsadby na kopci Klášově. Víno má svěží zelenkavou barvu. Vůně je elegantní a jemná, s tóny čerstvě posekané louky, bylinek a jádrového ovoce. V chuti je víno hladké, lehce nasládlé se stopou bylinkového čaje, pomeranče a banánu. Rulandské šedé 2015 výběr z hroznůVinařství Žůrek Žeravice Barva vína je zlatožlutá, vůně kořeněná s jemným buketem tropických plodů. Chuť vyvážená, připomínající pomerančové až medové tóny. Vhodné podávat k drůbeži a sýrům s ušlechtilou plísní. Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 8,9 g/l zbytkového cukru a 7,1 g/l kyselin.
Ryzlink rýnský 2015 MZVVinea Znojmo Víno se zlatavými odlesky, s aromatickým profilem kořenitosti a lehkou ovocností, v chuti příjemně pikantní s robustním tělem. Obsah alkoholu je 13 %, zbytkový cukr 4,6 g/l a kyseliny 8,0 g/l. Vhodné k rybě či kuřecímu masu. Jedná se o vynikajícího společníka pro pohodové chvíle s přáteli.
|
Pálava 2015 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Expresivní květinová vůně s výrazným projevem kvetoucích růží, kompotovaného liči a zavařených broskví uzavírá v dochuti jablečno-hruškový koláč s čerstvými bylinkami. Suché víno edice Vinum Palaviense s 13,5 % alkoholu. Pálava 2016 výběr z hroznůVINICE – HNÁNICE Víno zelenožluté barvy osloví vůní rozkvetlých růží, doplněnou o tóny muškátu a lesního medu, které jsou i v chuti spolu s kořením, přezrálými mandarinkami a svěží kyselinkou v závěru. Doporeno k mandarinkovému koláči. Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 44,1 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin.
Pálava 2016 výběr z hroznůVinařství Šebesta Ve vůni lehký nádech vanilky a růží. Chuť výrazná, jemná s delší dochutí a typickým odrůdovým charakterem. Pálava z věhlasné Ořechové hory je z kategorie polosladkých vín. Frankovka rosé 2016 výběr z hroznůIločki Podrumi Světle lososová barva, svěží a ovocná vůně s tóny malin, jemná textura. Obsah kyselin je 6,2 g/l, obsah zbytkového cukru 1,5 g/l. Vynikající suché víno k sušené šunce a pokrmům z ryb. Frankovka 2012 pozdní sběr, barriqueVINSELEKT MICHLOVSKÝ Ročníkový buket padaných révových listů, čerstvých jeřabin a ostružin doprovází v chuti vyhlazená sametovost s hlubokou taninovou texturou a povidlově-čokoládovým perníkem. Suché červené víno řady Ch. Dowina nebylo nefiltrováno, obsah alkoholu 13,5 %.
Revine roséVINSELEKT MICHLOVSKÝ Nealkoholické jemně perlivé víno vyráběné z čerstvých mladých vín. Přítomnost přírodního CO2 přispívá k lepšímu zachování čerstvosti i stability. Působí blahodárně na efektivnější trávení, kdy na rozdíl od alkoholických vín není organizmus nucen vynaložit energii na trávení alkoholu a veškerá energie je tak využita na trávení potravy. Příznivý vliv na lidský organizmus je zajištěn zvýšeným obsahem enzymů, organických kyselin a látek polyfenolového komplexu v nealkoholickém víně. Pro výrobu byly použity odrůdy Pinot noir, Zweigeltrebe, Frankovka a nové odrůdy Ariana a Agni. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – srpen 2017 |
|||
BOR | Borgo Shop | PER | Vinotéka Perkmistr |
DIO | Dionis Vinotéka Brno | PES | PESTAVIN |
KLV | Klášterní vinárna | VIT | Vinotéka Vitis |
MBV | Moravská banka vín | VPP | Vinotéka Pod Peřinou |
MOR | Moravská vinotéka | VPV | Vinotéky Pálavské vrchy |
PEA | Don Pealo | VTV | Vinotéka Top Vineum |
Více v Přehledu brněnských vinoték