Brno, 9. října 2017 – Královský košt se letos konal v Brně podruhé, opět na "nejlepší" vinařské adrese – v menze Masarykovy univerzity na ulici Vinařská. Svou cestu si za skvělými českými a moravskými víny našlo téměř dvakrát tolik návštěvníků, než v loňském roce.

Co vše mohli návštěvníci na Královském koštu zažít? Především pultovou degustaci 300 nejlepších českých a moravských vín z letošní soutěže KRÁL VÍN České republiky. Připomeňme, že sem 153 vinařů přihlásilo 1203 soutěžních vzorků.

Vína byla distribuována z celkem 6 stanovišť za pomoci sommelierů. Pořadatelé zajistili dostatek vody i neutralizační sousta v zajímavém složení: sýr Gran Moravia, sýry Moravia Lacto, originální winelády, Archivní sýr z Madety a chlazené paštiky z Hamé. Ohlas sklidila také degustace tří plantážních čokolád, bílé, mléčné a hořké, v kombinaci s vybranými víny. Celkem 10 druhů čokolád si návštěvníci mohli odnést domů.

Královský košt Brno 2017 600x400

Součástí programu byl společný přípitek championem, kterým se letos stalo Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr z Vinařství ZD Němčičky. Následovalo populární losování tomboly. Vyhrát bylo možné ledová vína, výběry z cibéb, Pražskou šunku i kosmetické výrobky z hroznů z Wine wellness hotelu Centro Hustopeče. Vše proběhlo v režii významné osobnosti světa vína a showmana Branka Černého. Vivat Vinum bylo letos partnerem Královského koštu v Brně.

Královský košt Brno 2017 600x344Na všech Královských koštech lze také přispět na Mamma HELP, pacientské sdružení žen s onemocněním rakovinou prsu. V Brně byl výměnou za příspěvek podáván talíř s nejlepším chlebem pečeným na dřevě v restauraci Eska, letošními držiteli Bib Gourmand Michelin, se dvěma speciálními pomazánkami, hráškovou a šunkovou. Na konto Mamma Helpu přibude necelých 2 000 Kč.

foto: Branko Černý