Brno, 9. října 2017 – Královský košt se letos konal v Brně podruhé, opět na "nejlepší" vinařské adrese – v menze Masarykovy univerzity na ulici Vinařská. Svou cestu si za skvělými českými a moravskými víny našlo téměř dvakrát tolik návštěvníků, než v loňském roce.
Co vše mohli návštěvníci na Královském koštu zažít? Především pultovou degustaci 300 nejlepších českých a moravských vín z letošní soutěže KRÁL VÍN České republiky. Připomeňme, že sem 153 vinařů přihlásilo 1203 soutěžních vzorků.
Vína byla distribuována z celkem 6 stanovišť za pomoci sommelierů. Pořadatelé zajistili dostatek vody i neutralizační sousta v zajímavém složení: sýr Gran Moravia, sýry Moravia Lacto, originální winelády, Archivní sýr z Madety a chlazené paštiky z Hamé. Ohlas sklidila také degustace tří plantážních čokolád, bílé, mléčné a hořké, v kombinaci s vybranými víny. Celkem 10 druhů čokolád si návštěvníci mohli odnést domů.
Součástí programu byl společný přípitek championem, kterým se letos stalo Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr z Vinařství ZD Němčičky. Následovalo populární losování tomboly. Vyhrát bylo možné ledová vína, výběry z cibéb, Pražskou šunku i kosmetické výrobky z hroznů z Wine wellness hotelu Centro Hustopeče. Vše proběhlo v režii významné osobnosti světa vína a showmana Branka Černého. Vivat Vinum bylo letos partnerem Královského koštu v Brně.
Na všech Královských koštech lze také přispět na Mamma HELP, pacientské sdružení žen s onemocněním rakovinou prsu. V Brně byl výměnou za příspěvek podáván talíř s nejlepším chlebem pečeným na dřevě v restauraci Eska, letošními držiteli Bib Gourmand Michelin, se dvěma speciálními pomazánkami, hráškovou a šunkovou. Na konto Mamma Helpu přibude necelých 2 000 Kč.
foto: Branko Černý