Brno, 24. října 2017 – Degustační enoteca Vindom dnes představila plán svých akcí na nejbližší období. Jde o řízené i neřízené degustace, mnohdy velmi raritních parametrů.
Vše začíná už tento čtvrtek neřízenou degustací odrůdy Chardonnay. K vzájemnému porovnání stylů a nuancí bude nachystáno 8 vín odrůdy Chardonnay z Moravy i ze světa. Akce proběhne vždy po celý den a to až do soboty 28. října. Začátek listopadu bude zasvěcen vínům z destinace, která je přes svoji blízkost neustále u nás spíše exotikou. Slovensko. Málokdo ví, že se zde réva pěstuje na 18,5 tisících hektarů (tedy přibližně jako u nás) v 6 vinařských oblastech (my máme jen dvě). Špičková slovenská vína od předních vinařů, která sklízí velké úspěchy na mezinárodních soutěžích, představí formou řízené degustace nezávislý enolog Ing. Miroslav Musil, Ph.D.
Svatomartinská vína nemohou chybět v žádné dobré vinotéce, a tak se i zde 11. listopadu spolu s dalšími mladými víny představí na 16 různých vzorků. Chybět nesmí ani husí a kachní speciality. 22. listopadu následuje jedna z vlastně už pravidelných akcí, řízená degustace vín německého vinařství Schweinhardt. Půjde o sérii vertikálních minidegustací odrůd Riesling, Kerner či Weisserburgunder, vín ze stejných tratí, ale různých ročníků.
Pravděpodobným vrcholem sezóny bude degustace italského Barola Gabutti 2012, vína ohodnoceného 95 body ve Wine Spectator. Byť ještě mladé – doporučuje se pít v letech 2023 až 2045 – již nyní je vyvážené a dlouhé. Koncem roku, zatím bez bližšího upřesnění termínu, přijde další degustace světových vín, nyní z oblasti Champagne. A na samotné finále, na 13. prosinec, je připravena ještě ochutnávka vín, která na prestižních světových soutěžích získala hodnocení více než 90 bodů.
Degustační enoteca Vindom na Smetanově ulici je proslulá pořádáním honosných degustací za ještě přijatelnou cenu. Reportáž z jedné z minulých akcí je například zde. Spousta kvalitního vína i možností občerstvení v pěkné sklepní vinotéce nezřídka doplní i nějaké to překvapení v podobě otevření raritní lahve mimo rámec akce. Připočteme-li komorní atmosféru danou přibližně jen dvaceti místy a exkluzivitu zaměření obzvláště řízených degustací, pak by žádný milovník ušlechtilého moku neměl s rezervací dlouho váhat.
Jan Přikryl