Brno, 1. listopadu 2017 – Na pultech brněnských vinoték se aktuálně objevila celá škála zajímavých vín. Náš přehled nemůže pojmout všechny novinky, i tak je paleta opravdu široká a tipem redakce by mohlo být každé z uvedených vín. Vybíráme ale jednu opravdu horkou novinku, jediné letošní víno s právem nosit označení Královská řada VOC Znojmo. Je to historicky teprve třetí víno této kategorie.
Ryzlink rýnský Královská řada 2014 VOC ZnojmoVINO HORT Víno má žlutavou barvu, ve vůni se objevují naftově petrolejové tóny s výraznou medovostí. V chuti je minerální, dlouhé a přechází do medové vyzrálosti. Víno je velmi extraktivní Levandulový Švihák 2015 MZVLukáš Hlinecký Chardonnay 2016 MZVVICAN rodinné vinařství Pomleté hrozny zrály šest měsíců v hliněných amforách kvevri dovezených z Gruzie. Víno není filtrované ani čiřené a je lahvované s minimálním množstvím síry. Vína vynikají přirozeností a naturálním projevem plným ušlechtilých taninů. Barva je světle oranžová, zbytkový cukr 0,1 g/l, alkohol 13,5 %. Müller Thurgau 2016 pozdní sběrMilan Vašíček Suché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 3,5 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Barva je zlatavá, vůně připomíná muškáty. Chuť je ovocná, s převahou angreštu a broskve. Harmonické svěží víno s příjemnou kyselinkou. Vhodné k lehkým předkrmům, drůbeži, rybám a k měkkým sýrům.
Grüner Veltliner Classic 2015Weingut Bannert Grüner Veltliner, tedy Veltlínské zelené, je víno suché, lehké, svěží s příjemnou kořenitou dochutí typickou pro Veltlín a s příjemnou kyselinkou. Obsah alkoholu je 11,5 % Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrReisten Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 6,2 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Typicky „vlašáková“ vůně s výraznou mineralitou, grepovým aroma a tóny usušeného lučního kvítí. V plně šťavnaté chutí vůně sena, která spolu s jemným grepovým tónem a křupavou kyselinkou dává vínu krásnou harmonickou dochuť. Rulandské šedé 2015 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu, 1,0 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Zcela suché víno se zlatavou barvou, které zrálo 12 měsíců ve velkém dubovém sudu. Vůně je výrazná, dominují tóny kandovaného ovoce, vanilky a karamelu. Chuť je hřejivá, vydatná, plná krému, másla a sušeného ovoce. K vínu doporučeny vepřové kotletky, zapečený kapr a tvarohové sýry. Cuvée Petit chat 2016 pozdní sběrSPIELBERG CZ Suché cuvée odrůd Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Meunier z vinice Dolní Maliny. Sazenice révy jsou francouzského původu, proto i v názvu odkaz na napoleonské tažení Moravou. Prý tak volali francouzští vojáci na děvčata. Víno zaujme jemnou zlatavou barvou s mírným claretovým odstínem. Vůně vína je ovocná s tóny jádrového ovoce, citrusů, nektarinky a mandarinky. V chuti je víno vyvážené, extraktivní a s dlouhým krémovým a minerálním závěrem. Pinot Blanc barrique Family reserva 2015 pozdní sběrVinařství Vajbar Nejvyšší řada vín vinařství. Víno zrálo rok v barrique sudech Seguin Moreau. Barva je světle zlatá se zelenými odlesky. Vůně je plná a bohatá, velmi elegantní. Pojí se v ní zralé citrusy s broskvemi, meruňkami a výraznou stopou domácí vanilkové zmrzliny. I chuť je elegantní a harmonická. Najdeme v ní mandarinky, meruňkový kompot a bílý rybíz, vše zahalené do jemného závoje vanilky. Téměř nekonečná dochuť. Podává se k mušlím na víně. |
Sauvignon 2016 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Polosuché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 9,8 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Víno slámové barvy se zlatavými odlesky nás zaujme svěží vůní zelené broskve, zralého angreštu a černého rybízu. Chuť je šťavnatá, čerstvá, vystupují z ní tóny zralého kiwi, limetky a žlutého melounu. Dochuť vína nabízí jemnou kořenitost s pikantní minerální linkou. K vínu doporučeny kozí sýry, jehněčí kotlety a tvarohový koláč s ovocem. Rulandské šedé 2016 pozdní sběrVÍNO HRUŠKA Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 13,6 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Rulandské šedé se může pyšnit svěžestí, lehkostí a vůní bílých květů. V závěru vína je svěží kyselinka, která tímto stvrzuje kulturu moravských vinohradů. Veltlínské zelené 2016 pozdní sběrVINICE – HNÁNICE Polosladké bílé víno zelenožluté barvy. Projevuje se aromatikou medu a hořké mandle, v chuti kořenitost, která je doplněna tóny zahradního ovoce. Kyseliny 6,8 g/l, zbytkový cukr 19,9 g/l, bezcukerný extrakt 24,8 g/l, alkohol 13,0 %. Doporučeno k vepřové pečeni na francouzském salátě. Johanniter 2016 pozdní sběrVinařství Volařík Johanniter, víno z řady Organic, nabízí v ročníku 2016 výrazný projev botrytidy, a to jak ve vůni, tak i v chuti. Ve vůni náznak rozinek a svěží tóny meruněk, chuť nazrálých hroznů uzavírá příjemný zbytkový cukr (22,4 g/l). Kyseliny jsou na 6,4 g/l, alkohol 12,0 %, cukernatost při sběru 21,8 °NM. Pálava 2016 výběr z hroznůReisten Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 31,2 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Víno s výraznou nasládlou vůní po šípkové růži s tóny meduňky. V plné chuti nasládlost medu s aroma citrusů a bylinek. Vysoký zbytek cukru, spolu s příjemně šťavnatou kyselinkou, dává vínu krásnou živost. Rulandské modré 2015 pozdní sběrVÍNO HRUŠKA Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 5,4 g/l kyselin. Víno má intenzivní rubínovou barvu, ve vůni tmavé ovoce, podhoubí s notami sladkého dřeva a eukalyptu. V chuti je středně plné, svěží s jemnými tříslovinami. Vhodné k archivaci.
Dunaj 2016Chateau Marco Červené polosladké víno se 17,0 % alkoholu! Barva je intenzivní, hluboká, tmavě fialová až černá. Ve vůni je mnoho vrstev ovoce a bylin, cedrového dřeva; postupně nastupují přezrálé ostružiny, borůvky, černé třešně, v pozadí povidla. V chuti je patrný zbytkový cukr následovaný taniny a zakončený šťavnatou kyselinou. Chuť kopíruje vůni. Je široká, mohutná, vysušující. Víno je vhodné k přírodním úpravám hovězího masa, k srnčímu se šípkovou či třešňovou omáčkou, k tvrdý sýrům. Pálava 2016 pozdní sběrVinařství U Kapličky Bílé sladké víno s 13,5 % alkoholu, 46,5 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Víno má velmi intenzivní až parfumerní buket s tóny květů černého bezu, fialek a vanilky. Chuť je extraktivní směsí manga, mandarinky a medu. Doporučuje se podávat k dezertům. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Vinotéky v přehledu:
AKA – Akademická vinotéka
HRU – Víno Hruška
HVV – Hradní vinotéka Veveří
CHM – Chateau Marco
KLV – Klášterní vinárna
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
LPC – Le Petit Café
MAN – Maneo
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
OCO – Vinotéka OC Omega
PEA – Don Pealo
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUK – Vinotéka Vinařství U Kapličky
Více v Přehledu brněnských vinoték