Brno, 1. únor 2018 – Chladné zimní měsíce přímo vybízejí k otevření hřejivých a až meditativních červených vín. Proto také vína z modrých hroznů hrají prim v únorovém přehledu novinek.
Rulandské modré 2015 výběr z bobulíRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Elegantní plné víno světle rubínové až cihlově červené barvy. Jemná vůně s tóny hořkých mandlí, ostružin, horkých maliny, švestek a černých třešní se snoubí s jemným nádechem máty fialek a růží. Plná sametově hladká chuť s uhlazenou kyselinou a velmi jemnou tříslovinou dodávají vínu sametovou hebkost při klouzání po jazyku. Alkohol 14,0 %, kyseliny 4,5 g/l, zbytkový cukr 1,9 g/l, bezcukerný extrakt 29,6 g/l.
Aurelius 2016 pozdní sběrVINICE – HNÁNICE Veltlínské zelené 2016 pozdní sběrVinařství Komarov Víno zlato-zelenkavé barvy. Vůně bylin, louky a bílého ovoce. Chuť je zralá, ovocná, s pikantní kyselinkou. Díky síle 13 % alkoholu je víno vhodné i pro gastronomii, kdy si poradí i s pikantními a tučnějšími pokrmy.
Ryzlink rýnský 2016 kabinetní vínoVinařství LAHOFER Elegantní víno zelenkavě zlatavé barvy s decentní éterickou vůní lipových květů a čerstvě utržených plodů meruněk provází příjemná vyšší kyselinka i jemné minerální tóny s dochutí po meruňkovém džemu. Ovocné tóny mladého vína přecházejí při delším ležení do minerálně petrolejových nuancí. Může posloužit jako netradiční a výjimečný aperitiv, chutnat bude i k rybím, vepřovým a telecím masům, grilovaným kuřatům i tvrdým sýrům. Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 19,6 g/l, kyseliny 7,2 g/l. Rulandské modré 2015 pozdní sběrVinařství Komarov Víno světle červené barvy nezralých ostružin. Vůně povidel a višní v rumu, lesního ovoce a dřeva. Chuť je vyzrálá, jemná a silná zároveň, hladká a ovocná, s hořčinkou v dochuti. Působí sladším dojmem, přestože má 0,1 g zbytkového cukru. Je to Pinot jižního typu, ale bez vysušujícího třísla, se 13 % alkoholu.
Cuvée Kácary 2015 pozdní sběrRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Vlajková loď vinařství. Pečlivě sestavené cuvée odrůd Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Harmonické a elegantní víno tmavě rubínové barvy. Výrazné aroma třešní, višní, švestkových povidel se stopou hořké čokolády. Plné vyvážené víno s dlouhou jemně tříslovitou dochutí. Doporučeno ke steakům, zvěřině a výrazným grilovaným masům. Alkohol 12,5 %, kyseliny 5,0 g/l, zbytkový cukr 1,4 g/l, bezcukerný extrakt 25,2 g/l.
|
Frankovka 2015 pozdní sběrVinařství Vajbar Klasická moravská odrůda v moderním provedení. Víno nazrálo do vrcholné formy. Barva je temně višňová. Ve vůni se postupně otevírají tóny višní v čokoládě, černých třešní a modrých moruší, za nimi čokoládová fontána i jemné stopy borůvek. Chuť je hladká a hutná, přitom však jemně ovocná v tónech višní i linecké marmelády, přidávají se pikantní tóny brusinek a sladké tříslo v dlouhém závěru. Ke skopovému masu na rožni s černým chlebem.
Cabernet Sauvignon 2016 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Víno temné barvy holubí krve s fialovým odstínem. Vůně zaujme širokou paletou ovocných tónů: višeň, ostružiny a červený rybíz. Závěr vůně tvoří káva a kůra černého rybízu. Chuť je hluboká, lehce kořenitá, podpořená výraznou ovocitostí. Doporučeno k mladým sýrům s bílou plísní a zvěřinovým steakům. Zbytkový cukr 0,2 g/l, kyseliny 4,9 g/l, alkohol 12,0 %. Cabernet Moravia 2015 pozdní sběrPATRIA Kobylí Barva vína je tmavě rubínově červená. Ve vůni vyznívá intenzivní odrůdové aroma s tóny drobného lesního ovoce a jemné tóny skořice, což se projeví i v chuti vína. Ta je sametově hebká s příjemnými tříslovinami, jemnou kyselinkou a dlouhou dochutí s jemně dřevitým nádechem. Alkohol 12,5 %, kyseliny 5,2 g/l, bezcukerný extrakt 26,7 g/l, zbytkový cukr 0,28 g/l.
Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr, barriqueVINSELEKT MICHLOVSKÝ Buket přezrálých až lehce fermentovaných višní a zavařených černých třešní v chuti doprovází švestková povidla s jemným čokoládovo-vanilkovým závěrem. K hovězím líčkům s portskou omáčkou a hříbkovými brambory. Výborný společník sýrů s povrchovou bílou plísní. Alkohol 13,5 %. Classico Superiore 2015 Valpolicella Ripasso DOCMonte del Frá Červené suché víno je vyrobeno z odrůd Corvina Veronese (80 %) a Rondinella (20 %). Barva je hluboká rubínová, aroma vévodí višně nakládané v alkoholu, švestky a náznak lékořice s jemnými tóny pepře a skořice. Chuť je velmi ovocná, plnější, vybalancovaná. Tříslovina i kyselinka příjemná až sametová. Hodí se k červenému masu, pečením, dušeným masům s hutnější omáčkou, a středně vyzrálým až vyzrálým sýrům. Muškát žlutý 2017 MZVVinařství HANZEL Bílé víno má zlatavou barvu a kořenitou muškátovou až parfémovou vůni s ovocně-květinovými tóny. V chuti lze najít třeba směs limetky, angreštu a grepu s lučním medem a osvěžující kyselinkou. Ke grilovaným rybám, bílému masu s výraznějším kořením a ke sladkým dezertům. Alkohol 9,5 %, zbytkový cukr 54,0 g/l, kyseliny 7,5 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – únor 2018
BOR – Borgo Shop
EČE – Vinotéka Ečerova
HVV – Hradní vinotéka Veveří
KLV – Klášterní vinárna
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
MAN – Maneo
MBV – Moravská banka vín
MIS – Vinotéka Mistr
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PEA – Don Pealo
PER – Vinotéka Perkmistr
SOM – Sommelierský Servis
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VEV – Vinotéka-pivotéka Veveří
VGA – Vinná Galerie
VIT – Vinotéka Vitis
VKH – Vinotéka Svobodné spolkové republiky Kraví hora
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VVI – Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték