Brno, 1. březen 2018 – Opravdu krásný průřez tvorbou vinařů poskytuje březnový přehled novinek. Co ochutnat dříve? Tradiční sekt, klasiku z Itálie, čistá a ovocná bílá i červená vína z Moravy, neobvyklý Červenošpičák, vlašák uzrálý v dřevěném sudu, sladké růžové či neprůsvitně černý a plný Neronet?
Crémant de Vinselekt Riesling Classic 2010, extra brutVINSELEKT MICHLOVSKÝ Sekt určený ke slavnostním příležitostem. Je vyrobený klasickou metodou kvašením v láhvi. Harmonie ryzlinkového buketu, extraktivní plnost s jedinečnými tóny sekundární fermentace a bohatou strukturu těla. Svěžest kyselin je doprovázena pravidelným jemným a dlouhotrvajícím perlením. Jako aperitiv nebo na závěr příjemného posezení s přáteli. Cantina Bosio Gavi DOCG 2017Cantina Bosio Rulandské šedé 2016 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché bílé víno s 13 % alkoholu. Vůně ovocitého dropsu s lehkou karamelovou skořicovostí přechází do pečeného jablečného koláče s jemným citrusem v dochuti.
Pinot Gris 2015Reisten Bílé suché víno řady Classic s 13,5 % alkoholu, 8,1 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin. V hluboké, sametové vůni kompotované hrušky s jemným dotekem badyánu. V pozadí se ukazují příjemné minerální tóny a aroma pomerančové šťávy. V hedvábné chuti harmonie zbytkového cukru a kyselinky. Dochuť je dlouhá a ovocná. Je vhodné k hutným a kořenitým jídlům nebo k rybím specialitám, také i k různým úpravám drůbeže či k hustším polévkám. Chardonnay 2016 MZVVinné sklepy U Jeňoura Bílé suché víno s 13,0 % alkoholu, 3,1 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Žlutozelená barva, s dobrou viskozitou. Ve vůni je výrazná máta s kopřivou a oskeruše. Silná chuť je v harmonii s vůní. Hodí se k bílým rybám, ke svíčkové na smetaně nebo jen tak pro potěšení.
Sauvignon 2016 pozdní sběrVinařství Komarov Bílé suché víno krásné čiré čisté zlatavé barvy. Vůně je ovocná, zelený banán, černý rybíz s lehkým aroma mladé kopřivy. Chuť je velmi plná, harmonická, s ovocnými tóny grepu a sušeného ovoce, s jemnou kyselinkou. Příjemná dochuť medu. 13,0 % alkoholu.
Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběrGotberg Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 7,7 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Jiskrné víno s krásnou světle olivovou barvou s typickou odrůdovou a něžně meruňkovou vůní i chutí s tóny citrusových plodů. Lehké, čisté a na minerály bohaté víno s mírně pikantní kyselinkou působí mladistvým a příjemným dojmem. |
Rotgipfler 2017 MZVVinařství HANZEL Odrůda Rotgipfler dala bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 10,1 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Český název Červenošpičák odkazuje na červené špičky listů révy, která vznikla spontánním křížením Veltlínského červeného a Tramínu. Právě příbuznost k těmto odrůdám dává kombinaci chutí a vůní, mezi nimiž zaujme šťavnatá, výraznější kyselinka, chuť připomínající rynglový kompot a zralé ovoce. Závěr je plný a extraktivní, se stopami jemného koření a mandlí. Doporučeno kombinovat s asijskou kuchyní, mořskými plody a tvrdými sýry. Ryzlink vlašský 2014 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché bílé víno s 13 % alkoholu, novinka v řadě Harmony. Hrozny pocházejí z vinice s regulovanou sklizní. Fermentace probíhala ve víceletých 600–800 litrových sudech z francouzského dubu. Buket přezrálého až sušeného žlutomasého peckového ovoce doprovází charakteristické tóny. V chuti je víno plné, kořenité s pikantními kyselinami a opulentním glycerinovým závěrem. Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrVinařství Vajbar První edice vín vinařství, která kombinuje zrání bílých vín v akátových moravských sudech a francouzských dubových barrique sudech. Vína jsou nalahvována pod kvalitním korkem. Barva je svítivě zlatá. Vůně je plná, podsaditá a otevřená. Dominují tu špendlíky, meruňky a broskve, za nimi se prosazuje jemně koření a vše uzavírají sušené bylinky. Chuť je masívní a plná, šťavnatá a strukturovaná. Kombinuje letní ovoce s košem jablek – od nakyslých panenských až po zralá Golden Delicius. Dlouhý nazrálý závěr. Podává se k poctivé vepřové pečeni. Rosé LAHOFER 2017 pozdní sběrVinařství LAHOFER Růžové sladké víno s 9,5 % alkoholu, 50,9 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Pilotní rosé vinařství. Pro dosažení požadované meruňkové barvy byly lisovány celé hrozny odrůd Zweigeltrebe s kapkou Rulandského modrého. Ve vůni smetanové tóny přecházející do lesního ovoce. Plná, tělnatější chuť má díky odrůdě Rulandské modré kořenitý šmrnc s doteky zralé třešně, jahody a mixu červeného zahradního ovoce. Svěží kyselinka a nižší alkohol předurčuje víno k zahradním dýchánkům, k zmrzlinovým pohárům, nebo jen k pití s ledovou tříští, nakrájenou jahodou a snítkou sladké stévie. André 2013 kabinetní vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché červené víno s 12,5 % alkoholu. Buket transformovaného lesního ovoce doprovázený elagotaninovými tóny francouzského dubu doplňují v chuti bohatě strukturované taniny s povidlovým perníkem v čokoládové krustě.
Neronet 2015 pozdní sběrVinařství Komarov Po tvrdé redukci úrody a nadstandardním úsilí vznikl první pozdněsběrový Neronet. Rmut byl míchán dřevěnou mestůvkou při kvašení 5 dnů, poté vylisován a ponechán na kvasinkách svému osudu, až do dokončení spontánní malolaktické fermentace. Zrání probíhalo ve starých dřevěných sudech 14 měsíců. Barva je typicky tmavá, neprůhledná až černá, s fialovými odlesky. Voní intenzívně po ovocném jogurtu a ostružinách. V chuti je mohutné, zralé, s jemnou ovocitou chutí i tříslovinou a s vrstevnatou dochutí.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – březen 2018
BOR – Borgo Shop
KRA – Kratochvílovci
MBV – Moravská banka vín
MFM – My Food Market
MIS – Vinotéka Mistr
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
SKL – Sklizeno
SOM – Sommelierský Servis
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VIT – Vinotéka Vitis
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VVI – Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték