Brno, 1. května 2018 – Krásné sekty, pálavské vlašáky, rakouský veltlín, toskánské cuvée, rýňák ze Slovácka či medailové Chardonnay ze Znojemska. I taková vína nabízí brněnské vinotéky jako novinky na květen.
Pinot – Chardonnay extra brut 2015VINSELEKT MICHLOVSKÝ Svěží sekt je vyroben klasickou metodou kvašením v láhvi „méthode traditionnelle“ po dobu minimálně 18 měsíců. Bisquitově cereální buket műsli tyčinky s kandovaným bobulovým ovocem doprovází jemné tóny pečených panenských jablíček se svěžími kyselinami a sprašovou mineralitou v závěru. Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrVinařství Volařík Harmonické výrazné a vyzrálé víno s čitelným terroir. Vhodné pro samostatné pití. Vůně intenzivní, minerálně ovocná, s náznaky žlutého přezrálého ovoce, rynglí, žlutých jablek a zelených bylin. Chuť minerálně vápenná, s tóny žlutého přezrálého ovoce, rynglí, letních jablek, delší, s příjemnou šťavnatou dochutí. Suché víno s 13,5 % alkoholu.
Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrVICAN rodinné vinařství Ryzlink vlašský je nekorunovaným králem Pálavy, proto má své místo v prémiové řadě – OENO line. Víno se dostává na láhev až po dvou letech, kdy proběhla nejprve delší macerace hroznů, poté zrálo přes rok v dubovém a akátovém sudu a na závěr proběhla batonage. Zářivě zlatá barva. Mohutné aroma uzrálého exotického ovoce. Vysoká mineralita v chuti vytváří intenzivní požitek. Akátový sud dotváří kulatost a celistvost vína. Vhodné k hovězímu pupku s liškovou omáčkou. 0,8 g/l zbytkového cukru, 6,6 g/l kyselin, 13,0 % alkoholu. Grunner Veltliner Ried Steinbruch 2016 DAC WeinviertelWeingut Sutter Bílé suché víno s 13,0 % alkoholu, 3,2 g/l zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin. Výrazná jemná odrůdová vůně, chuťové stopy žlutého ovoce, hrušek, jablek a bylin. Velmi hladké na povrchu, hluboké a intenzivní, s bílým kořenitým pepřem. Typický Grüner Veltliner dobrý s lehkým masům s omáčkami, zvěřině, hovězím masům a tradiční rakouské kuchyni. Chardonnay 2015 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Nazrálý buket jižních žlutomasých peckovin doprovází v chuti rozinky, zavařené meruňky s lehkým závěrem karamelovaného Creme brulée. Bílé suché víno s 13,5 % alkoholu.
Rulandské bílé 2016 pozdní sběrVinařství Volařík Příjemně nasládlé víno s vyrovnanou delší dochutí. Vhodné pro samostatné pití i do gastronomie. Vůně středně intenzivní až jemná, květinovo-ovocná, později citrusová. Chuť je silná, jemně nasládlá, s dostatečnou kyselinou, s tóny sladkých hroznů a žlutého melounu, delší dochuť. Suché víno s 13,5 % alkoholu.
|
Ryzlink rýnský 2016 MZVVinné sklepy U Jeňoura Víno světle zlaté barvy s 13,5 % alkoholu, 1,0 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Vůni čerstvě posečené trávy podtrhuje jemně minerální chuť s lipovými tóny. Doporučeno k rybám a k lehkým úpravám drůbežího masa nebo jen tak pro potěšení. Víno zrálo 6 měsíců na kvasnicích (sur lie).
Hibernal 2016Templářské sklepy Čejkovice Polosladké bílé víno s 12,5 % alkoholu. Barva vína je jasně zelenožlutá až zelenkavá. Vůně je intenzivně ovocná s tóny černého rybízu, kvetoucího bezu a mandarinky. Chuť je nasládlá s provázanou kyselinou dozrávající nektarinky a kompotované broskve. Cuvée Tramín červený & Ryzlink rýnský 2017VÍNO HRUŠKA Polosladké bílé víno s 22,7 g/l zbytkového cukru, 6,0 g/l kyselina 11,5 % alkoholu. Světle žlutá barva a vyšší viskozita s dominantním Tramínem určuje směr a styl tohoto vína. Středně intenzivní kořenitá vůně, připomínající zralé hrušky, žlutá jablka a květy planých růží s jemným náznakem sladkého koření a bylinek. Chardonnay 2016 výběr z hroznůVINICE – HNÁNICE Bílé polosladké víno s 11,0 % alkoholu, 34,6 g/l zbytkového cukru a 7,1 g/l kyselin. Víno zlatavé barvy se projevuje intenzivním aromatem tropického ovoce, zvláště pak sušeným ananasem, který přechází i do chuti, kde je doplněn šťavnatou kyselinkou v závěru. Doporučeno k ovocnému salátu.
Borrigiano 2016 DOC Valdarno di SopraIl Borro Červené suché víno z odrůd Syrah, Merlot a Sangiovese. Barva je živá, rubínová s fialovým okrajem. Buket je výrazný, s aroma malého červeného ovoce, především třešní a s lehkou kořenitou stopou skořice a bílého pepře. Chuť vína je příjemně svěží s jemnou tříslovinou a výrazným ovocným zakončením, který zanechává v ústech čistý a harmonický dojem. Skvěle se hodí k typickým toskánským polévkám na chlebovém základu jako ribollita nebo pappa al pomodoro. Stejně tak jako k lehce nazrálým sýrům a k různým úpravám masa. Crémant Cuvée Quatre brutVINSELEKT MICHLOVSKÝ Svěží sekt je vyroben klasickou metodou kvašením v láhvi „méthode traditionnelle“ po dobu minimálně 18 měsíců. Výsledné Cuvée Quatre je tvořeno z odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Zweigeltrebe. Vůně je nazrálá květnatě-ovocitá, osvěžující s lehkým a pikantním projevem zelených jablíček, kdoulí a jemnýma živým perlením v závěru. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – květen 2018
BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
HVV – Hradní vinotéka Veveří
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
MAN – Maneo
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
PEA – Don Pealo
U3D – u3deci
VGA – Vinná Galerie
VIT – Vinotéka Vitis
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUK – Vinotéka Vinařství U Kapličky
VUR – Vinotéka u Romana
Více v Přehledu brněnských vinoték