Brno, 1. listopad 2018 – Vedle klasických odrůd, jako je Veltlín, Sylván či Rýňák najdeme mezi novinkami i jednu, kterou doposud pil asi málokdo. Přitom je u nás zapsaná od roku 2011. Cabernet Dorsa vznikl v roce 1971 ve Státním vinařském ústavu ve Weinsbergu v Německu křížením odrůd Dornfelder a Cabernet Sauvignon.
Cabernet Dorsa 2015 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Červené suché víno s 12,5 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru, 24,6 g/l bezcukerného extraktu a 4,4 g/l kyselin. Tmavočervená barva, vůně odrůdová, jemně ovocitá. Chuť jemně kořenitá, extraktivní s výraznou dochutí. Ve víně jsou cítit cabernetové tóny, aroma zelené papriky, chuť i vůně třešní. Hodí se ke školení v sudech, dobře vyzrává i v lahvích. Víno je mohutné s dlouhou dochutí a lahvově zralé a hebce sametové. Víno se podává k jídlům z hovězího masa či uzeným masům a k tučným či tvrdým sýrům. Veltlínské zelené 2017 kabinetní vínoVinařství Baláž Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 3,2 g/l zbytkového cukru a 5,3 g/l kyselin. Zeleno-žlutá barva, vůně čistá a přímá, s ovocně-kořenitým projevem a v závěru s dotekem lehké a osvěžující minerality. Veltlín s příjemnou grepovou kyselinou a středně dlouhou ovocně-minerální dochutí. Sylvánské zelené 2017 pozdní sběrVINICE – HNÁNICE Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 2,7 g/l zbytkového cukru, 21,8 g/l bezcukerného extraktu a 6,2 g/l kyselin. Víno žluté barvy uchvátí aromatikou jablek letniček a hřebíčku. V chuti se snoubí mochyně peruánská s tonka bobulí a je doplněna svěží kyselinkou v závěru. Doporučeno k filetu z mořského vlka na páře s rajčatovým concassé a olivovým olejem se zeleným pepřem. Ryzlink rýnský 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Bílé polosuché víno s 10,5 % alkoholu, 11,8 g/l zbytkového cukru, 19,5 g/l bezcukerného extraktu a 5,8 g/l kyselin. Plné, s odrůdovou vůní, v chuti extraktivní, harmonické, s výraznou dochutí. Ryzlink rýnský je starobylá pozdní odrůda vhodná k dlouhodobé archivaci dosahující špičkové zralosti. Víno vhodné k dezertům, studeným předkrmům, telecímu masu, pstruhům či k rybám v různých úpravách. Hibernal 2017 výběr z hroznůVinařství Štěpán Maňák Bílé polosuché víno s 13,5 % alkoholu, 9,3 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Silnější víno s ovocitým projevem nektarinek z u nás velmi oblíbené rezidentní odrůdy.
|
Il Fantino 2016 Chianti DOCTenuta di Capraia Červené suché víno z Toskánska. Víno je vyrobeno z odrůd Sangiovese (90 %) a Ciliegiolo (10 %). Barva je krásně rubínová s fialovým okrajem. Aroma je velmi ovocné, s příjemnými a dobře zakomponovanými tóny dřeva. V chuti jemné, až sametové, opět velmi ovocné, třešňové a s příjemnou tříslovinkou. Díky jemné filtraci si víno zachovává svoje aroma a svěžest. Vhodné k párování s jídly na masovém základu, drůbeží a středně vyzrálým sýrem. Mladý LAHOFER 2018 moravské zemské vínVinařství LAHOFER Bílé polosuché víno odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský s 11,0 % alkoholu, 13,1 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Je prvním vínem ročníku 2018 z vinařství. Svěží cuvée ve vůni omámí ovocnými tóny s jemným kořenitým nádechem muškátového květu, na jazyku pohladí příjemná kyselinka s chutí po mandarinkách a broskvovém kompotu. Etiketa mladých vín letos odkazuje na sté výročí vzniku samostatného československého státu. Mladý český lvíček svléká jeden ze symbolů dneška. Martin Bílý 2018 moravské zemské vínoVinařství HANZEL Bílé polosladké víno odrůdy Hibernal s 11,5 % alkoholu, 32,2 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Svěží víno s bohatou aromatikou, ve které dominují primární odrůdové tóny vyzrálých hroznů. Kyselina harmonicky sladěná s vyšším zbytkovým cukrem. Martin Růžový 2018 moravské zemské vínoVinařství HANZEL Růžové polosuché víno odrůdy Modrý Portugal s 10,5 % alkoholu, 14,9 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin. Svěží polosuché víno lososové barvy s dominujícími tóny třešní v chuti i vůni. Mladá LAHOFERka 2018 moravské zemské vínoVinařství LAHOFER Růžové polosladké víno odrůdy Svatovavřinecké s 9,5 % alkoholu, 39,6 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. První mladé víno ročníku 2018 připomíná svou mladistvou chutí starou tradici ochutnávat první vína na Svatého Martina. Vyznačuje se ovocnou vůní rozkvetlého třešňového sadu a růží, v chuti šťavnatou kyselinkou a sladšími ovocnými tóny připomínajícími čerstvé třešně, jahody či maliny. Etiketa odkazuje na sté výročí vzniku samostatného československého státu. Symbol LAHOFERky „mladě“ zrcadlí trojvrší ve státním znaku Slovenska (Tatra, Fatra a Mátra). |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – listopad 2018
BOR Borgo Shop
ČER Černá růže
KLE Klenotnice vín
KLV Klášterní vinárna
MBV Moravská banka vín
NCK Vinotéka NC Královo Pole
PER Vinotéka Perkmistr
SKR Vinotéka Škroupova
UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VEV Vinotéka-pivotéka Veveří
VGA Vinná Galerie
VVI Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték