Brno, 1. prosinec 2018 – Dnešní díl novinek přináší jak vína pro běžné pití, tak exkluzivní ukázky mistrovství vinařů. A právě taková vína mnozí jistě nejdou mezi vánočními dárky. Osm let v sudu, oranžové víno, barikovaný sekt a mnoho dalších rozhodně zasluhují pozornost.
Cuvée Royal de Vinselekt 2009VINSELEKT MICHLOVSKÝ Červené sladké jakostní likérové víno s 15,5 % alkoholu. Víno je připraveno z vyzrálých hroznů s cukernatostí 26–29 °NM odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot z vinic s redukovanou sklizní. Po částečné fermentaci byl kvasící rmut fortifikován vlastním jemným vinným destilátem. Následně víno zrálo 8 let v nových barikových sudech z francouzského dubu. Víno nebylo sířeno po celou dobu zrání v sudech ani při lahvování. Nazrálý buket plný transformovaného černého ovoce, zavařených a sušených švestek, nakládaných černých třešní a višní uzavírá harmonická dezertnost taninů, černé čokolády a belgických pralinek s punčovo-likérovým závěrem. Rulandské šedé, oranžové víno 2016 výběr z hroznůRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Vůně kvetoucího žita, kopru, vosku, medové plástve, sušeného ovoce a karamelu. Chuť velmi plná s jemným tříslem, extraktivní s dlouhou dochutí. Kořenité tóny chuti připomínají kandovaný pomeranč, grapefruit, sušené meruňky, med a žitný chléb. Suché víno bylo vyrobeno bez použití síry, bez chemického školení i filtrace technologií známou již více než 8 000 let! Ano, tento typ vína mohl skutečně pít i Ježíš. Víno se doporučuje k luxusním sýrům. Alkohol 13,5 %, kyseliny 4,8 g/l, zbytkový cukr 0,8 g/l, bezcukerný extrakt 24,2 g/l. Ryzlink vlašský Terroir Železná 2017 pozdní sběrVinařství Volařík Jedinečný suchý vlašák ze Železné zrál téměř celý rok na hrubých kvasnicích v dubovém sudu. Mineralita, kovovost a slanost, které jsou pro tuto trať typické, dodaly vínu exkluzivní a dominantní charakter. Sytě zlatavá barva a výjimečná mohutnost. Zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 8,9 g/l, alkohol 14,0 %, cukernatost při sběru 24,0 °NM. Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznůVinařství LAHOFER Víno má příjemnou slámově žlutou barvu. V jeho vůni se objevují vyzrálé medové tóny s nádechem čerstvého slámového stohu. V chuti výrazné medové a kořenité tóny a sladěný přírodní hroznový cukr se šťavnatou kyselinkou doplněnou o vysoký extrakt, což vínu dodává plnost a mohutnost. Doporučeno ke sladkovodním rybám, zeleninovým jídlům, těstovinám a tvrdým sýrům. Ryzlink vlašský 2017 VOC PálavaVINSELEKT MICHLOVSKÝ Nazrálý buket zavařených rynglí a sušených meruněk se vrstevnatě prolíná s rozinkami, pečeným žlutým ovocem a mandlovou peckou v závěru. K obří krevetě s červenými pomeranči nebo perličce s liškami, karamelizovanou cibulkou a bramborovými noky. Exceluje rovněž s tvrdými zrajícími sýry. Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu. Kerner 2017 pozdní sběrVinařství Baláž Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 4,9 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin. Vyvážené a svěží víno s křupavou kyselinou a středně dlouhou ovocně-kořenitou dochutí. Ve vůni intenzivní tóny vyzrálého ovoce a zároveň osvěžující citrusový nádech. Sylvánské zelené 2017 pozdní sběrVINICE – HNÁNICE Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 2,7 g/l zbytkového cukru, 21,8 g/l bezcukerného extraktu a 6,2 g/l kyselin. Je baleno v lahvích Schlegel se šroubovým uzávěrem. Víno žluté barvy uchvátí aromatikou jablek letniček a hřebíčku, v chuti se snoubí mochyně peruánská s tonka bobulí a je doplněna svěží kyselinkou v závěru. Doporučeno k filetu z mořského vlka na páře s rajčatovým concassé a olivovým olejem se zeleným pepřem. |
Sekt Vajbar Pinot Blanc Barrique Brut 2014Vinařství Vajbar Barva je sytě zlatá s mosaznými odlesky. Sekt velmi bohatě perlí, jemné perličky tvoří dlouhé pevné řetízky. Vůně je velmi bohatá a plná, přináší nazrálé tóny vzniklé dlouhým zráním v láhvi doplněné o bohaté tóny koření z barrique sudu. Klasické opečené toasty se potkávají s celým spektrem marmelád i medu. Chuť je plná, suchá a osvěžující. Neuvěřitelně ušlechtilá a bohatá. Opakují se tóny toastů, selského másla, koření, marmelád, postupně přichází červený grep a v suchém závěru i pomerančová kůra. Ryzlink vlašský extra brut 2016VICAN rodinné vinařství Bílé jakostní šumivé víno. Skvěle se hodí jako aperitiv, ke krémovým polévkám nebo lehkým tvarohovým dezertům. Sekt byl vyroben klasickou metodou – kvašením v lahvích. Ve vůni lze rozeznat jemné lipové květy Tokaji Szamorodni édes 2013Grand Tokaj Skvostné víno silné, kořenité vůně s botrytisem a vanilkou. Chuť karamelu postupně střídají tóny svěžích citrusových plodů s dlouhým závěrem. Doporučeno servírovat jako aperitiv, k ovocným zákuskům nebo dezertním sýrům.
Cabernet Sauvignon rose 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Růžové polosladké víno lososové barvy, ve vůni ovocné, s 10,0 %alkoholu, 16,2 g/l zbytkového cukru, 18,2 g/l bezcukerného extraktu a 6,5 g/l kyselin. V chuti výrazné, s jemnou kyselinkou a příjemnou dochutí. Je vyrobené z odrůdy modrých hroznů metodou krátkého naležení odzrněných hroznů, tzv. rmutu. Rosé vína velmi dobře doprovázejí grilovaná jídla, zejména ryby, bifteky, krůtí maso. Blauburger 2017 pozdní sběrVinařství HANZEL Víno karmínově červené barvy, v jehož vůni je usušené kukuřičné šustí a cedrové dřevo s nádechem hřebíčku. Dominantní chuť hořké čokolády je doplněná o tón jemně ožehnutého dřeva, v závěru s pikantní kořenitou tříslovinou. Příjemně pitelné víno ke specialitám ze zvěřiny a hovězího masa. L‘Avvocata 2017 Barbera d‘Asti DOCGCoppo Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 650–820 metrů, jsou exponované na jih až jihozápad. Název L'avvocata vznikl podle majitelky vinohradu. Mladé a bez kontaktu se dřevem, zraje pouze v nerezu. Černé višně a ostružiny ve vůni, chuť svěží, ovocná. Červené suché víno odrůdy Barbera a 14,5 % alkoholu, vhodné k salámovým nářezům či boloňské omáčce. Pálava 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Bílé polosuché víno zlatavé barvy. Ve vůni jemné tóny citrusů s medovým podtónem. V chuti ovocité, po kompotovaném liči. Dochuť velmi výrazná a extraktivní. Podává se k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům a chipsům. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 9,0 g/l, bezcukerný extrakt 22,0 g/l, kyseliny 6,1 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – prosinec 2018
BOR Borgo Shop
KLE Klenotnice vín
MBV Moravská banka vín
MKV Mešní a košer vína
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK Vinotéka NC Královo Pole
PER Vinotéka Perkmistr
ROC RockWine
SOM Sommelierský Servis
UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA Vinná Galerie
VIT Vinotéka Vitis
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VSV Vinný sklípek Vinárium
VUD Vinárnička u Divadla
VUR Vinotéka u Romana
VVI Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték