Brno, 1. leden 2019 – Mezi lednovými novinkami brněnských vinoték dominují hlavně bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem. Prim hrají aromatické odrůdy (Tramín, Pálava), najdeme zde ale i poměrně exotická vína odrůd Solaris či Rotgipfler – neboli krásně česky Červenošpičák.
Riesling Classic brut 2016VINSELEKT MICHLOVSKÝ Svěží sekt je připraven klasickou metodou kvašením v láhvi po dobu minimálně 18 měsíců. Ovocitý buket zralého žlutomasého peckového ovoce doprovází příjemné cereálně autolýzované tóny. V chuti je minerálnost mořských plodů doplněna pikantními kyselinami s limetkovým závěrem. 12,5 % alkoholu. K tartaru z uzeného pstruha s rukolou nebo humřímu koktejlu s avokádem a čerstvým sýrem Cottage. Neuburské 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché bílé víno světle žluté barvy. Ve vůni jemné tóny zeleného jablka a angreštu. V chuti ovocné s jemnou kyselinkou. Výborně doprovází jídla s hustými omáčkami, pečenou drůbež nebo drůbeží paštiky, klobásy a guláš. Hodí se i k vařeným masům, přírodní úpravě hovězího, k vydatnějším, ale neutrálním jídlům. Dále může doplňovat bílé sýry či zeleninové polévky. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 3,5 g/l, kyseliny 5,5 g/l. Tramín červený 2017 pozdní sběrPavel a Radim Stávkovi Cukernatost moštu při sběru byla 22,4 °ČNM, zbytkový cukr ve víně je 9,5 g/l, kyseliny 7,1 g/l a alkohol 13,0 %. Barva vína je zlatožlutá, ve vůni lze nalézt exotické ovoce mísící se s květnatými tóny muškátů a růží. Chuť je pak plná, kořenitá a extraktivní s nižší kyselinkou. Sylvánské zelené 2017 pozdní sběrVinařství Pod Kumstátem Víno světle žluté barvy, šťavnaté, vysoce extraktivní a s vyšší kyselinkou. Silně ovocnou vůni doplňuje lehký zbytkový cukr a díky vyzrálosti hroznů je zde i vyšší viskozita. Sylván je poměrně náročná odrůda z pěstitelského hlediska. Nejúspěšnější a nejprodávanější víno vinařství. Polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 7,4 g/l kyselin, 10,9 g/l zbytkového cukru a 21,9 g/l bezcukerného extraktu. Vhodné k pokrmům z králíka, drůbeže, vepřové masa, předkrmům, smetanovým omáčkám.
Pálava 2017 pozdní sběrVíno Hradil Polosuché bílé víno s 12,0 g/l zbytkového cukru a 5,0 g/l kyselin. Osloví ctitele plných aromatických vín výrazným buketním tónem žluté čajové růže, limetky a stopami medu. Podává se k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům, chipsům a olivám.
|
Pálava 2017 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Polosladké bílé víno s 12,5 % alkoholu. Nazrálý buket bílých letních květů a sušeného teplomilného peckového ovoce je v chuti doprovázen jemnými skořico-zázvoro-hřebíčkovými tóny s jemnou citrusovou dochutí. K jemným zvěřinovým paštikám a terinám, dietním úpravám sladkovodních ryb a krůtímu ve vlastní omáčce. Výborné s měkkými fermentovanými nebo zrajícími sýry. Solaris 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Polosladké bílé víno světle žluté barvy. Vůně výrazná po kvetoucích citrusech, s tóny exotického ovoce. Chuť výrazná, extraktivní, s ovocnou dochutí. Podává se řádně vychlazené, hodí se ke grilovaným masům, těstovinám, k zeleninovým salátům, ovocným dezertům a kozímu sýru. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 40,0 g/l, kyseliny 6,3 g/l. Rotgipfler 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Polosladké bílé víno a 10,0 % alkoholu, 18,0 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Zelenkavá barva, aroma po čerstvých broskvích a tropických citrusech. Prolínají se tu ovocité chutě broskví a nektarinek. Vhodné k pokrmům z červeného masa i drůbeže, k mořským plodům, uzenému, sýrům, pomazánkám, paštikám, dezertům. Mladé nevtíravé víno s kyselinkou a zbytkovým cukrem. Pálava 2016 výběr z hroznůVINSELEKT MICHLOVSKÝ Bílé sladké víno s 13,0 % alkoholu. Buket zázvorově-hřebíčkového media a čerstvě sušených pálavských květů doplňuje v chuti dezertnost kompotovaného manga, liči a papáje s hřejivostí medu se skořicí. K humřímu koktejlu s avokádem, jablkem Granny Smith a domácí majonézou. Velmi dobře se hodí k jemně zrajícím polotvrdým sýrům. Rulandské bílé Zimní vrch 2017 výběr z cibébVinařství Volařík Rulandské bílé ze silně botrytických hroznů je explozí přezrálého až sušeného sladkého ovoce, jako jsou hruška a červené ovoce. Ovocné tóny doplňuje jemná medovost a mineralita v závěru. Extrémně vysoký extrakt přináší nezapomenutelný zážitek. Zbytkový cukr 137,2 g/l, kyseliny 8,9 g/l, alkohol 10,5 %. Cukernatost byla při sběru 35,5 °NM.
Zweigeltrebe 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Suché červené víno s 12,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 5,0 g/l kyselin. Tmavě granátová barva, kořenitá vůně červeného ovoce. Pěkné, zakulacené víno s příjemnou tříslovinou, kterému prospělo šestiměsíční barikování. Doplní nejrůznější masité pokrmy a tvrdé sýry. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – leden 2019
BOR Borgo Shop
KLV Klášterní vinárna
KLE Klenotnice vín
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
PER Vinotéka Perkmistr
VEV Vinotéka-pivotéka Veveří
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VSV Vinný sklípek Vinárium
VUR Vinotéka u Romana
Více v Přehledu brněnských vinoték