Brno, 1. února 2019 – Snad díky blížícímu se svátku Svatého Valentýna dominují mezi novinkami brněnských vinoték vína s vyšším obsahem cukru. Příležitost si žádá něco poněkud sladšího, pohodovějšího. Například Cuvée LOVE 69 vlastně vzniklo svátku přímo na míru. Ale i zkušení degustátoři zde najdou velmi seriózní vzorky vín.
Sauvignon 2016 výběr z hroznůVinařství Jakubík Suché bílé víno s 14,7 % alkoholu, 7,2 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Vůně s dominancí grepu. V chuti citrusové tóny, svěží kyselinková dochuť. Víno je vyrobeno pomocí nejmodernější technologie s důrazem na přirozené přírodní procesy. Při výrobě tudíž nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky. Způsob výroby umožňuje snížit obsah SO2 na minimální hodnotu. Víno následně dostalo dostatek času nazrát v akátovém sudu.
Müller Thurgau 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Polosuché víno světle žluté barvy. Vůně jemně muškátová, s tóny nazrálého banánu. V chuti jemné kyselinky a výrazná ovocitost. Víno ke každodennímu pití k prosté stravě a při společenské zábavě. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům. Alkohol 11,0 %, zbytkový cukr 5,4 g/l, kyseliny 5,9 g/l.
Tramín červený 2016 výběr z hroznůVinařství Jakubík Víno je vyrobeno pomocí nejmodernější technologie s důrazem na přirozené přírodní procesy. Při výrobě nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky, obsah SO2 je snížen na minimální hodnotu. Víno následně dostalo dostatek času nazrát v akátovém sudu. Polosuché bílé víno s 13,5 % alkoholu, 11,0 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Dominantní vůně čajové růže. V chuti svěží ovocné tóny.
Cuvée LOVE 69 2017 pozdní sběrNOVÉ VINAŘSTVÍ Polosladké bílé víno s 13,0 % alkoholu, 21,8 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Cuvée odrůd Muškát Ottonel a Tramín červený, s příjemnou výraznou sladce květinovou aromatikou. V chuti připomíná citrusové plody. Víno je určenou pro romantický večer ve dvou.
Müller Thurgau 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Polosladké bílé víno s 10,0 % alkoholu, 43,8 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Jemně žlutá barva, ve vůni se objevují vanilkové tóny doprovázené sladkou mandarinkou. V chuti lehké chlebovinky. Zbytkový cukr vytváří příjemně sladkou chuť, hebkou medovost. Vhodné jako sladká tečka k dezertům, ale také fajnově ladí s červeným masem, vnitřnostmi, uzeným, mořskými plody, sushi, sýry, pomazánkami nebo s paštičkou. |
Cabernet Sauvignon rose 2017 pozdní sběrVinařství Pod Kumstátem Ovocné a svěží růžové víno lososové barvy. Aroma je tropické, přecházející do vůně lesního ovoce. Chuť krémová se smetanovo-jogurtovými tóny. Vyšší kyselinu (7,3 g/l) doplňuje zbytkový cukr (17,3 g/l, polosladké), víno je tímto poměrem harmonické a šťavnaté. Vhodné například ke kuřecímu masu nebo rybě. Alkohol 11 %.
Dornfelder 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Suché červené víno s 12,0 % alkoholu, 0,6 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin. Barva intenzivně rudá, voňavé, kořenité ovoce. Šestiměsíční zrání na barikovém sudu pomohlo vínu uležet a zharmonizovat. Podpořena tříslovina, na patře trošku drhne. Hodí se k pečínkám, červenému masu, zvěřině, těstovinám, tvrdým sýrům.
Cabernet Moravia 2015 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché červené víno s 12,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 4,2 g/l kyselin, tmavočervené barvy. Vůně odrůdová, jemně ovocitá. Chuť jemně kořenitá, extraktivní s výraznou dochutí. Odrůda byla vyšlechtěna v České republice jako kříženec odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Víno se podává k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, k tmavým či uzeným masům a k tučným či tvrdým sýrům.
Malnera Salento 2018 IGPFeudo Croce Červené suché víno z oblasti Puglia vyrobeno z odrůd Merlot a Malvasia Nera. Macerace a fermentace probíhá po dobu 10–15 dní při řízené teplotě 22–26 °C. Po jemném lisování se víno přečerpá do nerezových tanků, kde zraje do doby, než je připraveno k prodeji. Barva je plně rubínová. Aroma je lehce pikantní s převládajícím červeným ovocem. V chuti vyvážené s převahou zralého červeného ovoce a delší dochutí. Vhodné k prvním chodům, bílému i červenému grilovanému masu a vyzrálým sýrům. Alkohol 14 %.
Frankovka barrique 2016 výběr z hroznůVinařství Jakubík Suché červené víno s 14,0 % alkoholu, 0,7 g/l zbytkového cukru a 5,5 g/l kyselin. Vůně ovocná, toustová. Chuť hustá extraktivní s taninovou dochutí. Doba zrání 7 měsíců. Víno dostalo dostatek času nazrát v barikovém sudu. Při výrobě nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – únor 2019
BOR Borgo Shop
JPR Jean Paul's Restaurant
KLE Klenotnice vín
KLV Klášterní vinárna
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
VEV Vinotéka-pivotéka Veveří
Více v Přehledu brněnských vinoték