Brno, 1. března 2019 – Obrovské množství nových vín se valí do Brna! Najdeme mezi nimi snad všechny styly, typy, odrůdy… Nechybí ani Champagne, Itálie, Maďarsko, Austrálie, dominuje ale Morava.
Cornalyne BrutDom Caudron Víno je čistě průzračné, lesklé, s jemnými, žluto jantarovými odlesky a s velmi dobrou intenzitou perlení. Vůně je intenzivnější, ovocná, grepová. Chuť je výraznější, s dobrou kyselinou a delikátní kořenitostí, s podtóny podzimních jablek. Delší závěr s tóny čerstvě pražené kávy. Základní víno pro Blanc de Noirs (Pinot Meunier 100 %) zrálo z poloviny v dubových sudech. Muškát moravský 2018 kabinetní vínoVinařství Vajbar Lehké, ale velmi aromatické a výrazné víno. Svěží polosuchá chuť z něj udělá hvězdu každého přátelského posezení. Barva je žluto-zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi bohatá a barvitá. Najdeme v ní meruňky, broskve i zralé citrusy, v závěru meruňkovou marmeládu a koření. Chuť je oblá, jemná a bohatá. Prolínají se tu jemně nasládlé tóny hroznové a meruňkové marmelády s výraznou kořenitostí a svěžím kyselinou. Dlouhá dochuť s grepovou kůrou. Ke grilovaným cuketám se sušenými nakládanými tomaty a parmezánem. Solaris 2018 výběr z hroznůVinařství Volařík Unikátní Solaris nabízí v chuti i vůni šťavnatý červený pomeranč, limetku a žlutý meloun. Víno má velmi plnou, harmonickou chuť a kořenitý závěr. Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu, 7,5 g/l zbytkového cukru a 8,0 g/l kyselin. Pinot Grigio 2018 DOC Friuli Colli OrientaliCa' Tullio Bílé suché víno vyrobené z odrůdy Pinot Grigio (Rulandské šedé). Jemné lisování a fermentace při nižší kontrolované teplotě v nerezových tancích. Leží 3 měsíce na kalech, které jsou pravidelně promíchávány. Víno poté dozrává opět v nerezových tancích než se nalahvuje a jde do prodeje. Víno slámové barvy, v aroma intenzivní, minerální a typicky odrůdové. V chuti velmi jemné, ovocné s hruškou a banánem, patrné také tóny pražených mandlí. Vhodné k lehkým předkrmům na bázi mořských plodů, k rybám a bílému masu. Alkohol 12.5 %. Ryzlink vlašský 2017 pozdní sběrVICAN rodinné vinařství Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 3,4 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Světle zlatavá barva, aroma je příjemně harmonické, připomínající vyzrálé máslové hrušky a citrusy, v chuti výrazná mineralita, doplněna osvěžující kyselinkou.
Sylvánské zelené 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Polosuché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 13,7 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Slámovější žlutá barva, vůně přitažlivá, lehce travnatá a angreštová. Svěží, vyvážená chuť, která ladí s vůní. Vhodné k salátkům, drůbeži, mořským plodům, mořským a dravým rybám, sýrům. Chardonnay 2017 pozdní sběrVinařství Baláž Středně plné Chardonnay s vůní dobře vyzrálého plodového ovoce a v závěru s dotekem svěží minerality a lehké kořenitosti. Doporučeno k tvrdým zrajícím sýrům. Bílé suché víno s 14,0 % alkoholu, 1,7 g/l zbytkového cukru a 4,7 g/l kyselin. Chardonnay 2017 pozdní sběrVinařství Žůrek Žeravice Bílé suché víno s 13,0 % alkoholu, 7,6 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Barva je zlatožlutá, vůně tropického ovoce – mango, ananas s podtónem vanilky. Chuť příjemná, dlouze doznívající, připomínající citrusové plody. Doporučeno ke steakům, paštikám a plodům moře.
Sauvignon 2017 pozdní sběrVinařství Pod Kumstátem Suché víno světle žluté barvy s výraznější kyselinkou a lehkým zbytkovým cukrem doplňuje vůně černého bezu a zralých broskví. Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignonu jsou vhodná jako vína aperitivní nebo ke studeným předkrmům. Hodí se i ke chřestu a ke kozím sýrům. Alkohol 12,0 %, kyseliny 7,5 g/l, zbytkový cukr 8,9 g/l, obsah bezcukerného extraktu 21,3 g/l.
Ryzlink rýnský 2017 moravské zemské vínoVíno Perk Polosuché bílé víno s 11,0 % alkoholu, 13,8 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Zlatavě žlutá barva, intenzivní vůně vyzrálých, sušených meruněk. Pěkné, harmonické víno s chutí pomerančové kůry, medových tónů, lehce pikantní kyselinku. Vhodné k salátkům, drůbeži, mořským plodům, mořským a dravým rybám, sýrům. Veltlínské zelené 2015 pozdní sběrVinařství Jakubík Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 0,7 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Vůně je mírně pepřová. Chuť kořenitá, ovlivněna vůní. Víno je vyrobeno pomocí nejmodernější technologie s důrazem na přirozené přírodní procesy. Při výrobě tudíž nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky. Způsob výroby umožňuje snížit obsah SO2 na minimální hodnotu. Víno následně dostalo dostatek času nazrát v akátovém sudu.
|
Rulandské šedé 2014 pozdní sběrVinařství Jakubík Víno je vyrobeno pomocí nejmodernější technologie s důrazem na přirozené přírodní procesy. Při výrobě nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky, obsah SO2 je snížen na minimální hodnotu. Víno následně dostalo dostatek času nazrát v akátovém sudu. Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 6,8 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Ve vůni voskový medový plást, oříšky. Medová dochuť. Chardonnay 2015Hope Estate Suché víno světle žluté barvy s nazelenalými odlesky. Ve vůni nektarinky, meloun, broskve a ananas, a také náznaky ořechů a karamelu. V bohaté a hluboké ovocné chuti dominují čerstvé citrusy a meloun, vhodně doplněné tóny tabáku a vanilky. Komplexní a plné tělo s dlouhým a osvěžujícím závěrem. Zrání na sudech typu barrique Chardonnay 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Polosladké bílé víno s 11,5 % alkoholu, 22,1 g/l zbytkového cukru a 5,5 g/l kyselin. Víno charakteristické ovocnato-oříškové vůně. V chuti výrazné, extraktivní, s dlouhou dochutí. Starobylá odrůda Chardonnay pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko. V gastronomii lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Frankovka rosé 2018 kabinetní vínoVinařství HANZEL Polosladké růžové víno s okouzlující lososovou barvou a jemnou vůní sladkých třešní a vyzrálých višní. V plné, sametové chuti, ve které je vyšší zbytkový cukr krásně srovnaný s výraznější kyselinou, jsou třešňové tóny, v nichž převládají ty s nádechem raných májovek. V kombinaci s nízkým alkoholem je ideálním společníkem pro teplé letní dny. Dornfelder 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché červené víno s 12,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 4,8 g/l kyselin. Víno tmavočervené barvy. Ve vůni čokoládo-višňové tóny. V chuti výrazné, extraktivní s pikantní kouřovou dochutí. Dornfelder je středně pozdní moštová odrůda vyšlechtěná v roce 1955 v Německu, ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Hodí se k těstovinám, plná vína podáváme k těžším či kořeněným úpravám masa, grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům. Dornfelder 2017 moravské zemské vínoVinné sklepy U Jeňoura Suché víno temně fialové barvy až s černými náznaky. Ve vůni se mísí kořenité tóny s višněmi a uzené nóty. Překvapivě jemná chuť je plná ostružin, lékořice, badyánu a sena s delikátní tříslovinou. Víno zrálo 6 měsíců v dřevěném sudu. Cukernatost 18 °ČNM, zbytkový cukr 0,1 g/l, kyseliny 4,3 g/l, alkohol 12,1 %.
Merlot 2016 pozdní sběrCHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Suché červené víno s 13,0 % alkoholu, 0,9 g/l zbytkového cukru a 5,3 g/l kyselin. Barva vína je v odstínu tmavé třešně, ve vůni patrné tóny přezrálých višní a černého rybízu. Chuť je plná, tříslovitá s dlouhou dochutí. Doporučeno ke zvěřině, hovězímu masu a k sýrům.
Cuvée Sekera 2016VINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché červené cuvée odrůd Pinot noir, Pinot Meunier a André s 13,5 % alkoholu. Buket zavařených třešní a macerovaných višní doprovází jemný pralinkový tón s opulentními taniny v závěru. Ke křepelce plněné kachním rillettem s hříbkovou omáčkou a raviolkami z pečeného celeru. Zaujme rovněž se zrajícími plísňovými sýry typu Camembert. Bolyki es Bolyki 2015 Egri Bikavér superiorBolyki Vlajková loď vinařství, koncentrovaný a plnohodnotný Egri Bikavért Superior. Lesní ovoce hraje s elegantním používáním dubových sudů, dlouhé, příjemné, s projevem minerální půdy Egeru. Suché červené víno s 14,5 % alkoholu, 1,5 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin, z odrůd Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Zweigelt a Blauburger. Název Bikavér nebo Býčí krev může být používán pouze ve vinařských oblastech Eger a Szekszárd a musí být úředně registrován. Musí zrát v dubovém sudu minimálně 6 měsíců. Odrůdy, které mohou být použity, rostou na původně vulkanické půdě smíšené se štěrkem, kamenem a tufou. Pálava 2018 výběr z hroznůVinařství LAHOFER Vyzrálé hrozny daly sladké Pálavě intenzivní barvu žluté slámy a citronové kůry a velmi dobrou viskozitu. Limetkovou vůni doplňuje aroma muškátového oříšku. Mohutnou, plnou chuť přezrálých hrozinek a marakuji podtrhuje sladkocitrusový, dlouhotrvající závěr a kořenité tóny zázvoru, lékořice a medově-zázvorového čaje. Víno je průvodce sladkých dezertů, zmrzliny, ale i výrazně kořenitých jídel. Laurot BIO hroznová šťávaVINSELEKT MICHLOVSKÝ Ovocná šťáva z ekologického zemědělství. Pasterováno, při ležení hroznové šťávy na láhvi se může tvořit jemný sediment, který není závadou produktu. Nefiltrováno – nesířeno. Vhodná k přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů do džbánku, výborná je i neředěná.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – březen 2019
BOR Borgo Shop
ČER Černá růže
KLE Klenotnice vín
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK Vinotéka NC Královo Pole
OCO Vinotéka OC Omega
PER Vinotéka Perkmistr
RET Retro Consistorium Wine & Gourmet shop
SOM Sommelierský Servis
SYR Prodejna Vinařství Volařík a Syrer Morava
U3D u3deci
UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VDE Vindom Degustační Enoteca
VGA Vinná Galerie
VJP Vincafé Jean Paul
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VUD Vinárnička u Divadla
VUR Vinotéka u Romana
VVI Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték