Brno, 1. dubna 2019 – Dubnový přehled novinek na pultech brněnských vinoték přináší celou škálu vín. Všechna jsou kupodivu suchá a polosuchá! Žádný z tipů nemá vyšší zbytkový cukr, což je snad poprvé v šestnáctileté historii rubriky.
Aurelius 2017 výběr z hroznůVinařství Pod Kumstátem Suché víno velmi světle žluté barvy, se střední viskozitou. Elegantní aroma je květinové, po bílém jasmínu a v chuti připomíná kompot z kdoulí. Víno má nižší kyselinu, jemnou kořenitost a delší decentní dochuť. Výborné víno, které není klasickým představitelem této odrůdy. Doprovodí pokrmy, jakým je například pečený pstruh na másle. Alkohol 12,5 %, kyseliny 6,8 g/l, zbytkový cukr 8,3 g/l. Champagne Rich demi Sec AOCJean-Noël Haton Šampaňské z vinařství Haton vyrobené z odrůd Chardonnay (35 %), Pinot Meunier (30 %) a Pinot Noir (35 %). Ve vinařství zraje nejméně 3 roky. Dosage 40 g/l, alkohol 12,5 %. Elegantní Champagne s jemným perlením a delikátním aroma meruněk a broskví. Na patře kandované ovoce, zejména meruňky, jablíčka a fíky. Delší svěží zakončení. Doprovodí různé druhy dezertů, ale také například uleželé sýry typu Roquefort nebo Stilton. Prediction BrutDom Caudron Víno zraje na lahvi nejméně 24 měsíců a ztělesňuje identitu terroir Passy-Grigny a specifičnosti odrůdy Pinot Meunier. V chuti i vůni tóny citrusů a medu. Existuje ve variantách Brut nebo Natur Brut.
Neuburské 2018 moravské zemské vínoVíno Perk Suché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 6,0 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Neutrální, harmonické víno s vyváženými kyselinami. Z počátku nenápadné, oříškové aroma, které se ležením na lahvi promění v červené ovoce. Postupné zakulacení vína uspokojí i náročnější konzumenty. Sylvánské zelené 2018 moravské zemské vínoVÍNO HRUŠKA Vůně lučního kvítí, ovoce až sušených meruněk. Chuť je plná extraktivní s příjemnou kyselinou, která je typická pro Slováckou podoblast. Polosuché víno řady Fresh collection. Veltlínské zelené 2018 kabinetní vínoVinařství Vajbar uché a svěží víno s výraznými tóny minerálů a citrusů. Barva je svítivě žluto-zlatá. Vůně je svěží a bohatá, v tónu meruněk, vinohradnických broskví a špendlíků. Chuť je příjemně suchá s dynamickou kyselinou. Nejprve sladko-kyselá po ovoci, druhé vlně nastupuje zelený pepř a meruňková pecka. Doporučeno k jemným paštikám. Ryzlink vlašský 2016 pozdní sběrVinařství Baloun Vůně začíná lehkou směsí tropického ovoce, postupně se objevuje čerstvě utržená broskev a mladé bezinky Chuť je podmanivá, komplexní, harmonická s jemnou kyselinou a kořenitou dochutí. Podává se k nejrůznějším jednodušším úpravám bílých mas, k rybám a plodům moře. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 4,0 g/l, kyseliny 6,4 g/l.
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché bílé víno s 11,0 % alkoholu, 4,0 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin. Víno s jemnou chutí a odrůdové chuti, s pikantní kyselinkou a plnosti v dochuti. Víno se uplatní jako aperitiv ke studeným předkrmům, k zeleninovým jídlům a bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, k šunce i k vepřové pečeni. Ryzlink vlašský 2015 výběr z hroznůCHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Suché bílé víno řady Premium Collection s 12,5 % alkoholu, 5,4 g/l zbytkového cukru a 5,4 g/l kyselin. Vůně vína je velmi příjemná, připomínající louku, seno a zralé ovoce. Chuť je mohutná, dlouhá, s dotekem minerálnosti. Doporučeno k vepřovému masu, paštikám a sýrům.
|
Sauvignon 2018 moravské zemské vínoVíno Perk Suché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 3,0 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Typická odrůda pro Znojemsko, která svádí svojí jemnou, broskvovo-muškátovou vůní. Svěží víno s nenápadnou perlinkou, které skvěle doplní všechny lehké pokrmy. Rulandské bílé 2016 výběr z hroznůVinařství Jakubík Vůně chlebového kvásku. Chuť plná extraktivní s kyselinkovou dochutí. Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 9,1 g/l zbytkového cukru a 9,1 g/l kyselin. Způsob výroby umožňuje snížit obsah SO2 na minimální hodnotu. Víno následně dostalo dostatek času nazrát v akátovém sudu. Aurelius 2017 pozdní sběrCHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Polosuché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 5,3 g/l zbytkového cukru a 12,7 g/l kyselin. Vůně vína je příjemná, ovocná, s tóny sušeného ananasu a s jemným nádechem lipového květu. Chuť je harmonická, kořenitá, se svěží kyselinkou. Doporučeno k rybám, drůbežímu masu a k sýrům.
Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběrVinařství Jakubík Polosuché bílé víno s 12,0 % alkoholu, 13,0 g/l zbytkového cukru a 9,9 g/l kyselin. Vůně lučních květů a lipových květů. Chuť kořenitá s výraznou pikantní kyselinkou. Víno je vyrobeno pomocí nejmodernější technologie s důrazem na přirozené přírodní procesy. Při výrobě tudíž nejsou využity ušlechtilé (cizí) kvasinky.
Frankovka rosé 2018 pozdní sběrVinařství Volařík Lehká Frankovka rosé osvěží vůní a chutí po jahodách a třešních se smetanou. Harmonický poměr mezi cukrem a kyselinou doplňuje lehká kořenitost. Ideální kombinace pro horké letní večery. Suché červené víno s 12,5 % alkoholu, 6,0 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Frankovka 2016 moravské zemské vínoVíno Komárek Víno sytě granátové barvy s tmavými odlesky, ve vůni ovocné tóny přezrálé třešně a višně přecházející do kořenitosti hřebíčku, skořice. V závěru pak toustové až nasládlé tóny dřeva přiznávající delší ležení v dubovém sudu. Frankovka ze staré vinice je po více jak 24 měsíčním zrání komplexní a harmonická. Vzhledem nečiření a nefiltrování je doporučeno víno dekantovat!
André 2015 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Víno rubínové barvy. Ve vůni tóny červeného ovoce. Chuť plná, pikantní s výraznou tříslovinkou. Dochuť dlouhá, příjemně strukturovaná. Vína André jsou vhodná ke grilovaným masům a k tučnějším sýrům. Jsou vděčným doplňkem k tvrdým sýrům a tmavým a uzeným masům. Suché červené víno s 12,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Tinto 2017Bodegas Ostatu Mladé červené víno z mladých keřů, které rostou v nadmořské výšce od 350 do 600 metrů. Zrání v nerezových tancích. Odrůdy Tempranillo, Graciano a Viura.
Cuvée Štymberky 2016 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché červené cuvée odrůd Cabernet Sauvignon, Frankovka a Merlot s 13,5 % alkoholu. Kabernetový buket s ostružinovo-černorybízovými a povidlovými tóny doplňují strukturované taniny s robustním tříslovinovým závěrem. Ke steaku z jelení svíčkové se skořicovou omáčkou, lanýžovým carpacciem a kaštanovým pyré. Nádherně doprovodí zrající sýry s vnitřní plísní. Malverina BIO hroznová šťávaVINSELEKT MICHLOVSKÝ Ovocná šťáva z ekologického zemědělství. Pasterováno, při ležení hroznové šťávy na láhvi se může tvořit jemný sediment, který není závadou produktu. Nefiltrováno – nesířeno. Vhodná k přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů do džbánku, výborná je i neředěná. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – duben 2019
BOR Borgo Shop
GLO Vinotéka Globus
HRU Víno Hruška
KLE Klenotnice vín
MAS Masová bedýnka
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
ROZ Rozverný hrozen
STA Staré hory
SYR Prodejna Vinařství Volařík a Syrer Morava
VDE Vindom Degustační Enoteca
VGV Vinotéka Galerie vín
VIT Vinotéka Vitis
VJP Vincafé Jean Paul
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
VUR Vinotéka u Romana
Více v Přehledu brněnských vinoték