Brno, 1. června 2019 – Léto je za dveřmi a tak mezi novinkami jistě nepřekvapí svěží vína pro teplé dny a chvíle pohody. Osvěží pěkná perlivá vína, suchá bílá i sladší, dobře vychlazené růžové. A ke grilovačce tři červená vína.
Frizzante Cuvée 2018 moravské zemské vínoVíno Perk Bílé polosladké víno s 26,5 g/l zbytkového cukru, 6,6 g/l kyselin a 10,5 % alkoholu. Svěží, perlivé víno s vyšším zbytkovým cukrem. Cuvée ze tří odrůd Sauvignon, Sylvánské zelené a Ryzlink vlašský, spolehlivě nabídne rozsáhlý chuťový zážitek. Skvěle doplní atmosféru letních okamžiků.
Irsai Oliver frizzante 2018 jakostní perlivé vínoVinařství Vajbar Velmi oblíbené "bubliny" z aromatické odrůdy. Barva je bledě zlatá. Vůně je velmi bohatá, přináší tóny kvetoucích stromů, letního ovoce, jemného koření. V závěru meloun Galia a dýňová marmeláda. Chuť je hladká, mazlivá, od počátku nasládlá. Najdeme v ní všechny tóny vůně, které v dlouhém závěru příjemně osvěžuje červený grep. Doporučeno k cheese cake s mangem. Ryzlink vlašský 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Suché bílé víno světle žluté barvy se 6,8 g/l zbytkového cukru, 5,2 g/l kyselin a 11,0 % alkoholu. Vůně jemná, s bylinnými tóny. Chuť kořenitá, s jemnou kyselinkou. Dochuť příjemná a výrazná. Výborně se hodí k jednoduchým jídlům všední kuchyně. K zeleninovým jídlům a polévkám, k paštikám, bílým sýrům a lehké úpravě ryb, k vepřové pečeni i jemné šunce. Výborně uhasí žízeň v podání vinného střiku. Veltlínské zelené 2017 moravské zemské vínoVinařství Pod Kumstátem Svěží ovocné polosuché víno podobné rakouským Veltlínům se šťavnatou vůní kiwi. Alkohol 11,5 %, kyseliny 6,5 g/l, zbytkový cukr 11,9 g/l. Lze kombinovat se širší škálou pokrmů. Mladé je vhodné ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům, vyzrálé k hovězímu, filé z mořských ryb a k neutrálním omáčkám.
Sauvignon 2018 pozdní sběrVinařství Baláž Suché bílé víno. Ve vůni je cítit vyzrálé bobulové ovoce. Patro je suché a přímé s atraktivně vyváženým poměrem zbytkového cukru a svěží limetkové kyseliny a středně dlouhou ovocně-minerální dochutí. Sauvignon s výraznou odrůdovou aromatikou a krásně vyváženým patrem. Doporučeno k bílým masům – ryba a drůbež a případně k lehkým zeleninovým salátům. Sauvignon Blanc 2017 moravské zemské vínoVinné sklepy U Jeňoura Bílé suché víno s 0 g/l zbytkového cukru, 5,7 g/l kyselin a 13 % alkoholu. Cukernatost moštu byla 21 °ČNM. Víno zářivé zelenožluté barvy, ve vůni se mísí mandlovo-citrusové aroma s máslovými tóny. V chuti zaujme grep, rebarbora a bílý rybíze. Zrálo 5 měsíců na kvasnicích. Hodí se ke slanému cibulovému koláči či lososové terině nebo jen tak pro potěšení. |
Rulandské bílé 2018 moravské zemské vínoIng. Libor Průdek - Rodinné vinařství Bílé polosuché víno se 7,2 g/l zbytkového cukru, 5,0 g/l kyselin a 11,5 % alkoholu. Víno zlatavé barvy. Ve vůni jemné bylinné tóny. Chuť výrazná, ovocitá s jemnou kyselinkou. Dochuť plná a strukturovaná. Lze podávat při slavnostnějších příležitostech k bohatému výběru masitých jídel. Hodí se dobře i k uzeným rybám, k pečením, k sýrům s ušlechtilými plísněmi. Také k hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa, k hustším polévkám, k výraznějším paštikám a k uzenému masu. Ryzlink vlašský 2018 moravské zemské vínoVíno Perk Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 10 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Někomu voní po angreštech, někomu po hořkých mandlích či zeleném jablku. Výjimečně jemná a vyvážená chuť. Vlašák s nepatrným zbytkovým cukrem se hodí ke studeným pokrmům, bílým sýrům nebo paštikám.
Pinot Gris Réserve 2018Grand C Zlatá barva, ovocná vůně, tóny kardamomu, vanilky a myrhy s lehkými meruňkovými a mandarinkovými příchutěmi. Tento Pinot Gris dokonale zapadá do asijských potravin, kořeněných a ochucených jídel nebo uzených ryb. Alkohol 14 %, zbytkový cukr 10 g/l, kyseliny 7 g/l. Frankovka rosé 2018 pozdní sběrVICAN rodinné vinařství Polosuché růžové víno se 15,5 g/l zbytkového cukru, 7,0 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Korálově růžová barva s purpurovým nádechem. Lahodná ovocná vůně čerstvých jahod a malin. Šťavnatá chuť drobného ovoce se smetanovým dotykem.
Enterizo Reserva 2015 DOP Utiel-RequenaBodegas Coviñas Červené suché víno z odrůd Tempranillo (60 %), Bobal (25 %), Cabernet Sauvignon (10 %) a Garnacha (5 %). Hrozny byly sklizeny z keřů o staří 45 let. Zrání v dubových sudech po dobu 18–24 měsíců. Barva vína je rubínová s načervenalými až fialovými okraji. Ve vůni vyzrálé ovoce, švestky a rybíz s dotekem kouře a tóny mentolu. V chuti plnější, silné a přímé, příjemná kombinace svěžesti a tónů z dubového sudu. Doporučeno k červeným masům, pečeni nebo vyzrálým sýrům. Enterizo Gran Reserva 2013 DOP Utiel-RequenaBodegas Coviñas Červené suché víno z odrůd Bobal (70 %), Cabernet Sauvignon (15 %), Tempranillo (10 %) a Garnacha (5 %). Hrozny byly sklizeny z nejlepších a nejstarších keřů vinařství. Zrání ve francouzských a amerických dubových sudech po dobu 30–36 měsíců. Barva je rubínová s načervenalými až jantarovými odlesky. Ve vůni zralé ovoce, kompot s dotekem kouře a tóny čokolády a máty. V chuti tmavé ovoce, plnější, elegantní s vyváženou kyselinkou a razancí. Doporučeno k zvěřině nebo vyzrálým sýrům. Pinot Noir Réserve 2018Grand C Barva je jasně červená. Intenzivní aroma červených plodů a tmavé čokolády. Pinot Noir je ovocný a svěží. Mírně vychlazený se dobře páruje s červeným masem, šunkou, sýrem. Víno nese ocenění Médaille d'Or au Concours General Agricole Paris 2019. Alkohol 13 %, zbytkový cukr 1 g/l, kyseliny 5 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – červen 2019
BOR Borgo Shop
ČER Černá růže
GLO Vinotéka Globus
KLE Klenotnice vín
MAS Masová bedýnka
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
RET Retro Consistorium Wine & Gourmet shop
VDE Vindom Degustační Enoteca
VGA Vinná Galerie
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
Více v Přehledu brněnských vinoték