Brno, 1. března 2020 – Březnová nabídka nových vin na trhu je opravdu pestrá. Od mladých jásavých vzorků loňského ročníku až po vážnější a nazrálá vína našich, ale i zahraničních vinařů. A tentokrát i v lahvi magnum.
Crémant de Vinselekt – Sauvignon blanc extra brut 2017VINSELEKT MICHLOVSKÝ Buket transformovaného žlutého ovoce s černorybízovým dropsem doplňují v chuti autolyzované tóny s pikantními kyselinami. K listovým salátům s čerstvým kozím sýrem a nefermentovanými olivami nebo tvarohovým desertům s lístky máty a limetkovým mediem. Jakostní šumivé víno s 13 % alkoholu. Muškát moravský Frizzante 2018Vinařství sv. Barbora Barva je světle žlutá s lehkými zelenými odlesky. Expresivní vůně citrusových plodů volně přechází v květnatnost odrůdě vlastní. Chuť je díky perlení velmi výrazná, šťavnatá, svěží, s vyšším zbytkovým cukrem (16,4 g/l). Ideální podchlazené na teplotu 6–8 °C. Perlivé víno vyrobené technologií dosycení oxidem uhličitým na hranici 2–2,5 bar. Hrozny odrůdy Muškát moravský měly vynikající aromatickou zralost, což předurčilo velký potenciál výsledného vína. Kyseliny 5,7 g/l.
Ryzlink vlašský Archlebov 2018 pozdní sběrSPIELBERG CZ Víno, které na první pohled zaujme zlatavě žlutou barvou a intenzivní viskozitou. Vůně je jemná s tóny kvetoucí louky, medové plástve, jádrového i citrusového ovoce. Chuť je pak plná s vyváženým poměrem zbytkového cukru (8,3 g/l) a kyselinky (6,4 g/l ) a dominují v ní kandované ovoce a citrusové plody. Hrozny při výrobě pocházejí z ekologicky pěstovaných vinic. Alkohol 14,0 %.
Ryzlink vlašský 2018 VOC PálavaVINSELEKT MICHLOVSKÝ Nazrálý buket zavařených rynglí, meruněk doplňuje sladkost rozinek s pálavskou flórou v závěru. V chuti je víno plné, vrstevnaté, výrazně kořenité s dlouhým medovým závěrem. Ke krevetám, plodům moře, nebo perličce s liškami a kari omáčkou, oenogastronomickým zážitkem obdaří rovněž se zrajícími polotvrdými a tvrdými horskými sýry. VOC víno se 14,5 % alkoholu.
Chardonnay Ch. Dowina 2017 pozdní sběr, barriqueVINSELEKT MICHLOVSKÝ Buket zavařených rynglí, broskví a meruněk doprovází v chuti vanilkový krém s lehkým karamelovým závěrem. K raviolám s krabím masem a krevetovou omáčkou nebo filetu z čerstvého halibuta s houbovým rizotem a hoblinkami parmazánu. Víno z Pálavy s 13,5 % alkoholu. Neuburské 2019 pozdní sběrGRMOLEC - rodinné vinařství Polosuché bílé víno panenské sklizně se zbytkovým cukrem 9,6 g/l, kyselinami 7,4 g/l a extraktem 23,5 g/l. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučeno k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. Rulandské šedé Premium Collection 2017 výběr z hroznůCHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Bílé polosuché víno s 13,0 % alkoholu, 6,5 g/l kyselin, 11,5 g/l zbytkového cukru a 20,8 g/l bezcukerného extraktu. Vůně vína je medová, ovocná, s tóny sušených meruněk a kandovaného ovoce. Chuť je plná, kořenitá, s dlouhou dochutí, ke konci s jemným nádechem citrusů.
|
Sauvignon 2018 výběr z hroznůPod Kumstátem Suché bílé víno světle zelenožluté barvy. Vůně jemná s typickým broskvovým tónem, který se objevuje u vyzrálejších vín. Chuť plná, dlouhotrvající a díky vyššímu alkoholu jemně nasládlá. Víno vhodné ke chřestu a kozím sýrům, kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Alkohol 14,0 %, kyseliny 5,4 g/l, zbytkový cukr 5,4 g/l, bezcukerný extrakt: 19,9 g/l.
Ryzlink rýnský 2019 pozdní sběrFilip Mlýnek Suché bílé víno s 2,3 g/l zbytkového cukru, 7,3 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. V chuti typické odrůdové projevy s tóny meruňky, minerální, s pevnou kyselinkou. Merlot 2018 výběr z hroznůVÍNO BLATEL Červené suché víno s 4,0 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Je sytě rubínové barvy, s vůní drobného bobulového ovoce, višně, jahodové marmelády s jemnými tóny čokolády a vanilky, která přechází i do chuti. Zde je podpořena ještě dochutí kakaa a kávy. Víno je zakončeno prozatím výraznější tříslovinkou, která se ležením příjemně zjemní. Víno je vhodné k pernaté zvěři, zvěřině a výborně se hodí k pokrmům s intenzivní chutí rajčat. Výborná kombinace je také s králíkem na rajčatech a Merlotu – Králík ala opilá vinařka a k sýrům s bílou a modrou plísní. Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr, magnumRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Červené suché víno v dvojnásobném balení s 0,6 g/l zbytkového cukru, 5,8 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Víno tmavě granátové barvy, s jemně modravým odleskem. Vůně výrazně černorybízová s tóny tmavých třešní, ostružin, moruší a tabáku. Chuť mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, pohlazení sametové stuhy se stopou černého rybízu, tabáku a černé čokolády. Vyrobené metodou dlouhé macerace. Gastronomie: rostbíf, pepřová nebo sýrová omáčka. Chateau Beausejour rouge 2016 Fronsac AOCChateau Beausejour Francouzské červené suché víno z oblasti Bordeaux a apelace Fronsac. Rodina Melet vlastní Chateau Beausejour již po pět generací. Víno je vyrobené z odrůd Merlot (85 %), Cabernet Sauvignon (10 %) a Cabernet Franc (5 %). Keře jsou vysazeny v hustotě 6000 na hektar. Ruční sběr a vinifikace v nerezovém a betonovém tanku po dobu 20 dní. Víno poté ve vinařství zraje po dobu 18 měsíců, z toho 2/3 v dubových francouzských sudech. Aroma červeného ovoce. Na patře středně plné, velmi ovocné, s jemnou tříslovinou a vynikající vyvážeností. Skvělý poměr ceny a kvality.
Frankovka Premium Collection 2017 výběr z hroznů, barriqueCHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Bílé suché víno s 13,5 % alkoholu, 5,0 g/l kyselin, 0,4 g/l zbytkového cukru a 28,8 g/l bezcukerného extraktu. Víno má krásnou, tmavě rudou barvu a velmi plnou, vyváženou chuť s příjemnou tříslovinou. Díky ležení na barikových sudech získalo ve vůni nádech višní, čokolády, skořice a jemné tóny vanilky a dřeva.
André 2017 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché červené víno s 13 % alkoholu. Buket zavařených černých třešní, macerovaných višní a sušených švestek doprovází pralinky s čokoládovými hoblinami a strukturovanými taniny v závěru. K panence z divočáka se šípkovou omáčkou a palfajským knedlíkem. Obzvláště se rovněž hodí k vyzrálým sýrům s vnitřní modrou plísní.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – březen 2020
BOR Borgo Shop
GLO Vinotéka Globus
KAR Vinárna U Karafy
LGB La Gurmán Boutique
MBV Moravská banka vín
MOR Moravská Vinotéka Mojmírák
PEA Don Pealo
SVO Vinotéka Svoboda
VKH Vinotéka Svobodné spolkové republiky Kraví hora
VPV Vinotéky Pálavské vrchy
Více v Přehledu brněnských vinoték