Brno, 9. listopadu 2020 – Svatomartinská vína budeme moci otevřít už za týden, ve středu 11. listopadu v 11 hodin. Obliba těchto mladých vín, která jsou zároveň první ochutnávkou nové úrody, každý rok stoupá. Víte, jak si Svatomartinská vína nejlépe užít?

Z vinice až na váš stůl
11. listopad není pouze svátkem všech nositelů jména Martin, je také svátečním dnem pro milovníky vína. Než se však lahev Svatomartinského dostane na váš stůl, předchází tomutvrdádřinana vinici a ve sklepě. První pupeny jako základ budoucích bobulí se objevují na rostlinách vinné révy už v polovině dubna. Od té doby se vinaři dennodenně starají ovinohrady a bedlivě hlídají počasí, které má obrovský vlivna kvalitu a charakter vín.

Hlavní sezónou vinařského roku je sklizeň, která připadá obvykle na září a říjen. O vyzrálé hrozny vinaři i v tomto čase bojují se škůdci, hlavně se špačky, a potýkají se s nástrahami počasí. Pokud jenapříklad při sklizni vysoká vlhkost, může hrozny napadnout plíseň a poničit celou úrodu.Říká se, že víno se dělá na vinici, ale i následná práce ve sklepě je důležitá a náročná až do zrodu mladého vína. Od sklizně hroznů kestáčení mladého vína do lahví, uplyne přibližně 60 dní.

Ukazatel kvality úrody
Ochutnávka mladého vína je nejen svátkem pro vinaře a spotřebitele, ale také ukazatelem, jak kvalitní bude celý ročník. „Letošní úroda jemírně bohatší než dlouhodobý průměr, hroznů je dostatek. Bobule obsahují vyšší poměr kyselin, což je dobrá zpráva pro každého,kdo má rád suchá bílá moravská vína a sekty. U červených vín si musíme počkat na pozdější hodnocení,“komentuje letošní ročník vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda. Dalších vín z letošní sklizně se dočkáme na jaře příštího roku.

Praktické rady ke skladování a servírování
Svatomartinská vína jsou svěží a ovocitá a hodí se k mnoha různým pokrmům, na každodenní pití i jako aperitiv.V letošním roce si nejspíš budeme muset odpustit oblíbené Svatomartinské oslavy. Naštěstí jsou Svatomartinská vína k dostání běžně v obchodech, a proto budou ideálním společníkem rodinného oběda nebo domácí sešlosti s přáteli.

Skladována by měla být v přítmí a při teplotě do 18 stupňů Celsia. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 9-10 stupňů Celsia, červená v rozmezí 10-12 stupňů.Svatomartinská vína nejsou určena k archivaci

„Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Mladá vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, ale nejpozději do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet. V této době už raději ochutnávejte pozdní sběry z nové sklizně,“ říká Josef Svoboda.

Svatomartinská vína s husičkou nebo jen tak
V posledních letech se ochutnávka Svatomartinských vín stala vítanou tradicí a rituálem – privilegium ochutnat první víno aktuálního ročníku vyhledává čím dál víc lidí. Vychutnat si je můžete jen tak nebo v páru s různými pokrmy.

Na výběr je Svatomartinské bílé, růžové i červené. Bílé odrůdy se krásněsnoubí se sladkovodními rybami z našich vod, jako je pstruh či candát. V ústech budou výborně ladit s těstovinami, například se špagetami carbonara nebo s pizzou se smetanovým základem či jemně slazenými dezerty. Bílá mladá vína lze kombinovat také s polévkami, například hráškovou, a jemnými paštikami, na svátek Martina třeba s husí paštikou.

Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč. Pokud nemáte chuť na větší jídlo, k rosé podávejte sýrové krekry či máslové nebo skořicové sušenky.

Červená Svatomartinská s vyšším obsahem tříslovin vyniknou v kombinaci se zvěřinovými specialitami či husou, která byla tradičně posledním velkým pokrmem před postním časem adventu. Lahodit budou také při podávání s brie nebo camembertem a vyzrálou šunkou.Vyzkoušet můžete kombinaci červeného vína se sushi, která bude zajímavým zážitkem pro fanoušky exotické kuchyně.

10 zajímavostí o Svatomartinských vínech

  1. První vína daného ročníku, Svatomartinská vína, byla vyrobenapřibližně za 60 dní od sklizně.
  2. Jedinečná chuť i aroma mladých vín uchvátila i další evropské země. Francouzskou obdobou jsou vyhlášená Beaujolais Nouveau, která se smí otevřít třetí čtvrtek v listopadu. U slovenských sousedů si 25. listopadu můžete vychutnat vína Svätokatarinská.
  3. Ze Svatomartinských vín lze s trochou nadsázky i věštit. Z jejich chuti lze odvodit, jaká bude kvalita celého ročníku.
  4. Aby se mladá vína mohla stát víny Svatomartinskými, musí projít schvalováním odbornou komisí.
  5. V Česku se smí Svatomartinské víno vyrábět pouze z odrůd, které dozrávají časně. Jedná se o odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z těchto odrůd mohou výrobci také vyrábět cuvée, tedy směs více odrůd.
  6. Aby mohlo být víno označeno logem Martina na bílém koni, musí použité hrozny pocházet výhradně z Česka.
  7. Teplota servírování se liší podle barvy vína. Bílé a růžové si nejlépe vychutnáte při teplotě 9-10°C. Chuť a vůně červených vyniknenejlépepři teplotě 10-12 °C.
  8. Charakter mladého vína si Svatomartinská vína uchovávají pouze v prvních měsících, proto by měla být vypita ideálně do Vánoc.
  9. Svatomartinská vína si vychutnáte samotná i v kombinaci s pokrmy typickými pro tento svátek. Ke svatomartinské pečené huse se skvěle hodí mladé červené víno, ke Svatomartinským rohlíčkům podávejte rosé.
  10. Ochranná známka „Svatomartinské víno“ se oficiálně používá od roku 2005, tradice mladých vínvšak sahá až do 18. století. V těch dobách končila začátkem listopadu většině poddaných služba u sedláků a dojednávala se práce pro příští rok. K tomu patřil přípitek mladým vínem z aktuální úrody. Zvyk slavnostního otevření vín na svátek sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin byl tak na světě.