
Brno, 1. prosince 2020 – Blížící se zima volá po silnějších a někdy i sladších vínech. Stejně tak ale najdou své uplatnění vína mladá, svěží, a to hlavně jako doprovod jídlu, třeba i tomu svátečnímu.
Pálava 2018 slámové vínoSonberk Sladké bílé víno s 209,9 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 9,5 % alkoholu. Lahodné dezertní víno z odrůdy Pálava. První svého druhu od sklepmistra Oldy Drápala mladšího. Slámově žlutá barva se zlatavými odlesky, ve vůni překvapivá svěžest s tóny sušeného ovoce a orientálního koření. V příjemně šťavnaté chuti se snoubí kandovaná broskev se zázvorem. Cukernatost moštu při lisování: 43,0 °ČNM.
Irsai Oliver mladé víno 2020 kabinetní vínoVinařství Vajbar Barva je zlatá se zelenými odlesky. Vůně je velmi bohatá a vrstevnatá. Najdeme v ní broskvovou marmeládu, bílé květy i hloh a na závěr tvrdí muziku koření – muškátový květ, badyán i bílý pepř. Chuť je přímočará, lehká a svěží. Najdeme v ní všechny tóny z buketu doplněné o svěží křupavou citrusovou kyselinu. Aromatické víno, které potěší milovníky suchých a šťavnatých vín, je zakončeno dlouhým svěžím pomerančovou-grepovým závěrem. Podává se k nigiri sushi s lososem a tuňákem. Veltlínské zelené 2019 kabinetní vínoVinařství Jan Plaček Suché bílé víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 6,8 g/l kyselin a 11,5 % alkoholu. Víno se svítivou žluto-zelenkavou barvou. Ve vůni zaujme intenzivní, svěží travnaté aroma, vůně černého rybízu, kvetoucího bezu s decentní pepřnatostí. Chuť je velice svěží, kořenitá, suchá, s výraznou kyselinkou. Víno je vhodné k omáčkám a slaným předkrmům a samozřejmě k rybám. Skvěle doplní smaženého kapra na Vašem Štědrovečerním stole.
Ryzlink vlašský 2018 výběr z hroznůVinařství Rauš Suché bílé víno s 2,1 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin a 14,0 % alkoholu. Víno lehce zlatavé barvy. Ve vůni jde cítit lipový květ, tóny zralých rynglí či sušených rozinek. Následně v chuti je projev meruněk a lesního medu. Milovníci vlašáku ocení hlavně plnou harmonickou, ocelovou chuť s vyšší kyselinou, mineralitu a kořenitost. V láhvi typu Feng vysoké gramáže s vinolokem (skleněný uzávěr), který garantuje nulový vliv na aroma a chuť vína. Umožňuje opětovné uzavření láhve. Sylvánské zelené Harmony 2017 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Svěží květnato-ovocitou vůni doplňují dozrávající jablka s černorybízovým závěrem. K drůbežím a králičím terinám, pečenému pstruhu s vařeným bramborem, baby karotkou a mladým hráškem. Ideální jsou rovněž zrající polotvrdé sýry. Suché bílé víno s 12,5 % alkoholu. Medea 2017 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Nazrálý buket zavařených broskví a rynglí s dotekem akátového pylu doprovází v chuti kompotované liči s meruňkovým amygdalinovým závěrem. Ke kachní paštice s jahodovou marmeládou a jablečným chutney nebo filírovaným kachním prsům na rozmarýnu. Překvapí rovněž s rebarborovým koláčem s mascarpone a mandlemi. Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu. Ryzlink rýnský 2018 pozdní sběrSonberk Suché bílé víno s 3,3 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Barva žluto-zelenkavá, se zlatými okraji, ve vůni sušené meruňky, včelí vosk a med, chuť je kořenitá a minerální s dominantní citrusovou ovocností. |
Reiler Goldlay Riesling 2019 SpätleseWeingut Steffens-Keß Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu z vinice Goldlay. Šťavnatý, minerální, výrazný ryzlink z vinařství v Reilu, malého městečka v srdci oblasti Mosel. Na strmých svazích řeky Mosely pěstují pouze jedinou odrůdu: Ryzlink rýnský. Ryzlink rýnský Terroir, oranžové, barrique 2017 moravské zemské vínoVinařství Štěpánek Suché bílé víno s 2,0 g/l zbytkového cukru, 6,3 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Deset dnů macerování na slupkách dodalo vínu oranžový nádech. Hrozny byly při sběru dokonale vyzrálé, minimální množství síry, nečiřeno, nefiltrováno. Víno dále zrálo 18 měsíců v barrique sudu. Vůně je umocněna dřevem, tóny vanilky, máslové hrušky, tmavého lesního medu a rumových pralinek. Chuť je překvapující, zároveň jemná, ale plně mohutná, lehce nasládlá po kandovaných rozinkách. Frizzante Sauvignon 2019 moravské zemské vínoVinařství Ing. Vojtěch Pazderka Polosladké bílé víno s 15,1 g/l zbytkového cukru, 7,1 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Cukernatost hroznů byla 22,2° = kvalita pozdního sběru. Víno obsahuje oxid uhličitý, který vytváří jemné perlení a zároveň zvýrazňuje ovocné tóny původního tichého vína. Ve vůni citrusové tóny doplněné černým rybízem a angreštem. Doporučeno k předkrmům nebo jako příjemný společníka různých slavnostních příležitostí. Pálava Vinum Palaviense 2017 výběr z hroznůVINSELEKT MICHLOVSKÝ Polosladké bílé víno s 12,5 % alkoholu. Vyzrálý buket zavařených meruněk s jemně kořenitým a vanilkovým podtextem doprovází v chuti desertnost kandovaného tropického ovoce. K foie gras s kousky sušeného ovoce nebo telecímu brzlíku se sherry omáčkou a batátovým pyré. Nádherně doplní měkké zrající sýry. Tramín červený Wave 2019Vinařství Lahofer Polosladké bílé víno s 16,5 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Bezcukerný extrakt 28,7 g/l. Pro tramín atypickou barvu květu šípkové růže vtiskl vínu způsob výroby, především půldenní macerace na slupkách. Právě ty uvolnili do výsledného vína své barvivo. Mladí technologové Vinařství LAHOFER, Lenka Havelková a Ondřej Kubic, stvořili "rebelské" víno s bohatou chutí podtrženou krémovými až smetanovými podtóny. Surovina, vyzrálá do výběru z hroznů, dala navíc tomuto mimořádnému vínu vysoký extrakt podtrhující dlouhou persistenci. Solaris 2019 výběr z bobulíVÍNO BLATEL Sladké bílé víno s 142,4 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin a 9,0 % alkoholu. Víno je intenzivně žlutozelené barvy s výraznou vůní tropického ovoce, hlavně marakuji a ananasu. Chuť je výrazně sladce ovocná s citrusovou svěží kyselinkou v dochuti. Víno je vhodné jako aperitiv, k dezertům s ovocem, ale také k čerstvým sýrům.
Cuvée Kácary 2018 pozdní sběrRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Vlajková loď vinařství. Pečlivě sestavené cuvée tří odrůd: Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Harmonické a elegantní víno tmavě rubínové barvy. Výrazné aroma třešní, višní, švestkových povidel se stopou hořké čokolády. Plné vyvážené víno s dlouhou jemně tříslovitou dochutí. Doporučeno ke steakům, zvěřině a výrazným grilovaným masům. Alkohol 14,5 %, kyseliny 4,7 g/l, zbytkový cukr 1,0 g/l, bezcukerný extrakt 31,8 g/l.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – prosinec 2020
BOR – Borgo Shop
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
U3K – Vinotéka U Tří knížat
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték