Brno, 1. ledna 2021 – Leden přináší několik velmi povedených tipů z Moravy, ale i Maďarska, Německa a Itálie. Bílá, růžová i červená vína, s bublinkami i bez.
Muflon rosé brut, jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché růžové šumivé víno s 12,5 % alkoholu. Aroma dozrávajícího peckového a drobného červeného ovoce doprovází v chuti transformované zahradní ovoce s jemným perlením a džemovo-cereálním projevem v závěru. K drobnému barevnému ovoci, grilovaným krevetám nebo polotvrdým a tvrdým sýrům. Chardonnay Vinum Palaviense 2018 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Suché bílé víno s 13,5 % alkoholu. Buket zavařených jablek a hrušek s vanilkovo-smetanovým dipem doprovází toustované elagotaniny s pečeným jádrovým ovocem se smetanovo-karamelovým závěrem. K marinované krevetě v těstíčku nebo pečené vepřové krkovičce s cibulovým zelím a bramborovými špalíky. Je skvělé rovněž s tvrdými zrajícími sýry. Chardonnay 2018 výběr z hroznůVinařství Rauš Suché bílé víno s 4,7 g/l zbytkového cukru, 6,0 g/l kyselin a 14,28 % alkoholu. Víno jiskrné, na barvě krásně nazrálé, do žluto-zlatavé slámy. Vůně jemné vanilky až lískového oříšku, v chuti banánově nasládlé s mandlovou dlouhou dochutí nabádající k dalšímu doušku. Doporučení v gastronomii: k zvěřinové omáčce či demi-glace, ideálně i k dezertu Crème brûlée. Limitovaná edice vína o celkovém objemu cca 450 litrů. Zrálo v použitém barrique sudu z Francie se středním vypálením. Riesling Burger Wendelstück 2019 spätleseWeingut Steffens-Keß Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu z vinice Burger Wendelsuck. Komplexní, plný a kořeněný ryzlink z vinařství v Reilu, malého městečka v srdci oblasti Mosel. Na strmých svazích řeky Mosely pěstují pouze jedinou odrůdu: Ryzlink rýnský. Ryzlink rýnský barrique Magnum 2019 pozdní sběrVinařství Vajbar První edice exkluzivních vín vinařství nalahvována do láhví Magnum o objemu 1,5 litru. Vína z Pálavských hroznů zrála speciálně ve špičkových francouzských sudech barrique. Víno není v prodeji v jiném balení. Barva je sytě žlutá se zelenými odlesky. Vůně je velmi ovocná, koncentrovaná, ladná a elegantní. Dominuje v ní zralý thajský ananas a meloun Galia. Chuť je hladká, oblá a veselá. Opět tu nacházíme čerstvý i grilovaný ananas a medový meloun. Dochuť je velmi dlouhá, se svěží kyselinou i jemnou stopou tříslovin. Doporučeno ke kachním prsům na medu. |
Merlot 2019 pozdní sběrVINICE-HNANICE Suché červené véno s 4,6 g/l kyselin, 0,1 g/l zbytkového cukru, 27,7 g/l bezcukerného extraktu a 13,5 % alkoholu. Víno tmavě granátové barvy uchvátí aromatikou přezrálého černého rybízu a černých třešní, které se opakují i v chuti, kde jsou doplněny tóny kakaových bobů s hřejivým závěrem. Doporučeno k jelenímu ragú na červeném víně. Cabernet Sauvignon Faluhely 2015Bodri Piczészet Výběrový vysoce kvalitní Cabernet Sauvignon vypěstovaný ve vinici Faluhely. Intenzivní vůně lesního ovoce a švestek. Krémová textura, v dlouhé dochuti kromě tónů papriky i vůně a chuť zralých plodů. Doporučeno ke steakům, jehněčím pokrmům a zvěřině. Suché červené víno s 14 % alkoholu. Muflon white doux, jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Sladké bílé šumivé víno s pouhými 6 % alkoholu. Expresivní vůně citrusových květů se příjemně pojí s harmonicky vyváženou chutí s medovými tóny kompotovaných broskví či sušených meruněk. K dezertům, moučníkům, sladkému ovoci a kořeněným thajským jídlům. Moscato d'Asti DOCG 2020Cantina Bosio Typické bílé sladké a příjemně perlivé víno regionu Piemonte a vinařství Cantina Bosio. Vyrobené z odrůdy Moscato se zbytkovým cukrem 130 g/l. Krátká fermentace po dobu 5 dní při řízené teplotě 15 °C, poté zraje 2 měsíce na vinných kalech, než jde do lahví. V aroma i chuti převládají květinové a medové tóny. Svěžest vína je vyvážena se zbytkovým cukrem a nízkým alkoholem. Výborné jako aperitiv nebo k ovocným a lískooříškovým desertům a zralým sýrům. Verjus 202020VÍNO BLATEL Je známým ochucovadlem již středověké kuchyně. Připravuje se z nedozrálých bílých nebo červených hroznů utržených během probírky úrody před vinobraním. Verjus z hroznů Svatovavřineckého má růžovou barvu, sladkokyselou a ovocitou chuť a 0 % alkoholu. Je vhodné do omáček nebo salátových dressingů, zálivky, do dezertů a osvěžujících nápojů. Doporučuje se zejména k dochucení pokrmů, které se podávají zároveň s vínem, protože na rozdíl od octa nepřebíjí chuť vína a krásně pokrmy doplňuje díky ovocnosti a pikantní šťavnaté kyselince (14,6 g/l). |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – leden 2021
BOR – Borgo Shop
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
VGA – Vinná galerie
VPP – Vinotéka Pod Peřinou
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUR – Vinotéka u Romana
Více v Přehledu brněnských vinoték