Brno, 1. září 2021 – S prvními chladnějšími dny se mezi novinkami brněnských vinoték objevují opravdu seriózní vzorky vín. Mnohdy vlajkové lodě vinařství, ukázky mistrovství sklepmistrů. Dozvuky léta ale zpříjemní i řada svěžích mladých vín připravených k otevření po takřka ročním zrání.
Cuvée Ryzlink vlašský President 2019 výběr z hroznůVINSELEKT MICHLOVSKÝ Bílé suché víno s 12,5 % alkohlu. Vrstevnatý buket pálavských bylinek, zavařených žlutomasých rynglí a kandovaných meruněk doprovází plná kořenitá chuť s dlouhým medovo-propolisovým závěrem. K pečenému filetu z candáta s rizotem z čočky beluga a fenyklem, nebo zajíci s dýní, citronovým chutney a foie gras. Dunajovský Vlašák 2020 kabinetní vínoVinařství Baláž Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 3,3 g/l zbytkového cukru a 7,1 g/l kyselin. Víno citrónově žluté barvy. Vyvážené, se zapracovanou šťavnatou ovocnou kyselinou a dlouhou minerálně svěží dochutí. Doporučeno k bílým drůbežím masům, plodům moře a zrajícím nearomatickým sýrům. Sylvánské zelené 2020 pozdní sběrVÍNO BLATEL Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 9,6 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Víno je žluto-zelenkavé barvy s elegantní vůní bílých květů, bílé broskve, cukrového melounu a oříšku. Chuť je propojena s vůní, doplněna o jemnou pomerančovost a angrešt s citrusovou šťavnatostí a delší minerální dochutí. Víno je vhodné ke krémovým polévkám, zeleninovým rizotům, rybám a jemnějším sýrům. Sauvignon Latitude 49 2020 kabinetní vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Bílé suché víno s 12 % alkoholu. Vyzývavé aroma černého rybízu, angreštu a květu bezu je v chuti doplněno tóny žlutého jádrového a tropického ovoce s impozantní dochutí lučního medu. K toastům s tuňákem a zelenými olivami, k dietním úpravám sladkovodních i mořských ryb, dobře vyzní v kombinaci s kozími sýry, smetanovými krémy a pěnami s exotickým ovocem. |
Hibernal Terroir Pálava 2020 výběr z hroznůVinařství Vajbar Barva je jiskrná, svítivě zlatá. Vůně je úchvatná, velmi oblá a hluboká. Kombinuje zralé angrešty s bezinkami, bezinkovou marmeládou a lipovým medem. V závěru vystrkuje růžky bílý a červený rybíz. Chuť je svěží plná a hladká. Dominují v ní bílý a červený rybíz, ještě zelený angrešt a tvrdé meruňky. Víno dokonale vysušuje čerstvá kyselina i výrazná stopa minerálů v dlouhém závěru. Doporučeno ke kuřecím nugetám v kokosovém mléce s citronovou trávou. Řada Terroir Pálava nabízí originální vína z hroznů, které se urodily na svazích Pálavy. Ryzlink rýnský Gourmet 2019 pozdní sběrSPIELBERG CZ Ve vůni jsou ovocné tóny zralých citrusů, lipového květu, medu s nádechem petroleje. Chuť vína je plná, strukturovaná s pikantní kyselinkou a jemnými krémovými a dřevitými tóny. V dochuti se objevují tóny kandovaného ovoce, sušených fíků s minerálním závěrem. Víno zrálo v sudu po dobu 12 měsíců na jemných kalech. Řada Gourmet je výběrovou řadou zrající v sudech. Vinařství se nachází v srdci Moravského Toskánska. Hrozny jsou sklízeny ručně.
Alibernet barrique Ch. Dowina 2019 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Červené suché nefiltrované víno s 14 % alkoholu. Buket sušených černých třešní a kouřových švestek doprovází višně v čokoládě s pečenými povidly. Chuť vína je plná, dlouhá s robustním oenotaninovým a elagotaninovým závěrem. K jehněčí panence s bylinkovou krustou, rozmarýnovým sousem a batátovým pyré nebo kančímu soté s bramborovými noky. Na závěr lze vedle sýrů s dvojí plísní doporučit i čokoládový fondant s ostružinovou omáčkou. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – září 2021
BOR – Borgo Shop
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
PEA – Don Pealo
ROC – RockWine
ROU – Vinotéka Roučí
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték