Brno, 17. prosince 2021 – Vinařství Jaroslava Drmoly sídlí v obci Bavory, na dohled od starodávného Mikulova. Těží tak z unikátního terroir Pálavských vrchů. Také ze zkušeností nabytých v prestižních vinařstvích v Dolním Rakousku.
Momentálně hospodaří na čtyřech hektarech BIO sadů a šestnácti hektarech BIO vinic v nejlepších viničních tratích na úpatí Pálavských vrchů. Ty jsou charakteristické typicky vápencovým podložím, které propůjčuje vínům nezaměnitelný charakter. Jihozápadní svahy Pavlovských vrchů jsou mnohými považovány za oblast s nejlepšími podmínkami pro pěstování vína v České republice. Vinice rostou na tratích Pod Pálavou, Pod Státní, na Anenském vrchu, také na Malinách a Slunečné.
Vinohrady vinařství Drmola se rozprostírají na atraktivních pozicích. Pěstují odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Muškát moravský, Sauvignon, Hibernal, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený a Pálava. Z modrých to pak jsou Dornfelder, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Frankovka a Rulandské modré.
Technologie
Vinařství Drmola, s roční produkcí cca 60 000 láhví, se specializuje především na vína přívlastková. Veškerá vína a produkty s nimi spojené jsou vyráběny v režimu bioprodukce. Filozofie vinařství je taková, aby předali potomkům půdu v lepším stavu, než ji získali. Chtěli by být součástí krajiny, nikoli jejími ničiteli.
Zpracování vinné révy věnují maximální péči. Uplatňují tradiční i moderní postupy tak, aby dosáhli těch nejlepších výsledků. S technologií u bílých vín se zaměřují na posílení a podtrhnutí vlivu terroir. U červených vín kladou důraz na technologii dlouhé macerace. Rozemleté bobule leží a vyvíjí se po dobu několika měsíců na rmutu a teprve poté jsou lisovány a stáčeny do sudů, kde následně zrají 1 rok. V žádném případě nelze opomenout, že vinařství se za příhodných zimních podmínek věnuje také výrobě výborných ledových vín.
Historie
Ačkoliv vinařství za sebou nemá dlouhou vinařskou tradicí čítající několik pokolení, připravují kvalitní vína již tři desítky let. Sídlí v obci Bavory, nedaleko Mikulova pod Pálavou. Zakladatel a majitel rodinného vinařství je sklepmistr Jaroslav Drmola, který své zkušenosti a veškeré dovednosti ohledně vína získal v prestižních vinařstvích v Dolním Rakousku.
Nyní již získané zkušenosti přetavili v celou řadu úspěchů svých vín v různých soutěžích. Vína se pila i na Hradě při předávání státních vyznamenání. Současné dovednosti nadále rozvíjejí a soustředí se na aktuální trendy v oboru, aby svým zákazníkům přinášeli vždy tu nejvyšší kvalitu.
Dům po rodičích, který tvoří hlavní základnu vinařství, postupem času přeměnili z části na technologické zázemí a z části na sklep určený na zrání červených vín a degustační prostory pro skupinové akce. V patře nad sklepem je připraven také malý penzion pro 16 osob, který je určen především těm, kteří chtějí okusit více ze života ve vinařství a rozhodnou se tak strávit ve vinařství více ze svého času.
Letošní úspěchy
Vinařství se pravidelně objevuje na mnoha našich i zahraničních soutěžích. Se svými víny získávají tak řadu medailí. Zde je výběr několika z letošních úspěchů:
Ryzlink vlašský 2020 pozdní sběr
- Zlatá medaile Festwine 2021
Chardonnay 2020 pozdní sběr
- Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2021
Pálava 2020 výběr z hroznů
- Velká zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2021
- Zlatá medaile Festwine 2021
- Zlatá medaile Grand Prix Vinex 2021
- Zlatá medaile Hradecký pohár 2021
- Zlatá medaile Král vín České republiky 2021
- Zlatá medaile Víno Bojnice 2021
Tramín červený 2020 výběr z hroznů
- Zlatá medaile Víno Bojnice 2021
Cuvée Tadeáš 2019 pozdní sběr
- Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2021
Frankovka 2019 pozdní sběr
- Zlatá medaile Víno Bojnice 2021
foto: vinarstvidrmola.cz