Brno, 1. listopadu 2022 – Čím jiným začít ochutnávku listopadových novinek, než mladými víny? Na svatomartinská si musíme ještě pár dní počkat, ale další vína ročníku 2022 jsou již tady!

 

 

Solaris frizzante nové víno 2022 moravské zemské víno - Vinařství Vajbar 63x235

Solaris frizzante nové víno 2022 moravské zemské víno

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast
149 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Jemné perlení zvýrazňuje mládí a svěžest vína, opulentní zbytkový cukr přitáhne svou oblostí a hebkostí, svěží mladistvá kyselina v závěru vtáhne zpět do hry. Navíc je k nasycení vína použit přírodní CO2, který vznikl při kvašení hroznů. Barva je bledě zlatá. Vůně je velmi bohatá, přináší tóny kvetoucích stromů, letního ovoce,
jemného koření. V závěru meloun Galia a dýňová marmeláda. Chuť je hladká, mazlivá, od počátku nasládlá. Jsou v ní všechny tóny vůně, které v dlouhém závěru příjemně osvěžuje červený grep. K cheese cake s mangem.

LAHOFER 22 2022 moravské zemské víno - Vinařství LAHOFER 57x263

LAHOFER ‘22 2022 moravské zemské víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast
130 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Svěží cuvée z odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský s opojnou vůní citrusových plodů, doplněnou o lehký nádech muškátového oříšku. V chuti okouzlí příjemně živelnou kyselinkou a líbivými tóny po bílém grepu a vyzrálé broskvi. Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 15,6 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin.

Martin Růžový 2022 moravské zemské víno - Vinařství HANZEL 60x260

Martin Růžový 2022 moravské zemské víno

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast
140 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Polosuché růžové víno s 11 % alkoholu, 15,9 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin z odrůdy Modrý Portugal půvabné vůně vyzrálých třešní srdcovek s jemnou smetanovou stopou. Chuť je svěží a lahodná, připomínající poctivou třešňovou zmrzlinu.

Müller Thurgau nové víno 2022 moravské zemské víno - Vinařství Vajbar 62x246

Müller Thurgau nové víno 2022 moravské zemské víno

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast
149 Kč (KAR, ROU, VGA, VSV, VUR)

Dotek svěžesti, slunce a přírody v klasické odrůdě. Aromatika se snoubí s jemným tónem cukru a svěží kyselinou. Barva je sytě žlutá se zelenými odlesky. Jsou v ní jarní květy a koncentrované ovocné až bonbónové tóny. Svěží a mazlivě nasládlá, přináší květnaté tóny, ovocné želatinové bonbóny, citrusy v dochuti. Doporučeno k husím prsům na citrusech.

Martin Bílý 2022 moravské zemské víno - Vinařství HANZEL 60x62

Martin Bílý 2022 moravské zemské víno

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská podoblast
130 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Polosladké bílé víno z odrůdy Hibernal, s osobitou vůní tropického ovoce a zeleného jablíčka. Jeho tóny dominují i šťavnaté chuti doplněné o nádech červeného pomeranče v jejím závěru. Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 36,5 g/l, kyseliny 7,3 g/l.

LAHOFERka 22 2022 moravské zemské víno - Vinařství LAHOFER 59x263

LAHOFERka ‘22 2022 moravské zemské víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast
140 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Polosladké růžové víno s 10 % alkoholu, 35,1 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Víno z odrůdy Svatovavřinecké charakterizuje přívětivá vůně čerstvých jahod podmalovaná jemným smetanovým odstínem. Jahodové tóny kralují i šťavnaté chuti, stopa červeného rybízu jí dodává na svěžesti.

Noria 2021 pozdní sběr - Vinařství Bukovský 58x265

Noria 2021 pozdní sběr

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Dvořanky
285 Kč (VVB)

Bílé polosladké víno žluto-zlatých odlesků. Vůně červených pomerančů, mandarinkové kůry, muškátu i tropického ovoce. Plné bohaté harmonické chuti dominuje sladké tropické ovoce, kandovaná mandarinka, propolis a květový med. Dlouhá dochuť je umocněna vyšším zbytkovým cukrem a vyšším alkoholem. Zbytkový cukr 30,9 g/l, kyseliny 7,3 g/l, alkohol 13,0 %.

Rulandské šedé 1824 2020 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x266

Rulandské šedé 1824 2020 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Novosedly, Stará hora
220 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Aroma bílých a rozvíjejících se pupenů přechází do dropsového projevu dozrávajícího peckového ovoce s melounovo-cukrovinkovým závěrem. K humřímu koktejlu s avokádem nebo telecímu brzlíku se sherry omáčkou a restovaným pórkem. Polosladké bílé víno s 13 % alkoholu.

Aurelius 1824 výběr z hroznů - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x264

Aurelius 1824 výběr z hroznů

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Věstonsko
295 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Nazrálý buket žlutomasého peckového ovoce s medovo-propolisovými tóny uzavírají kandované broskve, meruňky a zavařené bílé moruše. K foie gras s hruškovým kompotem a kardamomem nebo tvarohovým knedlíkům s meruňkami a opečenou strouhankou. Bílé sladké víno s 12 % alkoholu.

 

Grüner Veltliner Selection Federspiel 2021 - Weingut Jäger 60x265

Grüner Veltliner Selection Federspiel 2021

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau, Steinriegl
350 Kč (U3D)

Víno vzniká pečlivým výběrem hroznů z vinice Steinriegl. Ty byly sklizeny ručně a selektivně začátkem října. Víno je vyzrálé, jemné a sofistikované. Exotické bílé ovoce ve spojení s minerální esencí a dobře vyváženou souhrou kyselin dělá z vína skutečný zážitek z pití. Působí dojmem letní louky, má pěkný květinový nádech. Suché bílé s 13 % alkoholu.

Aurelius 2021 pozdní sběr - Vinařství Bukovský 58x261

Aurelius 2021 pozdní sběr

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Dvořanky
180 Kč (VVB)

Bílé suché víno s 13 % alkoholu, 0,8 g/l zbytkového cukru a 8,4 g/l kyselin. Víno regionálního křížení odrůdy Neuburské a Ryzlink rýnský. Ryzlinkový medově-minerální buket s nevtíravou kořenitostí a decentní chlebovinkou. Ve vůni je výrazná lípa a medový meloun. V chuti lze vystopovat hrušky a zralou limetku, lesní jahody a lipový květ. Plnou chuť, podepřenou výraznější kyselinkou, provází dochuť kompotovaného angreštu. Svěží, dynamické víno s výtečným lahvovým potenciálem.

Pálava 2021 výběr z hroznů - Rodinné vinařství VICAN 58x263

Pálava 2021 výběr z hroznů

Rodinné vinařství VICAN
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Kienberg
299 Kč (VGA)

Bílé suché víno se 14 % alkoholu, 4 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Zlatá barva s vysokou viskozitou. Intenzivní vůně přezrálých meruněk, sušených rozinek a medu. Silná a strukturovaná chuť ovoce s jemným dotykem vanilky. Závěr je dlouhý a hřejivý. Víno se skvěle hodí k výrazněji kořeněným masům, ale i k paštikám či jemným ovčím sýrům.

Cuvée Thomas Family Collection 2021 výběr z hroznů - VÍNO HRUŠKA 63x241

Cuvée Thomas Family Collection 2021 výběr z hroznů

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Novosady
348 Kč (HRU)

Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 5,6 g/l zbytkového cukru a 8,6 g/l kyselin. Jiskrná, světle žluto-zelenkavá barva. Svěží aroma evokuje sušené bylinky, zralé hrušky a jablečné křížaly. Elegantní, jemná chuť nabízí tóny citrusů. Příjemná perzistence s angreštovým závěrem. Dokonalé cuvée ze slováckých odrůd z rodinné Family kolekce.

Riesling Smaragd ried Steinriegl 2021 - Weingut Jäger 59x264

Riesling Smaragd ried Steinriegl 2021

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau, Steinriegl
759 Kč (U3D)

Vinařství se nachází ve vinařské vesnici Weissenkrichen v centru nejslavnější vinařské oblasti Rakouska, Wachau. Smaragd pochází z 63 let staré vinice Ried Steinriegl. Je čistý a komplexní s minerálním nádechem. Filigránová textura a komplexní minerální aroma, nádech exotického ovoce uspokojí chuťové buňky. Je vhodný k objevování, s věkem se to zlepšuje. Doporučeno minimálně 5 let skladování. Alkohol 13,5 %, suché bílé víno.

Sauvignon Blanc 2021 Wachau DAC - Weingut Jäger 59x261

Sauvignon Blanc 2021 Wachau DAC

Weingut Jäger
Rakousko, Wachau, Weißenkirchen in der Wachau
350 Kč (U3D)

Víno naznačuje vůni jemné papriky, pepře a cassis créme a na patře chutná po černém rybízu. Živá a vyvážená kyselinka s dlouhým ovocným koncem z něj činí živý aromatický zážitek z pití. Hrozny byly sklízeny ručně na začátku října. Réva roste na tzv. Taborreith, jedné z nejvyšších poloh ve Weißenkirchenu. Hrozny jsou po sklizni rozdrceny a po vylisování ponechány kvasit v ocelových tancích. Po 3 měsících je víno filtrováno a lahvováno na začátku února. Suché až polosuché bílé víno s 13 % alkoholu.

Rulandské modré LVA 2020 kabinetní víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x263

Rulandské modré LVA 2020 kabinetní víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné Pole
185 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Buket transformovaného zahradního a lesního ovoce s dominancí malin a ostružin, doplňují v chuti elegantní třísloviny se šťavnatou pikantností. K melounové polévce s jahodami a vinnou pěnou, nebo raviolkám plněnými houbami s máslovou omáčkou. Ideálně rovněž doplní sýry s bílou plísní na povrchu. 13 % alkoholu, suché červené víno.

Frankovka Premier 2018 výběr z hroznů - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 65x220

Frankovka Premier 2018 výběr z hroznů

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko
1330 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Tmavá, purpurově červená barva s violetovým odleskem a vynikající viskozitou. Buket vína je intenzivní s dominancí švestkových povidel se zavařenou aronií a přezrálými morušemi v závěru. V chuti je víno bohatě strukturované s ovocitostí transformovaných ostružin a černých třešní s kouřovo-kořenitým závěrem. Ke steaku z vysokého hovězího roštěnce, nebo husímu prsu Magret s celerovým pyré, pancettou a malinovým džusem. Červené suché víno s 13,5% alkoholu.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – listopad 2022

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský

Více v: Přehled brněnských vinoték