Brno, 1. března 2023 – Březnový degustační set novinek je jak má být. Bubliny na začátek, suchá bílá vína mladá i pěkně uleželá, některá i ve dřevě. Následuje nasládlé rosé, moc pěkná červená vína a sladká tečka na závěr.
Nerone 2017 Conero DOCG Riserva, suchéMoncaro Červené suché víno z regionu Marche. Specialita vinařství. Sklizeň je manuální a sbírají se velmi vyzrálé až přezrálé hrozny, 50 % z nich se poté suší po dobu šesti týdnů. Fermentace se odehrává v malých betonových tancích, včetně delší macerace na slupkách. Zraje 15 měsíců v dubových sudech barrique a další rok v lahvi, než je připraveno k prodeji. Víno rubínové barvy s fialovými odlesky, typickými pro odrůdu Montepulciano. V aroma převažují vyzrálé višně a švestková marmeláda, ale také lékořice, skořice, pražená káva a kakao. V chuti je suché, plnější a velmi elegantní. Ovocné, kořeněné s jemnou tříslovinou a dlouhým harmonickým závěrem. Páruje se s prémiovým červeným masem a lanýži. Alkohol 14.5 %.
Chardonnay frizzante 2022 jakostní perlivé víno, suchéVinařství Vajbar Plné, oblé, svěže citrusové a suché. Barva je světle zlatá. Vůně je mnohovrstvá a bohatá, jemná, v tónu zralých meruněk, broskví a mandarinkové kůry. Chuť je svěží a bohatá, plná bylinek, bílého rybízu, pomela a mandarinek. Dlouhý a svěží závěr se svěží citrusovou kyselinou. Doporučeno jako welcome drink nebo ke kanapkám. Během prvotního kvašení rmutu je jímán přírodní CO2 do speciálních tlakových láhví, ze kterých se zpětně frizzante sytí. Výsledný projev je jemnější a aromatičtější, než při sycení technickým CO2. Je zajímavé, kolik vinného aroma zůstává navázáno na kvasné plyny. Souvignier Gris 2022 moravské zemské víno, polosuchéVinařství Ing. Vojtěch Pazderka Bílé víno odrůdy Souvignier Gris připomíná Ryzlink rýnský, má lehce kořeněné tóny s ovocnými tóny a harmonický poměr kyselinky a zbytkového cukru. Doporučeno k letnímu posezení s přáteli a grilovaným jídlům a kvalitním sýrům. Cukernatost hroznů byla 22,6 °NM, zbytkový cukr 8,9 g/l, kyseliny 6,3 g/l, alkohol 13,0 %. Veltlínské zelené Unique 2021 pozdní sběr, suchéVÍNO BLATEL Víno je plné, osobité, kopírující místní terrior doplněno o dotek dřeva použitých sudů, které zrálo v akátovém sudu. Víno je zlatavé barvy s jemnou vůní akátového medu, květu lípy, ovoce a hořké mandle. Chuť je plná, krémová s jemnou pepřovostí a velmi dlouhým minerálním závěrem. Víno je vhodné ke krémovým polévkám, vařenému hovězímu, drůbeži a rybám. Zbytkový cukr 0,2 g/l, kyseliny 4,7 g/l, alkohol 12,5 %. Veltlínské zelené 2020 pozdní sběr, suchéVinařství Baláž Víno zeleno-žluté barvy s čistým a přímým odrůdovým projevem s tóny čerstvě mletého bílého pepře. Patro vína je suché a svěží se šťavnatou kyselinou, minerálně-svěžím projevem a středně dlouhou ovocně-kořenitou dochutí. Doporučujeme k různým tepelným úpravám bílého i zeleného chřestu a zeleninovým salátům s lehkou zálivkou. Zbytkový cukr 1,5 g/l, kyseliny 6,9 g/l, alkohol 12 %. Fondiglie 2021 Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCClassico Superiore Bílé suché víno z regionu Marche. Je vyrobeno z odrůdy Verdicchio. Stáří vinic se pohybuje mezi 8-30 lety v provincii Ancona a okolí Contrada Fondiglie in Rosora v zóně Verdicchio Classico. Sklizeň je manuální pro selekci pouze kvalitních hroznů. Hrozny jsou ihned poté odstopkovány, narušeny a podstupují kryomaceraci na slupkách. Volně odtečený mošt je pak fermentován a leží 4 měsíce na kalech (sur-lie). Víno slámově žluté barvy se zelenkavými a zlatými odlesky, aroma peckovitého ovoce, divokých bylinek, ostružin a květů akácie. V chuti jemné a kulaté, čerstvé ovoce, svěží kyselinka a tóny po zrání na kalech, které dodávají vínu balanc a tělo. Vhodné k pokrmům z mořských plodů - korýši, syrové ryby, těstoviny s plody moře i smažené kalamáry. Dobře se páruje i s jemnými pokrmy z drůbeže nebo králíka. Alkohol 13 %. Ryzlink vlašský Ch. Dowina barrique 2018 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Krémový buket karamelovo-vanilkové polevy doprovází botrytické rozinky se sušenými meruňkami v čokoládové krustě a belgickými pralinkami v závěru. K foie gras, nebo šafránovému rizotu s restovanou tygří krevetou. Ideálně doplní zrající horské sýry. Alkohol 14 %. |
Cabernet Blanc Vlha 2022 pozdní sběr, polosladkéVinařství Štěpánek Cabernet Blanc je interspecifická rezistentní odrůda révy vinné. Víno je v chuti někde mezi Ryzlinkem rýnským a Sauvignonem, mnohovrstevnatá vůně připomíná Sauvignon. Mladé víno z kolekce Vlha je velmi svěží, aromatické a s ovocným charakterem. Zbytkový cukr 27 g/l, alkohol 10 %, kyseliny 6,5 g/l. Rosé LAHOFER 2022 pozdní sběr, polosladkéVinařství LAHOFER Lehké víno z odrůd Svatovavřinecké a Zweigeltrebe se zářivou barvou růžového zlata a delikátní vůní malinového sorbetu, doplněnou o jemnou kořenitost specifickou pro viniční trať Babičák. Precizně sladěnou, svěží a šťavnatou chuť vystihují především jahodové tóny. Správně vychlazené se stane ideálním osvěžením nejen do teplých dnů. Alkohol 9,5 %, zbytkový cukr 44,0 g/l, kyseliny 7,4 g/l. Regent & Dornfelder Classic Collection 2022 moravské zemské víno, suchéVÍNO HRUŠKA Víno je připraveno z vyzrálých přívlastkových hroznů. Barva hluboká až granátově červená. Vůně ostružin a švestkových povidel, která se promítá do plné chuti s krásnou tříslovinou. Víno vyrobeno s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Zbytkový cukr 0,4 g/l, kyseliny 5,4 g/l. Merlot Unique 2018 výběr z hroznů, suchéVÍNO BLATEL Víno je plné, osobité, kopírující místní terrior doplněno o dotek dřeva použitých sudů, které zrálo v dubovém francouzském sudu. Víno je sytě rubínové barvy s vůní bobulového ovoce až marmelády s jemnou vůní vanilky a dřeva. V chuti je ovocné s jemnými tóny vanilky, karamelovo tříslovou dochutí a dlouhou plností a hřejivostí v závěru. Víno je vhodné ke zvěřině, hovězímu masu a také k čokoládovým desertům. Zbytkový cukr 0,6 g/l, kyseliny 5,5 g/l, alkohol 15,5 %. Cabernet Sauvignon Ch. Dowina barrique 2018 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Buket sušených švestek, transformovaných ostružin a černého rybízu doplňují v chuti strukturované odrůdové taniny a výrazné toastování francouzských dubových sudů s pralinkou z černé čokolády v závěru. Ke zvěřinovým terinám s tymiánem, nebo jelenímu hřbetu s topinambury a redukovanou omáčkou z čerstvých hřibů. Ideálně doplní zrající sýry s dvojí plísní. Alkohol 13 %. Rulandské modré bio 2018 výběr z bobulí, suchéRodinné vinařství Jedlička, Bořetice Elegantní plné víno světle rubínové až cihlově červené barvy. Jemná vůně s tóny hořkých mandlí, ostružin, horkých malin, švestek a černých třešní se snoubí s jemným nádechem máty, fialek a růží. Plná sametově hladká chuť s uhlazenou kyselinou a velmi jemnou tříslovinou dodávají vínu hebkost při klouzání po jazyku. Zbytkový cukr 0,8 g/l, kyseliny 4,9 g/l, alkohol 15,0 %.
Ryzlink rýnský Sweet Collection 2021 výběr z hroznů, sladkéVÍNO HRUŠKA Výběrový ryzlink s příjemným botrytickým nádechem, silnou viskozitou značí plné a výrazné víno. Krásná podmanivá květnatá vůně s velmi komplexní minerální chutí. Vhodné i pro archivaci 5 – 8 let. (Víno vhodné pro lidi trpící histaminovou intolerancí. Obsah histaminu menší než 0,25 mg/l. Zbytkový cukr 65 g/l, kyseliny 8,4 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – březen 2023
BOR – Borgo Shop
ČER – Černá růže
HRU – Víno Hruška
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték