Brno, 1. dubna 2023 – Pěkný italský set se sešel v dubnových novinkách brněnských vinoték. Hned tři DOCG vína v čele s věhlasným Amarone della Valpolicella. Z Moravy přibyla hlavně nová bílá vína aktuálního ročníku.

 

 

Villa Canestrari 2018 Amarone della Valpolicella DOCG suché - Villa Canestrari 65x227

Villa Canestrari 2018 Amarone della Valpolicella DOCG, suché

Villa Canestrari
Itálie, Veneto, Valpolicella
999 Kč (U3D)

Víno odrůd Corvina, Corvinone a Rondinella. Vyrábí se metodou sušení hroznů, která se nazývá "Appassimento". Po sklizni se hrozny suší na bambusových rohožích zhruba do ledna následujícího roku. Za tuto dobu ztratí 30–45 % své váhy (podle odrůdy) a jsou tak koncentrovanější, než čerstvé hrozny. Doba sušení hroznů závisí na počasí a odrůdě hroznů. Stárnutí probíhá v dubových sudech. Barva vína je rubínově červená, vůně typická, kořenitá, intenzivní. Chuť je sametová, plná. Doporučeno ke grilovanému masu, pečeni a zvěřině, zralým sýrům. Nebo jen tak, jako meditační víno. Obsah alkoholu 15 %.

Montescuro 2019 Conero DOCG Riserva suché - Moncaro 60x250

Montescuro 2019 Conero DOCG Riserva, suché

Moncaro
Itálie, Marche, Ancona
339 Kč (BOR)

Červené suché víno z regionu Marche. Víno je vyrobeno z odrůdy Montepulciano. Víno rubínové barvy s fialovými odlesky, které se ztrácí s postupem zrání. Aroma dobře vyzrálých višní, fialek a vanilky. V chuti suché a skvěle vybalancované mezi jemností pevným tělem. Šťavnaté ovoce pak vytváří sametový pocit v ústech. Párování: s kachní nebo husí pečení, dále grilovaná masa, dušené hovězí a vyzrálé sýry. Alkohol 13,5 %.

Tramín červený  Ryzlink rýnský Fresh Collection 2022 pozdní sběr polosladké - VÍNO HRUŠKA 60x262

Tramín červený & Ryzlink rýnský Fresh Collection 2022 pozdní sběr, polosladké

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
214 Kč (HRU)

Světle žlutá barva a vyšší viskozita s dominantním Tramínem určuje směr a styl tohoto vína. Středně intenzivní kořenitá vůně, připomínající zralé hrušky, žlutá jablka a květy planých růží s jemným náznakem sladkého koření a bylinek. Zbytkový cukr 32,8 g/l, kyseliny 6,4 g/l.

Pálava 2022 pozdní sběr polosuché - Vinařství HANZEL 60x265

Pálava 2022 pozdní sběr, polosuché

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Hostěradice, Volné pole
225 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Elegantní víno s brilantní barvou starého zlata a decentní citrusovou vůní doplněnou o jemné tóny sladkého koření. Lahodná a šťavnatá chuť je lehce extraktivní a vyrovnaná. V ústech připomíná svěžest citronového sorbetu, kterou dokresluje ladná kořenitost. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 12,4 g/l, kyseliny 7,3 g/l, bezcukerný extrakt 25,4 g/l.

Solaris Fresh Collection 2022 pozdní sběr polosuché - VÍNO HRUŠKA 60x264

Solaris Fresh Collection 2022 pozdní sběr, polosuché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Jalubí, Vinohrádky
197 Kč (HRU)

Bohatá, ovocná vůně evokuje zralé broskve a nektarinky s tóny bezinkové šťávy. Opulentní, plná chuť připomíná sladké rozinky. Svěží kyseliny (6,3 g/l) příjemně harmonizují se zbytkovým cukrem (16,2 g/l)

 

Pecorino 2021 Offida DOCG suché - Moncaro 59x253

Pecorino 2021 Offida DOCG, suché

Moncaro
Itálie, Marche, Ascoli Piceno
289 Kč (BOR)

Bílé suché víno z regionu Marche. Víno je vyrobeno z odrůdy Pecorino. Víno slámové barvy se zelenkavými odlesky, aroma je komplexní, květinové a ovocné - jablíčka a ostružiny. V chuti suché a kulaté, středně plné, svěží s příjemnou mineralitou. Vhodné především k pokrmům z mořských plodů – salát z mořských plodů, spaghetti se slávkami, linguine s tuňákem a ančovičkami, malé smažené rybičky, kalamáry. Alkohol 13 %.

Terre di Lanoli 2021 Valpolicella DOC suché - Villa Canestrari 62x266

Terre di Lanoli 2021 Valpolicella DOC, suché

Villa Canestrari
Itálie, Veneto, Valpolicella
299 Kč (U3D)

Valpolicella je oblast v italské provincii Veneto, slavná pro svou výrobu vína. Nachází se v předalpinské oblasti, sluncem zaplavené údolí jsou chráněny před chladnými větry kopci. Víno je vyrobeno z odrůd Corvina, Corvinone a Rondinella, školení proběhlo v nerezových tancích. Barva je rubínově červená, vůně typická, intenzivní. Chuť je suchá, zaoblená a dobře vyvážená. K italským předkrmům, vařenému masu nebo s pizzou. Obsah alkoholu 12,5 %.

Tramín červený 2022 výběr z hroznů suché - Vinařství Štěpánek 60x257

Tramín červený 2022 výběr z hroznů, suché

Vinařství Štěpánek
Morava, Slovácká, Mutěnice, Úlehle
235 Kč (KAR)

Suché bílé víno patří do kolekce Vlha, která se vyznačuje mladostí vín. Vína jsou velmi svěží, aromatická a s ovocným charakterem. Zbytkový cukr 8,5 g/l, alkohol 13,5 %, kyseliny: 6,6 g/l.

  • Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2022

Ryzlink rýnský 2021 moravské zemské víno sladké - Vinařství Cigánek 65x242

Ryzlink rýnský 2021 moravské zemské víno, sladké

Vinařství Cigánek
Morava
365 Kč (KAR)

Ryzlink rýnský každého dostane nejen svou nasládlou chutí po hroznové marmeládě s lehkou kořenitostí, ale také svou jedinečnou vůni s tóny medu a kvetoucích ovocných stromů. Barva vína je světle žlutá až zlatá. Voní po kvetoucích stromech a medu. Chuť je plná nasládlých tónů marmelády a ovoce. Ryzlink je doporučován snad ke každé příležitosti. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 55,1 g/l, kyseliny 7,9 g/l.

Muškát moravský 2022 moravské zemské víno suché - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka 62x252

Muškát moravský 2022 moravské zemské víno, suché

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská, Bulhary, Na pískách
169 Kč (KAR)

Bílé suché víno. Má jemné muškátové aroma s lehkou vůní zelených jablek, citrusů a černého rybízu. Má vyrovnaný poměr zbytkového cukru a kyselin. Doporučeno k těstovinám, salátům, italské kuchyni nebo jen tak na závěr pěkného dne. Alkohol 12,0 %, kyseliny 5,6 g/l, zbytkový cukr 7,4 g/l.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – duben 2023

BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VUD – Vinárnička u Divadla

Více v: Přehled brněnských vinoték