Brno, 20. dubna 2023 – Vinařství Jakubík představilo svá vína ve Vinném sklípku Vinárium. K přechutnání byla vína jak tradičních, tak i méně známých odrůd.

Zlechov

Obec Zlechov se nachází na dohled od Uherského Hradiště ve Zlínském kraji. Vznikla pravděpodobně v průběhu 11. století. Potvrzuje příslušnost k nedalekému velehradskému klášteru, který přinesl rozvoj řemesel i zemědělství. A začal v okolí s pěstováním vinné révy, kterou řád potřeboval k liturgickým účelům.

Dle vinařského zákona náleží Zlechov k vinařské oblasti Morava, podoblasti slovácké. V katastru obce se rozprostírá na jihovýchodním úpatí Chřibů pět viničních tratí: Žleby, Na Tupesy, Za řadovkami, Kout s Horky. Řeka Morava zde po miliony let tvarovala mělké a široké údolí a půdě dodávala dostatek živin. Vinice jsou chráněny od severu a západu hřebenem Chřibů, na východě pohořím Bílé Karpaty. Vzniklo tak teplé mikroklima ne nepodobné tomu subtropickému.

Vinařství Jakubík 02 600x400

Břetislav Jakubík

 

Vinařství Jakubík

Vinařství Jakubík ve Zlechově hospodaří na 3 hektarech vlastních vinic. Sortiment doplňuje hrozny od dlouholetých partnerů, pěstitelů v okolí nedalekého Kyjova. Z bílých vín se zaměřuje hlavně na odrůdy Rulandské šedé, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon a Hibernal. Z modrých odrůd to pak jsou Rulandské modré, Merlot a Frankovka.

Ve čtvrtek 13. dubna se v útulném prostředí Vinného sklípku Vinárium na Starobrněnské ulici v Brně konala řízená degustace. Vinařství Jakubík představil sám majitel, pan Břetislav Jakubík. Postupně prezentoval dvanáct vín a výklad doplnil o celou řadu zajímavostí ze světa vína. Bylo patrno, že k vínu přistupuje s pokorou, ve výrobě vína spojuje jak tradiční postupy předků, tak nejmodernější technologie. Lze říci, že ve vinařství vzniká víno s charakteristickým rukopisem, s úctou k přírodě a s citlivou kultivací vinic.

Zaujala řada vín burgundských odrůd a to jak suchá, tak varianty se zbytkovým cukrem. Také méně známé odrůdy budily oprávněný zájem. Naprosto skvělá byla červená vína. Návštěvníci nejvíce hlasovali pro Muškát žlutý, Frankovku a Hibernal, vítězem pak bylo Rulandské bílé 2020 pozdní sběr. K pohodové atmosféře komorního večera přispívala jistě i cena vín, pohybující se zpravidla mezi dvěma a třemi sty korun. Také skvělé občerstvení k vínu dodalo na pozitivní náladě.

 Vinařství Jakubík 03 600x400

O degustační set a obsluhu hostů se postarala Šárka Janda, obchodní manažer vinařství

 

Degustační vzorky

  • Muškát žlutý, suché, MZV, 2022
  • Veltlínské zelené, suché, pozdní sběr, 2016
  • Chardonnay, suché, pozdní sběr, 2020
  • Rulandské bílé, suché, pozdní sběr, 2020
  • Ryzlink rýnský, suché, pozdní sběr, 2018
  • Sauvignon, suché, výběr z hroznů, 2021
  • Hibernal, suché, pozdní sběr, 2022
  • Rulandské šedé, polosuché, výběr z hroznů, 2016
  • Chardonnay, polosuché, výběr z hroznů, 2019
  • Rulandské šedé, polosladké, výběr z hroznů, 2018
  • Rulandské modré, suché, pozdní sběr, 2019
  • Frankovka barrique, suché, výběr z hroznů, 2019

 Foto: Tomáš Kučera