Brno, 1. května 2023 – Mezi novinkami se do popředí dostává aktuální ročník 2022. Přesto se v nabídce brněnských vinoték nově najde i několik pěkně uzrálých vín z Moravy nebo třeba Itálie.

 

 

Chardonnay 2015 výběr z hroznů polosuché - VINAŘSTVÍ JAKUBÍK 60x269

Chardonnay 2015 výběr z hroznů, polosuché

VINAŘSTVÍ JAKUBÍK
Morava, Slovácká
490 Kč (VUD)

Dárkové balení s originálním podpisem Pavla Nedvěda. Jde o jedinečnou limitovanou edici 1996 lahví k 20. výročí zisku stříbrných medailí na fotbalovém ME 1996 v Anglii. Každá lahev má své unikátní číslo a každé balení je podepsáno jedním z hráčů tehdejší národní reprezentace. Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 10 g/l zbytkového cukru, 7,4 g/l kyselin a 26,5 g/l bezcukerného extraktu. Je vhodné k dezertům či sýrům. Zakoupení každé lahve přispívá Nadaci fotbalových internacionálů.

Charmat de Vinselekt brut jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 64x236

Charmat de Vinselekt brut, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
199 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Expresivní květinovo-dropsové aroma provází svěží kyseliny s jemným a dynamickým perlením. V dochuti je víno plné transformovaného ovoce, lehké vanilky s cereálně-autolýzovým závěrem. K salátům z čerstvého žlutého ovoce, k dietním úpravám sladkovodních ryb nebo polotvrdým sýrům. Alkohol 12,5 %.

Sylvánské zelené 2022 pozdní sběr suché - Vinařství HANZEL 58x263

Sylvánské zelené 2022 pozdní sběr, suché

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Dyje, Babičák
195 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Víno třpytivé lipově zelené barvy s výraznou ovocně-květinovou vůní s převládajícími tóny zelené ryngle a jemnou stopou sladkého koření. Plné ovocné chuti kraluje šťavnatost vyzrálé mirabelky a letních jablíček doprovázená hladkou a vláčnou kyselinkou. Alkohol 12, 5 %, zbytkový cukr 3, 3 g/l, kyseliny 6, 6 g/l.

Sauvignon Gris 2022 kabinetní víno suché - Vinařství Baláž 61x259

Sauvignon Gris 2022 kabinetní víno, suché

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská, Dolní Dunajovice, Plotny
250 Kč (ČER)

Víno zlatavě žluté barvy, s výraznou aromatikou vyzrálého peckového ovoce, lehkými tóny sladkého exotického koření a sušené citrusové kůry. Patro vína je lehké se svěží limetkovou kyselinou, vyzrálým krémově ovocným projevem a středně dlouhou ovocně svěží dochutí. Doporučujeme k zeleninovým salátům s lehkými zálivkami a bílému drůbežímu masu. Zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 7,0 g/l, alkohol 11,5 %.

  • Prague Premium Gold (velká zlatá medaile) – Prague Wine Trophy 2023 (Praha)

Sauvignon Top Collection 2022 pozdní sběr suché - VÍNO HRUŠKA 64x236

Sauvignon Top Collection 2022 pozdní sběr, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
319 Kč (HRU)

Barva se zlatými odlesky prozrazuje krásné víno. Aroma je intenzivní, komplexní s tóny broskví, angreštového džemu až černého rybízu. Harmonie chutí s dlouhou minerální perzistencí předurčuje víno nejvyšší kvality. Zbytkový cukr 3,3 g/l, kyseliny 6,6 g/l.

Ryzlink rýnský Latitude 49 2021 kabinetní víno suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 56x261

Ryzlink rýnský Latitude 49 2021 kabinetní víno, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Nový Přerov, Na štrekách
146 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Svěží ovocitý projev žlutomasých trnek a rynglí doprovází jemná herbálnost rozkvetlé louky s pikantními kyselinami v závěru. K uzenému filetu ze pstruha nebo čerstvým sýrům s listovým salátem. Alkohol 12 %.

 

Ryzlink vlašský Vinum Palaviense 2020 pozdní sběr suché - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 60x261

Ryzlink vlašský Vinum Palaviense 2020 pozdní sběr, suché

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Mikulovská, Perná, Purmice
295 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Nazrálý autolýzový buket s podtóny čerstvě usušených bylinek pálavských strání a akátového medu doprovází v chuti zavařené ryngle, sublimovaná papaya a žluté peckové ovoce s výrazným projevem propolisu a vápencovou mineralitou v závěru. Ke grilovanému filátku z halibuta se šafránovým máslem a omáčkou z červených pomerančů. Výborně doplní zrající horské sýry. Alkohol 13 %.

Charmat Agni Klaret brut jakostní šumivé víno - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 66x227

Charmat Agni Klaret brut, jakostní šumivé víno

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava
220 Kč (BOR, MBV, VPV, VUR)

Květinové aroma doplněné dropsovou ovocitostí doprovází v chuti svěží autolýza sekundární fermentace s jemným a dlouhým perlením a cukrovinkovým závěrem odrůdového klaretu. Ke krevetám s listovým salátem a drobným barevným ovocem. Příjemně doplní polotvrdé zrající sýry. Alkohol 10,5 %.

LAHOFER Frizzante 2022 moravské zemské víno polosladké - Vinařství LAHOFER 64x241

LAHOFER Frizzante 2022 moravské zemské víno, polosladké

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská
185 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Jemně růžové perlivé víno nejen pro letní sezonu je vyrobené z odrůdy Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Svou barvou připomíná dužinu růžového grepu, vůní jahodovo-malinový sorbet. Chuť je šťavnatá, s tóny zahradních a lesních jahod. Vyšší zbytkový cukr vyvažuje výrazná kyselinka, přídavek CO2 dodává vínu na svěžesti. Alkohol 10, 5 %, zbytkový cukr 35, 0 g/l, kyseliny 7, 8 g/l.

Dornfelder Top Collection 2022 pozdní sběr suché - VÍNO HRUŠKA 64x240

Dornfelder Top Collection 2022 pozdní sběr, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička
297 Kč (HRU)

Barva vína je tmavě granátová, hustá a sytá. Ve vůni najdeme višně v čokoládě, koření a jemnou kávu. Chuť je plná, bohatá, svěží s vyváženými tříslovinami. Zrálo ve starších dubových sudech. Zbytkový cukr 0,2 g/l, kyseliny 5,2 g/l.

Villa Canestrari Superiore 2018 Valpolicella Ripasso DOC suché - Villa Canestrari 63x237

Villa Canestrari Superiore 2018 Valpolicella Ripasso DOC, suché

Villa Canestrari
Itálie, Veneto, Valpolicella
499 Kč (U3D)

Vyrábí se metodou „Ripasso“, kdy se zbytky z výroby vína Amarone přidají do základní Valpolicelly. Vznikne tak víno s extra tělem, alkoholem a ovocností. Stárnutí probíhá v dubových sudech. Barva vína je rubínově červená, vůně typická pro Valpolicella, kořenitá a intenzivní. Chuť je sametová, plná, zaoblená a dobře vyvážená. Doplní těstovinová a rýžová jídla s houbovou nebo masovou omáčkou, grilované nebo pečené maso a zvěřinu; zralé sýry. Obsah alkoholu 14 %.

Villa Canestrari Superiore 2018 Valpolicella DOC suché - Villa Canestrari 63x237

Villa Canestrari Superiore 2018 Valpolicella DOC, suché

Villa Canestrari
Itálie, Veneto, Valpolicella
599 Kč (U3D)

Valpolicella je oblast v italské provincii Veneto, slavná pro svou výrobu vína. Nachází se v předalpinské oblasti, sluncem zaplavené údolí jsou chráněny před chladnými větry kopci. Víno je vyrobeno z odrůd Corvina, Corvinone a Rondinella, školení proběhlo v dubových sudech. Barva je rubínově červená, vůně typická, intenzivní. Chuť je harmonická a sametová, s tóny malin, černých třešní a vařených lesních plodů, zázvoru a bílého pepře. Vhodně doplní těstoviny s masovou omáčkou, grilovaná a pečená červená masa, zvěřina a vyzrálé sýry. Obsah alkoholu 14,5 %.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – květen 2023

BOR – Borgo Shop
ČER – Černá růže
HRU – Víno Hruška
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték