Brno, 9. září 2023 – Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže Grand Prix Austerlitz 2023 v prostorách Vinného sklepa Moravské banky vín v Brně na Hlinkách převzali vinaři ocenění z rukou organizátorů. Šampionem se stal OAK Cabernet Sauvignon 2019 od Vladimíra Tetura z Velkých Bílovic.

Výstava symbolicky připomíná bitvu tří císařů u Slavkova (Austerlitz) z roku 1805 a také vína jsou pro soutěž vybírána pouze taková, která mají se slavnou bitvou něco společného. Setkáme se tedy s víny z Francie a jejich tehdejších spojenců, s víny spojeneckými (Rusko, Rakousko atd.), samozřejmě s našimi víny a také s víny se zemí, jejichž zástupci se účastní novodobých rekonstrukcí bitvy.

Soutěž Grand Prix Austerlitz letos proběhla již podvacáté. Je specifická v mnoha ohledech. Třeba v tom, že výsledky jsou vyhlášeny až po ukončení veřejných ochutnávek. Ty letos proběhly na dvou místech: 12. srpna v Křížové chodbě na Nové radnici v Brně a 8. září na Festivalu vína v Pražské tržnici v Holešovicích.

„Tento postup jsme zvolili proto, že se nám na všech ostatních akcích nezamlouval tzv. hon na šampiony, kdy se oceněná vína vypila během chvilky a na ostatní vzorky se mnohdy ani nedostalo. Náš způsob zajišťuje, že návštěvníci si udělají vlastní degustační postup a chutnají jak zemská vína, tak i přívlastková, což vinařům zajistí větší šanci, že se jejich víno dostane ke konzumentům.“ prozradil Stanislav Šida z pořádající Moravské banky vín.

Vítězové v 8 kategoriích vín se mohou podělit o jednu velkou a až tři „normální“ medaile v obvyklé škále zlatá, stříbrná a bronzová medaile. Musí však vždy dosáhnout minimálního bodového limitu v rámci hodnocení. Pro bronz je to 80 bodů, pro stříbro 85 bodů a pro zlato 89 bodů.

Vladimír Tetur přebírá cenu pro Championa výstavy
Vladimír Tetur přebírá cenu pro Championa výstavy

 

Vítězové soutěže Grand Prix Austerlitz 2023

Champion výstavy: OAK Cabernet Sauvignon 2019 pozdní sběr – Vladimír Tetur, Velké Bílovice

Nejlepší kolekce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice

Champion návštěvníků: Hibernal 2021 pozdní sběr – ZEMAX Šitbořice, Vinařství Maryša

Velké zlaté medaile

Veltlínské zelené 2021 pozdní sběr – Sing Wine, Velké Bílovice
Riesling 2021 výběr z hroznů – Sonberk, Popice
OAK Cabernet Sauvignon 2019 pozdní sběr – Vladimír Tetur, Velké Bílovice
Rulandské šedé 2007 slámové víno – Oldřich Drápal, Vranovice

Zlaté medaile

Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr – Vinařství Balážovi, Dolní Dunajovice
Solaris 2022 pozdní sběr – Vinofol, Novosedly
Riesling 2021 VOC Mikulovsko – Sonberk, Popice
Pálava 2022 moravské zemské víno – Vinařství na Špičáku, Velké Bílovice
Souvignier gris 2022 pozdní sběr – Gazaň winery, Čejč
Lena 2021 pozdní sběr – Zemax Šitbořice, Vinařství Maryša
Angel CS & CF 2021 – Trakia wine, Bulharsko
Dvor# 1 Diletante/Merlot 2019 – Trakia wine, Bulharsko Brno
OAK Rulandské modré 2018 výběr z hroznů – Vladimír Tetur, Velké Bílovice
Frankovka 2006 slámové víno – AusterlitzPro, Brno
Sauvignier gris 2021 slámové víno – Oldřich Drápal, Vranovice
Tramín červený 2022 výběr z cibéb – ZD Sedlec u Mikulova
Barbeito Rainwater 5 Anos DOC – Barbeito (Atlantic Wines)

Výstava dostala záštitu Ministra zemědělství České republiky Ing. Zdenka Nekuly, hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha a primátorky Statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové. Je pořádána za podpory Vinařského fondu České republiky. Po odborné stránce je zaštítěná Asociací sommeliérů České republiky. Historickou část programu zajišťuje projekt AusterlitzPro. Celou akci pořádá Moravská banka vín. Více na www.bankavin.cz