Brno, 1. listopadu 2023 – Letošní mladá vína jsou zde. Bílá, růžová i červená, suchá či sladší, s bublinami i bez. Mezi novinkami ale najdeme také celou řadu vín již zralejších. Z jedné odrůdy, nebo jako zdařilá cuvée.
Müller Thurgau Mladé a Svatomartinské 2023 kabinetní víno, suchéVÍNO HRUŠKA Bílé suché víno s 5,8 g/l zbytkového cukru a 7,4 g/l kyselin. Plná ovocná až kořenitá vůně s tóny zralého angreštu a meruňky, která se zrcadlí do chuti. Sběr 19. 9. 2023 při cukernatosti hroznů 20,4 °ČNM. Je vyrobeno pro radost. Nový LAHOFER 2023 moravské zemské víno, polosuchéVinařství LAHOFER Svěží, bílé cuvée z odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský s opojnou vůní citrusových plodů s lehkým nádechem muškátového oříšku. V chuti okouzlí příjemně živelnou kyselinou a líbivými tóny po mandarince a broskvi. Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 15,9 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Martin Bílý 2023 moravské zemské víno, polosladkéVinařství HANZEL Prvním bílým vínem z Vinařství HANZEL je polosladký Hibernal s vůní vyzrálých citrusů či sušeného bezového květu a neskutečně šťavnatou a ovocitou chutí připomínající vyzrálou broskev nebo grapefruit. Bílé polosladké víno s 11,0 % alkoholu, 34,4 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Solaris frizzante mladé víno 2023 moravské zemské víno, polosladkéVinařství Vajbar Dotek svěžesti, slunce a přírody. Jemné perlení zvýrazní mládí a svěžest vína, opulentní zbytkový cukr přitáhne svou oblostí a hebkostí, svěží mladistvá kyselina v závěru vtáhne zpět do hry. Navíc k nasycení vína bylo použito přírodní CO2, které vzniklo při kvašení hroznů. Barva je bledě zlatá. Vůně je velmi bohatá, přináší tóny kvetoucích stromů, letního ovoce, jemného koření. V závěru meloun Galia a dýňová marmeláda. Chuť je hladká, mazlivá, od počátku nasládlá. Najdeme v ní všechny tóny vůně, které v dlouhém závěru příjemně osvěžuje červený grep. Doporučujeme k cheese cake s mangem. Svatovavřinecké Mladé a Svatomartinské 2023 pozdní sběr, suchéVÍNO HRUŠKA Růžové suché víno s 3,8 g/l zbytkového cukru a 7,8 g/l kyselin. Barva je lehká starorůžová. Vůně evokuje třešně, maliny, brusinky a drobné bobulovité ovoce. Sběr proběhl 3. 10. 2023 při cukernatosti hroznů 23,0 °ČNM. Víno je vyrobeno pro touhu poznání všeho nového. Martin Růžový 2023 moravské zemské víno, polosuchéVinařství HANZEL Polosuché růžové víno z odrůdy Modrý Portugal, jehož buketu kralují tóny pivoněk a třešní srdcovek. Ty hrají prim i v jeho vláčné a jemně krémové chuti, jež zároveň nepostrádá svou mladistvou svěžest. Růžové polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 16,2 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Nová LAHOFERKA 2023 moravské zemské víno, polosladkéVinařství LAHOFER Růžové z odrůdy Svatovavřinecké charakterizuje přívětivá vůně čerstvých jahod podmalovaná jemným smetanovým odstínem. Jahodové tóny kralují i šťavnaté chuti, stopa červeného rybízu jí dodává na svěžesti. Růžové polosladké víno s 10,5 % alkoholu, 36,4 g/l zbytkového cukru a 7,6 g/l kyselin. Modrý Portugal Mladé a Svatomartinské 2023 moravské zemské víno, suchéVÍNO HRUŠKA Červené suché víno s 0,2 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Barva je hluboká až granátově červená. Vůně je ostružinová a švestková, která se zrcadlí v chuti a připomíná babiččin drobenkový koláč. Sběr proběhl 23. 10. 2023 při cukernatosti hroznů 23,0 °ČNM. Víno je vyrobeno s minimálním obsahem oxidu siřičitého. |
Ryzlink vlašský sur-lie 2022 pozdní sběr, suchéVinařství Baláž Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Víno slámově žluté, které zrálo v barrique sudu. Plné víno s ovocným aroma a s tóny exotického koření. V chuti kandované ovoce, koření, máslová sušenka a typická lehounká mineralita v závěru. Doporučujeme ke kvalitním uzeninám, sušeným či marinovaným masům, zrajícím aromatickým sýrům a plodům moře.
J. GRMOLEC 2022 pozdní sběr, suchéBronislav Grmolec Víno ze staré vinice vysázené v roce 1976. Kupáž odrůd Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink vlašský. Doporučujeme k vepřovému masu a vyzrálým sýrům. Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 5,4 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Cuvée Neupery bio 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Bílé suché víno interspecifických odrůd Malverina, Savilon a Vesna. Nazrálý buket transformovaného žlutomasého peckového ovoce doprovází kandované citrusy s cereáliemi a propolisem s bylinkami v závěru. Ke kuřecímu prsíčku supreme s krémovým rizotem nebo pošírovanému halibutovi s máslem a chřestem. Ideálně doplní polotvrdé zrající sýry. Alkohol 13,5 %. Rulandské šedé & Rulandské bílé 2021 pozdní sběr, suchéVÍNO BLATEL Bílé suché víno s 13,5 % alkoholu, 1,8 g/l zbytkového cukru a 4,0 g/l kyselin. Je plné, osobité, kopírující místní terroir doplněno o dotek dřeva z použitých dubových francouzských sudů, ve kterých zrálo. Víno je zlatavé barvy s intenzivní vůní sladkého ovoce, hrušky máslovky, medu, oříšku a vanilky. Chuť je velmi plná, ovocná, s medovo-karamelovou dochutí a dlouhým závěrem. Je vhodné ke kachně, drůbežím masům a játrům. Také k uzeným rybám, paštikám a sýrům. Chardonnay 2019 pozdní sběr, suchéVinařství Obelisk Světle zlatožlutá barva, vůně přezrálého žlutého melounu a broskve. V chuti se objevují náznaky citrusů s vanilkovým podtónem. Dochuť je středně dlouhá s dominantní kyselinou. Mošt kvasil a zrál částečně v sudech typu barrique, přičemž byla použita technika bâtonnage. Komplexní společník pro výjimečné chvíle. Zbytkový cukr 1,0 g/l, kyseliny 7,4 g/l, alkohol 12,3 %. Sauvignon gris 2022 pozdní sběr, polosladkéVinice-Hnanice Víno žluté barvy Vás osloví aromatikou přezrálých žlutomasých broskví, které se opakují i v chuti, kde jsou doplněny tóny bílého rybízu s lineární kyselinkou v závěru. Doporučujeme ke kravskému brie s rybízovým chutney a bílým domácím chlebem. Kyseliny 7,2 g/l, zbytkový cukr 20,1 g/l, bezcukerný extrakt 24,1 g/l, alkohol 12,5 %. André Chateau Dowina barrique 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Osobitý buket tmavého lesního ovoce s povidlovým perníkem v černé čokoládě doplňují v chuti strukturované oenotaniny s výrazným dotekem barikových sudů. K pečené kýtě z divočáka se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem. Ideálně doplní zrající sýry s dvojí plísní. Alkohol 12,5 %. Cuvée Sekera 2019 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Cuvée modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a André. Buket zavařených černých třešní, sušených švestek a višňových pralinek doprovází v chuti černá čokoláda s odrůdovými taniny a elegickým závěrem francouzského dubu. Ke křepelce plněné kachním rillettem s hříbkovou omáčkou nebo k bažantímu ragú s kořenovou zeleninou. Nádherně se snoubí s plísňovými sýry typu Camembert. Alkohol 13 %. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – listopad 2023
AKA – Akademická vinotéka
ALC – Alcool
BOR – Borgo Shop
GON – Vinotéka U gongu
HRU – Víno Hruška
INT – INTERDRINKS
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PBV – PB vinotéka
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
SVO – Vinotéka Svoboda
TRA – Transvin
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték