Brno, 1. února 2024 – Únorovou paletu novinek na pultech brněnských vinoték tvoří desítka moravských vín. V nabídce jsou převážně vína suchá, jednoodrůdová, ale i několik zajímavých cuvée.
Rulandské šedé 2021 výběr z hroznů, suchéVINAŘSTVÍ JAKUBÍK Bílé suché víno s 5,2 g/l zbytkového cukru, 7,5 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Bezcukerný extrakt 27,9 g/l. Plné nazrálé víno s ovocným aroma a medově minerální chutí. Vhodné k bílým masům, rybám, salátům.
Cuvée Neupery organic sekt brut, jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Šumivé víno připravené z bio hroznů PIWI odrůd Vesna, Savilon a Rinot metodou Charmat. Sekundární kvašení probíhalo v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech po dobu 9 až 12 měsíců. Aroma čerstvých limetek, citronového tymiánu a grapefruitu doprovází v chuti svěží kyseliny s dropsovým ovocem, kandovaným angreštem a výrazným perlením v závěru. K čerstvým sýrům, dietním úpravám sladkovodních ryb nebo salátům z čerstvého ovoce. Alkohol 13,0 %.
Sauvignon Top Collection 2023 pozdní sběr, suchéVÍNO HRUŠKA Barva se zlatými odlesky prozrazuje krásné víno. Aroma je intenzivní, komplexní s tóny broskví, angreštového džemu až černého rybízu. Harmonie chutí s dlouhou minerální perzistencí předurčuje víno nejvyšší kvality. Ryzlink vlašský Harmony 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s následným zráním v 6 000l sudu z francouzského dubu. Nazrálý buket zavařených rynglí, rozinkového media a sušených pálavských bylinek doprovází v chuti medovo-propolisové tóny s vápencovou kořenitostí v závěru. K plodům moře s bylinkovým máslem nebo telecím plátkům s houbami a parmazánem. Skvěle se rovněž hodí k polotvrdým a tvrdým zrajícím sýrům. Alkohol 11,5 %. Cuvée Thomas Family Collection 2022 pozdní sběr, suchéVÍNO HRUŠKA Cuvée Thomas patří mezi prémiová vína rodinného vinařství. Svěží a plný buket evokuje přezrálé meruňky s ovocnými tóny ozdobené bylinkovými květy bělokarpatských luk. V chuti velmi elegantní, šťavnaté jako liči s výrazně citrusově-minerální dlouhou perzistencí. |
Tramín červený 2021 výběr z hroznů, polosladkéRodinné vinařství Janásovi Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 31,4 g/l zbytkového cukru a 7,1 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt 22,6 g/l. Starobylá odrůda zraje v nejstarší viniční trati obce Blatnička. Víno má zlatavou barvu, ve vůni i chuti je medové a kořenité, s dlouhou dochutí. Rosé KOZÍ HORKY 2022 pozdní sběr, suchéVinařství Vajbar Terroirní víno z historické viniční trati Kozí Horky. Celý den osluněná vinice, na které keře Merlotu a Svatovavřineckého sají minerály z hlubokého podloží. Poloha, minerální podloží a přísná redukce úrody dávají ty nejlepší podmínky pro vznik špičkového vína. Barva je svěže lososová. Vůně je plná a široká. Přináší výběr letního ovoce – jahody, maliny, mirabelky a červený rybíz. Chuť je suchá, šťavnatá a svěží. Bílý rybíz se snoubí s červeným, špendlíky a lesními jahodami. Dlouhou šťavnatou dochuť uzavírá červený grep. Zajímavé suché víno, které dokonale prezentuje svůj terroir. Rosé LAHOFER 2023 pozdní sběr, polosladkéVinařství LAHOFER Víno z odrůd Svatovavřinecké a Zweigeltrebe zaujme zářivou barvou malinového sorbetu a delikátní vůní lesních jahod, doplněnou o jemný tón velkokvěté růže. Precizně sladěnou, svěží a šťavnatou chuť vystihují především jahodové a malinové tóny. Správně vychlazené se stane ideálním osvěžením nejen do teplých dnů. Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 39,0 g/l, kyseliny 7,3 g/l, bezcukerný extrakt 24,1 g/l. Zweigeltrebe 2020 pozdní sběr, suchéVinařství LAHOFER Plné, extraktivní víno světle granátové barvy. Nasládle ovocné a mírně kořenité vůni dominují tóny lesních jahod a třešní, podkreslené jemným nádechem kouřovinky. V ústech se snoubí hladká tříslovina s chutí evokující třešňový džem, s lehkou stopou vanilky a hořké čokolády v jejím závěru. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 0,4 g/l, kyseliny 4,8 g/l, bezcukerný extrakt 29,3 g/l. Cuvée Neupery noir 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny jsou pěstovány a zpracovány systémem ekologického vinohradnictví. Víno je připraveno z bio hroznů fermentací v nerezových vinifikátorech s post fermentačním ležením na pevných částech bobule a následným dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu. Buket transformované aronie, ostružin a kanadských borůvek doprovází v chuti perník v čokoládě, robustní oenotaniny s výrazným dotekem sudu v závěru. K dančím medailonkům s brusinkovým dipem nebo srnčímu na víně s černými třešněmi, červenou řepou a citronovou trávou. Ideálně doplní zrající sýry s dvojí plísní. Alkohol 13,5 %.
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – únor 2024
BOR – Borgo Shop
HRU – Víno Hruška
JAN – Vinotéka vinařství Janás
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték