Brno, 23. dubna 2024 - Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí místo obsadil Laurot rose ze Zahradnické fakulty v Lednici. Lahve bude zdobit zlatá, stříbrná a bronzová medaile, zakoupit je bude možné od příštího akademického roku. Univerzita tak položila základ nové tradice, vítězná akademická vína plánuje vyhlašovat každý rok.
První místo získal Ryzlink vlašský z produkce Školního zemědělského podniku. Jde o polosuché víno, botrytický sběr s ušlechtilou plísní, která se promítá do výsledné chuti. „Svěží chuť Ryzlinku vlašského doplňují tóny rozinek a medu. Vůně je velmi rozmanitá a můžete v ní ucítit tropické ovoce, angrešt nebo rybíz, stopy ořechů a lučního kvítí. Barva má zelenkavé a žluté odstíny. Víno je vyrobeno z hroznů pocházejících z Žabčické viniční tratě Staré vinohrady,“ popsal Jan Čermák, vinohradník a sklepmistr ŠZP Žabčice.
Druhé a třetí místo obsadila vína Hibernal a Laurot rose z řady Student Zahradnické fakulty v Lednici. „Studenti se podílí na výrobě vín z 95 %. Tato vína jsou vyráběna reduktivní cestou v nerezových tancích bez přístupu kyslíku, vyznačují se výraznou aromatikou a ovocností. Specifická jsou v tom, že je vyrábí studenti 3. ročníku v rámci předmětu Sklepní hospodářství. Jsou u celého procesu od sběru hroznů, až po finální lahvování,“ přiblížil Radim Holešinský z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU.
Vítězná vína vybírala porota složená z členů a členek akademické senátu a vedení univerzity. Degustaci vedl Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, který hodnocení vín na Zahradnické fakultě vyučuje. Přihlášeno bylo celkem deset vzorků z produkce Školního zemědělského podniku v Žabčicích i Zahradnické fakulty v Lednici. K hodnocení se používala klasická stobodová hodnoticí tabulka.
Hodnocení probíhalo v historickém vinném sklepě v Ledcích, který je ve správě žabčického zemědělského podniku. „Sklep je starý přes tři sta let, je v něm konstantní celoroční teplota 10 až 11 stupňů Celsia. Slouží k uskladnění vína ze Školního zemědělského podniku, aktuálně se v něm nachází přibližně třicet tisíc lahví,“ popsal Čermák.
Vítězná akademická vína:
- Ryzlink vlašský 2019 (Školní zemědělský podnik Žabčice)
- Hibernal 2022 (Zahradnická fakulta – řada Student)
- Laurot rose 2022 (Zahradnická fakulta – řada Student)
Zdroj: MENDELU, foto: Ingimage