Brno, 1. května 2024 – Květnové novinky přinášejí celou řadu zajímavých vín. Ať už jde o aktuálního vítěze Valtických vinných trhů – skvělý vlašák z Pálavy. A nebo o suchou (!) Pálavu od Filipa Mlýnka.
Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022 výběr z hroznů, suchéVinařství Vajbar Originální vína z hroznů, které se urodily na svazích Pálavy. Barva je zlatá se slunečními odlesky. Vůně je bohatá, přímočaře svěží a dynamická. Dominuje v ní jitrocelový sirup, akátový med, pečená jablíčka a křížaly. Velmi výrazná minerální stopa, za kterou přichází medový meloun a meloun Galia. Chuť je široká a mohutná. Zprvu medové tóny s praženými oříšky, poté nastupují zralé grepy a pomelo. Velmi šťavnatý dlouhý závěr patří minerálům a citrusům.
Ryzlink vlašský 2023 výběr z hroznů, suchéVinařství Bílkovi Bílé suché víno s 14,0 % alkoholu, 3,0 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Vůně je po zralém ovoci, minerální. Chuť je plná, mohutná. Ryzlink vlašský brut 2021 jakostní šumivé vínoVinařství LAHOFER Suchý ročníkový sekt odrůdy Ryzlink vlašský vyrobený klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi aka méthode traditionnelle či méthode champenoise. Jedná se o suché víno v kategorii brut, s jemným a bohatým perlením, lehkou minerální a delikátní vůní i chutí, v níž se odráží jeho odrůdová charakterističnost podtržená něžnou krémovou linkou a svěží kyselinou. Alkohol 13,0 %. Riesling Classic extra brut 2019 jakostní šumivé vínoVINSELEKT MICHLOVSKÝ Sekt je připraven technologií Méthode Traditionnelle, kvašením v láhvi a následným zráním po dobu minimálně 24 měsíců. Ovocitý buket zralého žlutomasého peckového ovoce doprovází příjemné cereálně autolýzované tóny. V chuti je minerálnost mořských plodů doplněna pikantními kyselinami s limetkovým závěrem. K tartaru z uzeného pstruha s rukolou nebo humřímu koktejlu s avokádem a čerstvým sýrem Cottage. Alkohol 12,0 %. Pálava Svidrunk 2022 výběr z hroznů, suchéVinařství Filip Mlýnek Bílé suché víno s 14,5 % alkoholu, 3,3 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Typická odrůdová chuť i vůně. Aroma po rozinkách, mandarince, pomeranči a lichi, s jemnou kořenitou dochutí po tramínu. Tato Pálava je suchá! Velmi komplexní víno s dlouhou mohutnou dochutí.
Johanniter 2022 pozdní sběr, suchéVinařství Bukovský Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,4 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Naturální víno jantarové barvy s pomerančovými odlesky. Vůni dominují výrazné melounové, hruškové a mandarinkové tóny. Plná harmonická chuť připomíná zralý grapefruit, luční kvítí, rozinky a citrusy s voskovými a medovými tóny. Johanniter 2021 pozdní sběr, suchéVinařství Kněží hora Krásné jemně aromatické víno se svěží chutí, která dle podloží na kterém se odrůda pěstuje a dle klimatických podmínek daného roku se podobá Ryzlinku rýnskému nebo Rulandskému šedému. Vyvážený cukr s kyselinou působí na harmoničnost vína. Vesna BIO 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Fermentace probíhala v 2500 litrových sudech z francouzského dubu s následným zráním na veškerých kalech. Buket transformovaného žlutomasého peckového ovoce doplněný propolisovo-cereálními tóny doprovází v chuti kandované citrusy s bylinkovým závěrem. K raviolám s krabím masem a krevetovou omáčkou nebo ke kuřecímu prsíčku supreme s krémovým rizotem. Vynikne rovněž s polotvrdými zrajícími sýry. Alkohol 13,0 %.
|
Veltlínské zelené 2022 VOC Znojmo, suchéVinařství HANZEL Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,1 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Chladivě třpytivé víno barvy bílého zlata se svou minerálně pepřnatou vůní s nádechem lipového květu řadí mezi typické zástupce znojemských veltlínů. Svěží kořenitost a pepřnatost vévodí i jeho lahodné chuti, kterou zdobí lehká ovocitá stopa a půvabný jemně slaný minerální závěr. Sauvignon LVA 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Expresivní vůně kručinky, janovce, šalvěje a citronového tymiánu je v chuti doplněna slušivými tříslovinami s líbivým grapefruitovým závěrem. Doporučujeme k čočkovému salátu s jemným kozím sýrem a pečenými rajčátky nebo k pošírovanému králičímu hřbetu s konfitovaným česnekem. Alkohol 13,0 %. Hibernal BIO 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Fermentace probíhala v 6000 litrových sudech z francouzského dubu s následným zráním na veškerých kalech. Lehce herbální buket citronového tymiánu a pupenů černého rybízu doprovází v chuti žlutý grapefruit s provensálskými bylinkami v závěru. Ke gratinovanému kozímu sýru se sušenými rajčátky nebo k tataráčku s pečenou bylinkovou brusketou. Výborný je rovněž k pošírovanému halibutovi s máslem a chřestem. Alkohol 13,0 %.
Hibernal 2023 pozdní sběr, polosuchéVinařství Baláž Bílé polosuché víno s 13,5 % alkoholu, 6,6 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno zlatavě žluté barvy s ovocně-herbální aromatikou s výraznými tóny květů a plodů černého bezu a bobulového ovoce. Patro vína je přímé s vyváženým poměrem zbytkového cukru a šťavnaté limetkové kyseliny a středně dlouhou dochutí. Doporučujeme k zeleninovým salátům, sladkovodním i mořským rybám a plodům moře.
Ryzlink rýnský 2023, polosuchéVinařství Damborský Barva je světle žlutá se stříbrnými odlesky. Ve vůni je tropické aroma. Dominuje zde žlutý meloun, kiwi a také vůně květů pomerančovníku. V chuti je výrazná mučenka a pomelo s nádechem koření. Ideální je víno snoubit s ovocnými saláty nebo dezerty s tropickým ovocem. Alkohol 12 %, zbytkový cukr 12 g/l, kyseliny 8,8 g/l. Frankovka 2021 VOC Modré Hory, suchéVinařství Bukovský Červené suché víno s 13,0 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Tmavě rubínové víno s jemnými fialovými odlesky. Plné elegantní víno s vůní zralých ostružin, švestek, mrazem přešlých planých trnek s nádechem skořice. Chuť výrazná, kořenitá s jemnou kyselinkou rybízů a s tóny černé třešně a višní. Koiné 2021 Primitivo di Manduria DOCBotter Červené suché víno z regionu Puglia a okolí města Manduria. Víno je vyrobeno z odrůdy Primitivo (100 %). Sklizeno v prvních 10 dnech září z vinohradů vysazených na podloží jílu a vápence. Fermentace a macerace probíhá při kontrolované teplotě po dobu 12–15 dní. Intenzivní rubínovo-fialová barva, příjemně ovocné a nasládlé aroma. V chuti suché, velmi ovocné a kulaté, v závěru plnější s jemnou tříslovinou. Bude se dobře párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou a tvrdým vyzrálým sýrem. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – květen 2024
BOR – Borgo Shop
ČER – Černá růže
DEG – Degustárna – Vína z Velkých Bílovic
KAR – Vinárna U Karafy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
SVO – Vinotéka Svoboda
UVS – U veselé skleničky
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský
VVK – Vinotéka V Kopečku
Více v: Přehled brněnských vinoték