Brno, 1. června 2024 – Na červen si vinaři připravili takřka výhradně vína bílá. Pouze jedno perlivé rosé doplňuje výčet bílých novinek. Jsou zde vína striktně suchá i vína s bublinami či vyšším zbytkovým cukrem.
Chardonnay 2021 výběr z hroznů, suchéVinařství Kněží hora Bílé suché víno s 14 % alkoholu, 4,8 g/l zbytkového cukru a 7,5 g/l kyselin. Víno ze skvěle vyzrálých hroznů nabízí bohaté aroma tropického ovoce. Víno je plné, provází ho tropická chuť typická pro tuto odrůdu. Ovocitost je vybalancovaná vyšším alkoholem, který dává vínu strukturu. Ročník 2021 s sebou nese i šťavnatou kyselinu a potenciál na delší ležení.
Frizzanté VIRGO perlivé víno, suchéVINAŘSTVÍ JAKUBÍK Bílé suché ovocné víno. Ve vůni a chuti, rybíz, angrešt, broskve, hodí se ke grilování, salátům zeleninovým pokrmům i těstovinovým. 12 % alkoholu, 5 g/l zbytkového cukru, 6,8 g kyselin. Rosé Millesimato extra dry Prosecco DOCIl Colle Víno složené z 90 % z odrůdy Glera, zbytek je Pinot Nero. Barva je světle růžová. Jemné ovocné aroma připomíná zralé maliny, rybíz a lesní jahody. Delikátní, ovocné a kulaté v chuti. Nejlepší jej vyzkoušet čerstvé s uzeným masem nebo rybami, zejména prosciuttem nebo lososovým sushi. Brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCGIl Colle Suché, vyvážené víno odrůd Glera a Pinot Bianco. Barva je světle slámově žlutá se zelenými odstíny. Hladké a harmonické, ve vůni zelené jablko. Vhodné ke kombinaci s rizotem z mořských plodů nebo s pečenou rybou. Müller Thurgau Latitude 49 2022 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace. Florální aroma rozkvetlé louky, citrusového dropsu a letních jablek doprovází v chuti příjemná svěžest, harmonické kyseliny s čerstvými muškátovými hrozny v závěru. Ke kuřecímu prsíčku supreme s lístky baby špenátu a ledového salátu s basmati rýží al dente. Výborně doplní čerstvé sýry typu palouček, lučina aj. Alkohol 12 %. Ryzlink rýnský Latitude 49 2022 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace. Buket rozkvetlé louky, citronového tymiánu a lipovo-akátového media doplňuje v chuti propolisový dotek medových pláství s bazalkovou kořenitostí v dochuti. K dietním úpravám sladkovodních ryb nebo houbovému rizotu s lanýžovým olejem. Ideálně doplní vyzrálé polotvrdé a tvrdé sýry. Alkohol 14,5 %. |
Rulandské bílé Vinum Palaviense 2021 pozdní sběr, suchéVINSELEKT MICHLOVSKÝ Hrozny pochází z integrované produkce s regulovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace. Víno kvasilo a následně dlouhodobě zrálo v 6 000l sudu z francouzského dubu. Lahvový buket dozrávajících jablek, kiwi a šťavnaté karamboly doprovází v chuti zavařené ryngle s kořenito-mandlovým závěrem. Ke chřestovému krému s estragonovou pěnou nebo ke grilované chobotničce se středomořskými bylinkami a grilovanou zeleninou. Výborně doplní polotvrdé zrající sýry. Alkohol 12,5 %. Hibernal 2023 výběr z hroznů, polosuchéVinařství Žůrek Žeravice Barva vína je zlatožlutá, vůně připomínající černý rybíz a broskve. Chuť ovocná, s tóny angreštu a drobného ovoce. Doporučujeme k předkrmům, rybám nebo plodům moře. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 12,9 g/l, kyseliny 6,6 g/l. Sauvignon 2023 VOC Znojmo, polosuchéVinařství LAHOFER Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 12 g/l zbytkového cukru a 7 g/l kyselin. Oslnivě třpytivá barva vína láká k jeho důkladnějšímu objevování. Ve vůni lze najít především tóny vyzrálého angreštu, josty či nektarinky, jejichž stopy se odráží i v plné ovocité chuti s dlouhou perzistencí. Zbytkový cukr je příkladně sladěný se šťavnatou a lehce pikantní kyselinou. Tramín 2022 pozdní sběr, polosuchéVinařství Hulata Barva zlatožlutá, vůně výrazná, medově hrozinková. Víno je velmi plné, svěží. V chuti lze cítit koření a ovocnost, zejména sladké tropické ovoce. Vychlazený Tramín lze podávat jako aperitiv nebo k dezertům. Vhodné k archivaci. Kyseliny 6,0 g/l, zbytkový cukr 11,1 g/l, alkohol 12 %. Pálava 2022 moravské zemské víno, polosladkéVinařství Hulata Při sběru Pálava dosáhla cukernatosti 24 °NM. Víno má zelenkavou barvu. Ve vůni a chuti lze hledat květinové tóny – muškát, vanilku. Chuť je aromatická, dlouhotrvající. Pálava skvěle ladí s ovocnými dezerty, případě jako digestiv. Vhodné k archivaci. Kyseliny 6,0 g/l, zbytkový cukr 29,2 g/l, alkohol 12 %. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – červen 2024
BOR – Borgo Shop
HUL – Vinotéka Hulata
LIT – Little Italy
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték