Brno, 1. července 2024 – Léto přichází ve znamení bublin. Frizzante, prosecco i klasický sekt jsou mezi novinkami brněnských vinoték. K tomu řada opravdu pěkných suchých vín, ale i pro milovníky sladších vzorků tu něco najdeme.

 

 

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr suché - Vinařství Baláž 60x263

Rulandské bílé 2021 pozdní sběr, suché

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská, Mikulov, Valtická
420 Kč (ROC)

Bílé suché víno s 2,7 g/l zbytkového cukru, 8,2 g/l kyselin a 12 % alkoholu. Víno světle žluté barvy s postupně se otevírající aromatikou po vyzrálém peckovém ovoci a sladkém exotickém koření. Patro vína je suché s vyzrálou citrusovou kyselinou a osvěžujícím šťavnatým projevem a středně dlouhou ovocně-kořenitou dochutí. Doporučujeme k bílému drůbežímu masu, tvrdým i měkkým, zrajícím sýrům.

  • Prague Premium Gold – Prague Wine Trophy 2024 (Praha)

Tramín červený blend sudů 2022 výběr z hroznů suché - VÍNO BLATEL 60x262

Tramín červený blend sudů 2022 výběr z hroznů, suché

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Dílce
349 Kč (LGB)

Víno je plné, osobité, kopírující místní terrior doplněno o dotek dřeva použitých sudů, které zrálo v dubovém francouzském sudu. Víno je zlatavé barvy s intenzivní vůní sladkého tropického ovoce, hrušky máslovky, medu a vanilky. Chuť je plná, ovocná, s medovo-karamelovou dochutí a dlouhým závěrem. Víno je vhodné ke kachně, drůbežím masům a játrům. Také k uzeným rybám, paštikám a sýrům. Bílé suché víno s 14 % alkoholu, 0,3 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin.

Ryzlink rýnský Fizzante Collection 2023 suché - VÍNO HRUŠKA 65x240

Ryzlink rýnský Fizzante Collection 2023, suché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
214 Kč (HRU)

Jemně perlivé, suché víno s 12 % alkoholu. Jemná, květnatá vůně po lipovém květu a dlouhá pikantní kyselinka je zárukou svěžesti, kterou jistě oceníme v letním období. V chuti se příjemně prolínají ovocné tóny jablečného pyré a minerály. Svěží charakter vína s delší perzistencí, ocení nejen znalci vína.

Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG - Il Colle 69x224

Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Il Colle
Itálie, Veneto, Treviso
350 Kč (U3D)

Vyznačuje se velmi jemným buketem zralých jablek a květů akátu. Barva je světle slámově žlutá. Mírně sladké, dobře vyvážené, hladké a harmonické. Pije se vychlazené jako aperitiv a výborně se hodí k lehkým pokrmům z ryb a bílého masa.

Sing Wine sekt extra brut 2020 67x230 - Sing Wine

Sing Wine sekt extra brut 2020

Sing Wine
Morava, Velkopavlovická, Velké Bílovice, Zadní hora
490 Kč (DEG)

Sekt byl vyroben z odrůd Chardonnay a Rulandské modré tradiční metodou kvašením v láhvi. Víno zrálo 36 měsíců, alkohol je 12,5 %.

Millesimato Extra Brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG - Il Colle 699x225

Millesimato Extra Brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Il Colle
Itálie, Veneto, Treviso, San Pietro di Feletto
379 Kč (U3D)

Víno ze 100 % odrůdy Glera. Hrozny jsou pečlivě ručně sbírány a vybírány pouze ty zdravější. Světle slámově žlutá barva se zelenými odstíny. Vůně je svěží a pestrá, vyznačující se jasnými tóny hrušek s květinovými tóny. Suchá a mírně kyselá chuť. Ideální podávat k rybím předkrmům, zejména k ústřicím a měkkýšům.

Merlot rosé Frizzante 2023 moravské zemské víno polosuché - Oulehla vinařství 65x238

Merlot rosé Frizzante 2023 moravské zemské víno, polosuché

Oulehla vinařství
Morava
186 Kč (MOR, RAJ, U3K)

Frizzante starorůžové barvy zaujme vůní černého rybízu s projevem kompotových třešní se smetanovo-kořeněným závěrem. Doporučujeme podávat dobře vychlazené jako aperitiv. Hodí se ke kynutým ovocným knedlíkům, grilovanému bílému masu s bylinkovým dresinkem či k selskému tvarohu s pažitkou. Alkohol 13 %.

Pálava frizzante 2023 jakostní perlivé víno polosuché - Vinařství Vajbar 64x240

Pálava frizzante 2023 jakostní perlivé víno, polosuché

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická
249 Kč (ROU, VGA, VUR)

Barva je bledě zlatá. Vůně je velmi bohatá, kvetoucí růžový sad se mísí s letním ovocem a exotickým kořením. Chuť je mazlivá. Najdeme v ní medový meloun a mango, v dlouhém závěru svěží tóny pomela. Doporučujeme ke krémovým pomazánkám. Frizzante je vyráběno revoluční technologií, kdy se během prvotního kvašení rmutu jímá přírodní CO2 do speciálních tlakových láhví a následně sytí výsledné víno. To je jemnější a aromatičtější, než při sycením technickým CO2. Je zajímavé, kolik vinného aroma zůstává navázáno na plyn. Dokonale tak využívají "zbytkový" produkt, který v jiných vinařstvích odchází do ovzduší.

Frizzante bílé 2023 moravské zemské víno polosladké - Víno Sýkora 61x242

Frizzante bílé 2023 moravské zemské víno, polosladké

Víno Sýkora
Morava, Velkopavlovická
145 Kč (SYK)

Svěží, ovocné, lehké a extrémně osvěžující jemně perlivé víno. V chuti i vůni naleznete lesní jahody. Dobře vychlazené dodá osvěžení nejen v horkých letních dnech. Podávejte k drůbeži, rybám nebo mořským plodům. Alkohol 11,5 %.

 

Rulandské šedé 2022 pozdní sběr suché - Vinařství Bukovský 60x269

Rulandské šedé 2022 pozdní sběr, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
260 Kč (VVB)

Suché víno s 12,5 % alkoholu, 1,7 g/l zbytkového cukru a 5,0 g/l kyselin. Naturální víno jantarové barvy s pomerančovými odlesky. Vůni dominuje kandované ovoce, horký med, stopa propolisu a vanilky. Chuť je plná, extraktivní, hebká. Víno je harmonické, vláčné, s jemnou kyselinkou a dlouhou trvající dochutí. Ve vůni a chuti můžeme hledat pomerančovou kůru, sušené meruňky, oříšky, med a včelí vosk.

Cuvée ROSZADE suché - Vinařství Bukovský 60x267

Cuvée ROSZADE, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
260 Kč (VVB)

Bílé suché víno s 6,4 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin a 12 % alkoholu. Ojedinělá suchá koláž charismatických vín s lehce nasládlým výrazem a širokým senzorickým záběrem. Cuvée představuje harmonické propojení odrůdy Děvín 2021, Rulandské šedé 2021 a Sylvánské zelené 2020. Bohatou chuťovou strukturu provází tóny zralé limetky a broskví s vanilkovými podtóny. Víno má výrazný citrusově osvěžující charakter s lipově medovým dlouhým závěrem.

  • Stříbrná medaile – Festwine 2024 (Velké Pavlovice)
  • Stříbrná medaile – Cuvée 2024 (Ostrava)

Pinot Gris 2022 pozdní sběr suché - Oulehla vinařství 60x265

Pinot Gris 2022 pozdní sběr, suché

Oulehla vinařství
Morava, Znojemská, Dolní Kounice, Šibeniční hora
226 Kč (MOR, RAJ, U3K)

Víno s nazlátlými odlesky, ve vůni náznak bylinek, kdoulí a marcipánu. V chuti výraz citrusů, mandlí a kounické minerality. Plné víno s potenciálem zrání, vhodné do gastronomie. Víno zrálo 18 měsíců na velkém akátovém sudu. Doporučujeme k telecímu masu na šalvěji, ke krůtí roládě s brokolicovým pyré, ke zrajícím sýrům. Alkohol 13 %.

Hibernal 2022 moravské zemské víno polosuché - Vinařství Hulata 60x263

Hibernal 2022 moravské zemské víno, polosuché

Vinařství Hulata
Morava, Velkopavlovická, Němčičky
160 Kč (HUL)

Barva vína je světle zelenožlutá. Vůně je intenzivní broskvová s bezovým květem. Chuť je plná, můžeme v ní hledat grapefruit, citron, broskev a jemné květinové tóny. Skvěle ladí k předkrmům a jídlům z ryb. Vhodné k archivaci. Kyseliny 6,6 g/l, zbytkový cukr 11,8 g/l, alkohol 12 %.

Rulandské šedé 2022 polosuché - Vinařství Hulata 59x264

Rulandské šedé 2022, polosuché

Vinařství Hulata
Morava, Velkopavlovická, Němčičky
160 Kč (HUL)

Barva vína je zelenkavá. Ve vůni a chuti můžeme hledat kořenitost, chlebnatost, medové a vanilkové tóny. Chuť je vyváženou dlouhotrvající dochutí. Hodí se ke studeným předkrmům a rybám či drůbežímu masu. Vhodné k archivaci. Kyseliny 5,9 g/l, zbytkový cukr 14,5 g/l, alkohol 12 %.

  • Zlatá medaile – Národní soutěž vín 2023 – Velkopavlovická podoblast (Valtice)

Hibernal Bio 2019 pozdní sběr polosuché - Víno Sýkora 60x242

Hibernal Bio 2019 pozdní sběr, polosuché

Víno Sýkora
Morava, Velkopavlovická, Čejkovice, Helezný díl
170 Kč (SYK)

Polosuché víno se zlatavými odlesky. Ve vůni převládají tóny tropického ovoce, manga, ananasu a broskve. Lahvové víno v BIO kvalitě. Hibernal je univerzální víno k párování pokrmům, od kuřecího masa, paštik, výraznější sýry, dezerty až po zajímavou kombinaci asijské a exotické kuchyně a rozmanitých koření. Alkohol 13,5 %.

Muškát moravský 2023 pozdní sběr polosladké - Vinařství LAHOFER 60x264

Muškát moravský 2023 pozdní sběr, polosladké

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská, Hrádek, Vinohardy ke Křídlůvkám
190 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Víno zářivě zelenkavé barvy s atraktivní ovocnou vůní naladěnou do mandarinkových a meruňkových tónů, s jemně kořenitým nádechem. Nasládlou chuť meruňkového džemu dokonale vyvažuje křupavá kyselinka, jež společně s limetkovým závěrem dodávají vínu na svěžesti. Alkohol 11,0 %, zbytkový cukr 31,4 g/l, kyseliny 6,9 g/l.

Malverina Organic Collection 2023 pozdní sběr polosladké - VÍNO HRUŠKA 60x263

Malverina Organic Collection 2023 pozdní sběr, polosladké

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
289 Kč (HRU)

Bílé polosladké víno se zbytkovým cukrem 34,2 g/l, kyselinami 7,5 g/l a alkoholem 11 %. Rezistentní odrůda vyšlechtěna kolektivem vinařů na Moravě. Víno je sytě zlaté barvy s odstíny slámy. Aroma nabízí paletu květnatých až ovocných tónů s nádechem sušených citrusů. Plná chuť se zbytkem cukru připomíná kandované ovoce a jemná kyselinka tvoří expresivní plné víno.

Savilon 2023 pozdní sběr polosladké - Vinařství HANZEL 60x265

Savilon 2023 pozdní sběr, polosladké

Vinařství HANZEL
Morava, Znojemská, Hostěrdice, Volné pole
195 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)

Třpytivá barva lipového květu předjímá fortelnost a osobitost tohoto vína. Jeho vůni dominují tóny jarního lučního kvítí, květu hluchavky a černého bezu. Dlouhá a přiměřeně extraktivní chuť nese stopu vyzrálého žlutého melounu a je osvěžená šarmantní kyselinou. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 39,7 g/l, kyseliny 6,8 g/l.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – červenec 2024

DEG – Degustárna – Vína z Velkých Bílovic
HRU – Víno Hruška
HUL – Vinotéka Hulata
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
RAJ – Farmářská prodejna na Ráječku
ROC – RockWine
ROU – Vinotéka Roučí
SYK – Vinotéka Sýkora
U3D – u3deci
U3K – Vinotéka U Tří knížat
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský

Více v: Přehled brněnských vinoték