Brno, 24. července 2024 – Svaz vinařů provedl v uplynulých dnech mezi svými členy rychlý průzkum k vinařské turistice. Ačkoliv je na závěry k letošní sezóně ještě brzy, již nyní je patrný pokračující trend posledních let – rostoucí zájem o nové zážitky a znalosti spojený s vyššími požadavky a kvalitnější nabídkou služeb. Lidé vyhledávají komplexní zážitky a začínají se více zajímat o životní prostředí a dopady na krajinu.

„Příklon návštěvníků ke kvalitě je v posledních letech znatelný. Více si rozmýšlejí, za co své peníze utratí, a chtějí za ně dostat to nejlepší. Zvyšuje se jejich informovanost i požadavky, které se potkávají s rostoucí kvalitou a nabídkou služeb. Lidé přijíždí za zážitky, zajímají se, jak a z čeho víno vzniká, a čím dál populárnější je i téma udržitelnosti jako takové,“ vysvětluje Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky.

Svaz vinařů v uplynulých dnech provedl mezi vinaři rychlý průzkum o dosavadním průběhu letošní turistické sezóny i trendech, které mezi návštěvníky za poslední roky pozorují. Bezmála polovina z nich se shodla na tom, že rostou požadavky a očekávání návštěvníků, kteří se více zajímají především o výrobu vína a jeho odrůdy (74 %). Celých 31 % z nich rovněž uvedlo, že mezi lidmi rezonuje ve vztahu k vinařství také téma odpovědnosti a přístupu k životnímu prostředí. Réva vinná je jednou z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem a zásadním způsobem se podílí právě na biodiverzitě, estetice i funkčnosti krajiny. Narůstá rovněž popularita doprovodných programů k samotným vinným degustacím. O prohlídky vinic hlásí zájem 63 % vinařů a 37 % z nich také o párování vína s jídlem a lokálními produkty.

Foto: Ingimage