Brno, 1. srpna 2024 – Na srpen máme mezi novinkami vína všech kategorií, co se zbytkového cukru týká. Vše krásně doplňují prosecca z Itálie. A také jedno červené víno.

 

 

Ryzlink rýnský 2023 VOC Blatnice polosuché - VÍNO BLATEL 59x262

Ryzlink rýnský 2023 VOC Blatnice, polosuché

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Nadhájčí
215 Kč (LGB)

Bílé polosuché víno s 9,7 g/l zbytkového cukru, 7,5 g/l kyselin a 11,5 % alkoholu. Víno je jasně žluté barvy se zelenkavými odstíny s vůní lipového květu, akátového medu s meruňkovým podtónem. Chuť je plná, ovocná se šťavnatou kyselinkou a dlouhým minerálním závěrem. Toto víno bylo vyrobeno za použití původního kmene blatnických kvasinek JS1, což dává vínu jeho místní charakter (terroir). Víno je vhodné k sýrům, drůbežímu masu, k rybám, najdou se vhodné kombinace s telecím masem.

Treviso brut Prosecco DOC 65x219

Treviso brut Prosecco DOC

Il Colle
Itálie, Veneto, Treviso
269 Kč (U3D)

Víno odrůd Glera a Chardonnay. Klasika s lehce ovocnou vůní připomínající nezralá jablka. Světle slámově žlutá barva se zelenkavými odstíny. Čerstvé a voňavé, je vynikající během celého jídla, s lehkými zeleninovými předkrmy a rybími pokrmy. K dispozici je i láhev Magnum 1,5 l se značkovým boxem.

Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr suché - Vinařství Bukovský 59x263

Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr, suché

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
240 Kč (VVB)

Bílé suché víno s 2,9 g/l zbytkového cukru, 5,2 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Jemné až něžné víno s pikantní aromatikou a jemnou kyselinkou. Příjemné kořenité vůní dominují květinové tóny s nádechem květu lípy, hořké mandle a panenská jablíčka zalitá horkým medem. Plná harmonická chuť připomíná zralý grapefruit, angrešt, luční kvítí, rozinky, sladký citron a medové tóny.

Noria 2022 pozdní sběr polosladké - Vinařství Bukovský 59x262

Noria 2022 pozdní sběr, polosladké

Vinařství Bukovský
Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky
240 Kč (VVB)

Bílé polosladké víno s 18,4 g/l zbytkového cukru, 6,8 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Zlatavý odlesk v číši. Vůně čerstvého vosku, červených pomerančů, mandarinkové kůry, muškátu i tropického ovoce. Plné bohaté harmonické chuti dominuje tropické ovoce, kandovaná mandarinka, propolis a květový med. Zajímavá odrůda vyšlechtěná na Slovensku.

 

Muscaris 2021 výběr z bobulí sladké - Vinařství Hulata 56x271

Muscaris 2021 výběr z bobulí, sladké

Vinařství Hulata
Morava, Velkopavlovická
180 Kč/0,5 l (HUL)

Bílé sladké víno s 50,6 g/l zbytkového cukru, 7,4 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Barva zlatožlutá, vůně výrazná, medově hrozinková. Chuť intenzivní po čerstvě utrženém muškátovém hroznu, příjemně sladká a lehce kořeněná. Vhodné podávat ke sladkým dezertům.

  • Stříbrná medaile – Modrohorská pecka 2024 (Velké Pavlovice)
  • Stříbrná medaile - GRAND PRIX VINEX 2024 (Valtice)
  • Zlatá medaile – Hradecký pohár vína 2024 (Hradec Králové)

Cabernet Moravia 2021 moravské zemské víno suché - Vinařství Hulata 59x259

Cabernet Moravia 2021 moravské zemské víno, suché

Vinařství Hulata
Morava, Velkopavlovická
150 Kč (HUL)

Víno má granátovou barvu. Ve vůni můžeme cítit černý rybíz, typický pro cabernetové odrůdy, který je patrný i v chuti doplněný jemnými tříslovinami a nižšími kyselinami. Víno nebylo filtrováno pro výraznější zachování plnosti a zdraví prospěšných látek. Vhodné podávat k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, tvrdým sýrům.

  • Velmi dobré víno *** – TOP 77 vín v České republice 2023 (Brno)

Rive di Rua di Feletto extra brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 65x212

Rive di Rua di Feletto extra brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Il Colle
Itálie, Veneto, Treviso
399 Kč (U3D)

Víno ze 100 % z odrůdy Glera je získáváno exkluzivní „Metodo Il Colle“. Od moštu po sekt v jediné fermentaci. Díky této metodě a díky tomu, že při sklizni vybírají ty nejzdravější hrozny, má víno jen malý obsah siřičitanů. Barva je světle slámově žlutá. Aromatická vůně s květinovými nuancemi a tóny zlatého jablka a hrušky. Intenzivní chuť, která vyniká lehce kyselou svěžestí. Ideálně doprovodí ryby. Sushi večeře a sklenka Rive di Rua jsou dokonalým párováním.

Rive di San Pietro di Feletto brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 65x212

Rive di San Pietro di Feletto brut Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Il Colle
Itálie, Veneto, Treviso
399 Kč (U3D)

Zmínka „Rive“ je vyhrazena pro 43 mikroterroirů oblasti Conegliano Valdobbiadene DOCG. V těchto oblastech jsou kopce obzvláště strmé a hrozny se sklízejí pouze ručně. Kromě toho musí všechny hrozny pocházet ze stejné obce nebo vesničky. Každé má své vlastní specifické mikroklima, expozice a vlastnosti terroir. Odrůda Glera, ve vůni květinové tóny moruše a tóny zeleného jablka a hrušky. Chuť svěží, strukturovaná a harmonická, lehce kyselá. Ideální jako aperitiv a k toastu, perfektní v kombinaci s rybími předkrmy.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – srpen 2024

HUL – Vinotéka Hulata
LGB – La Gurmán Boutique
U3D – u3deci
VVB – Vinotéka Vinařství Bukovský

Více v: Přehled brněnských vinoték