Brno, 3. září 2024 – Mezi novinkami pro měsíc září najdeme veleúspěšný pálavský Ryzlink vlašský. Také ale dva krásné veltlíny a jeden ryzlink z rakouského Kamptalu. Vše doplňují bílá vína klasického střihu ze Slovácka.

 

 

Grüner Veltliner Ried Panzaun 2022 Kamptal DAC Reserve suché - Winzerhof Sax 58x266

Grüner Veltliner Ried Panzaun 2022 Kamptal DAC Reserve, suché

Winzerhof Sax
Rakousko, Kamptal, Langenlois, Panzaun
379 Kč (U3D)

Víno odrůdy Veltlínské zelené. Barva jasně žlutá se zelenými odlesky. Ve vůni dotek jablek Golden Delicious, jemný květový med, břidlice, kouř, koření. V chuti šťavnaté, elegantní, čerstvě strukturované, se slaným závěrem. Perfektní k silným kořeněným pokrmům z woku, k sladkovodním i mořským rybám. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 5,1 g/l.

Grüner Veltliner Alte reben 2022 Kamptal DAC Reserve suché - Winzerhof Sax 58x270

Grüner Veltliner Alte reben 2022 Kamptal DAC Reserve, suché

Winzerhof Sax
Rakousko, Kamptal
299 Kč (U3D)

Jasně žlutá barva se zelenými odlesky. Vůně žluté broskve, nektarinky a melounu. Plné víno se živou strukturou, v chuti nektarinka a zralý hruškový cider. Perfektní k vařenému hovězímu masu nebo klasickému řízku. Bílé suché víno odrůdy Veltlínské zelené, s 3,1 g/l zbytkového cukru, 4,5 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu.

Ryzlink vlašský Beton Family Reserva 2022 výběr z hroznů - Vinařství Vajbar 64x239

Ryzlink vlašský Beton Family Reserva 2022 výběr z hroznů, suché

Vinařství Vajbar
Morava, Mikulovská, Bavory, Maliny
299 Kč (ROU, VGA, VUR)

Nejvyšší řada vín. Nejlepší víno z daného ročníku, které zrálo rok v betonových vajíčcích. Velmi avantgardní spojení ryzlinku vlašského a betonu. Barva je zlatá se slunečními odlesky. Vůně je bohatá, přímočaře svěží a dynamická. Dominuje v ní jitrocelový sirup, akátový med, pečená jablíčka a křížaly. Velmi výrazná minerální stopa, za kterou přichází medový meloun a meloun Galia. Chuť je široká a mohutná. Zprvu medové tóny s praženými oříšky, poté nastupují zralé grepy a pomelo. Velmi šťavnatý dlouhý závěr patří minerálům a citrusům. Podávejte ke krocanovi s kaštanovou nádivkou. Zbytkový cukr 6,6 g/l, kyseliny 6,5 g/l, extrakt 24,9 g/l, alkohol 13,5 %.

  • Champion – Festwine 2024 (Velké Pavlovice)
  • Zlatá medaile – Národní soutěž vín 2024 – Mikulovská podoblast (Valtice)
  • Velká zlatá medaile – Král vín České republiky 2023 (Praha)
 

Riesling Ried Loiserberg 2022 Kamptal DAC Reserve suché - Winzerhof Sax 58x268

Riesling Ried Loiserberg 2022 Kamptal DAC Reserve, suché

Winzerhof Sax
Rakousko, Kamptal, Langenlois, Loiserberg
399 Kč (U3D)

Barva vína je jemná žlutá se zelenými odlesky. Aroma zahrnuje: peckové ovoce, mandarinku, kandovaný pomeranč. V chuti je víno plné, dobře podpořené kyselinkou, s jemnými kouřovými tóny z břidlicové horniny. Ideální k mořským rybám, drůbeži i vepřovému. Bílé suché víno odrůdy Ryzlink rýnský, s 3,2 g/l zbytkového cukru, 6,8 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu.

Rulandské bílé Fresh Collection 2023 pozdní sběr polosuché - VÍNO HRUŠKA 60x263

Rulandské bílé Fresh Collection 2023 pozdní sběr, polosuché

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Novosady
229 Kč (HRU)

Bílé polosuché víno s 12,4 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Medová vůně rozkvetlé louky a lískooříškových plodů se prolíná do jemných tónů hrušek a jablečných křížal. Chuť středně plná s nádechem žlutého melounu s pikantní kyselinkou.

Tramín červený  Ryzlink rýnský Fresh Collection 2023 pozdní sběr polosladké - VÍNO HRUŠKA 60x266

Tramín červený & Ryzlink rýnský Fresh Collection 2023 pozdní sběr, polosladké

VÍNO HRUŠKA
Morava, Slovácká, Blatnička, Vinohrádky
214 Kč (HRU)

Bílé polosladké víno s 29,8 g/l zbytkového cukru, 7,0 g/l kyselin a 11,0 % alkoholu. Světle žlutá barva a vyšší viskozita s dominantním Tramínem určuje směr a styl vína. Středně intenzivní kořenitá vůně, připomínající zralé hrušky, žlutá jablka a květy planých růží s jemným náznakem sladkého koření a bylinek.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

 

Přehled vinoték – září 2024

HRU – Víno Hruška
ROU – Vinotéka Roučí
U3D – u3deci
VGA – Vinná Galerie
VUR – Vinotéka u Romana

Více v: Přehled brněnských vinoték