Brno, 1. listopadu 2024 – Listopad patří oslavám mladých vín a hned devět novinek se nám sešlo v přehledu. Vždy jde o vína raných aromatických odrůd, svěží, s vyšší kyselinkou a nezřídka i se zbytkovým cukrem.
Müller Thurgau Mladé víno 2024 pozdní sběr, suchéVÍNO HRUŠKA Zbytkový cukr 8,3 g/l, kyseliny 6,4 g/l, alkohol 12,5 %. Vlaštovka je posel mladých vín ročníku 2024, která přinášejí lehkost a jiskrnou naději nové úrody. Víno je vyrobeno pro radost a touhu poznání všeho nového, stejně jako vlaštovka oznamuje nové začátky. Plná ovocná až kořenitá vůně s tóny zralého angreštu a meruňky, která se zrcadlí do chuti. Sběr 10. 9. 2024 při cukernatosti hroznů 23,8 °ČNM. Modrý Portugal Mladé víno 2024 výběr z hroznů, suchéVÍNO HRUŠKA Zbytkový cukr 0,4 g/l, kyseliny 5,3 g/l, alkohol 14 %. Barva hluboká až granátově červená. Vůně ostružin a švestkových povidel, která se zrcadlí do chuti a připomíná babiččin drobenkový koláč. Sběr 8. 10. 2024 při cukernatosti hroznů 26,8 °ČNM. Müllerka 2024 moravské zemské víno, suchéVinařství Bílkovi Bílé suché víno s 12 % alkoholu, 5,2 g/l zbytkového cukru a 4,9 g/l kyselin. Šťavnaté svěží víno, ovocné chuti s jemnou kyselinkou. LAHOFER '24 2024 moravské zemské víno, polosuchéVinařství LAHOFER Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 15,6 g/l, kyseliny 6,5 g/l. Svěží bílé cuvée z odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský s opojnou vůní čerstvých citrusových plodů. V chuti okouzlí příjemně živelnou kyselinou a líbivými tóny po červeném pomeranči. Solaris frizzante mladé víno 2024 moravské zemské víno, polosladkéVinařství Vajbar Jemné perlení Frizzante Solaris zvýrazní mládí a svěžest vína, opulentní zbytkový cukr přitáhne svou oblostí a hebkostí, svěží mladistvá kyselina v závěru vtáhne zpět do hry. Navíc k nasycení vína byl použit přírodní CO2, který vznikl při kvašení hroznů. Barva je bledě zlatá. Vůně je velmi bohatá, přináší tóny kvetoucích stromů, letního ovoce, jemného koření. V závěru meloun Galia a dýňová marmeláda. Chuť je hladká, mazlivá, od počátku nasládlá. Najdeme v ní všechny tóny vůně, které v dlouhém závěru příjemně osvěžuje červený grep. Doporučujeme k cheese cake s mangem. Martin Bílý Hibernal 2024 moravské zemské víno, polosladkéVinařství HANZEL Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 32,5 g/l, kyseliny 7,3 g/l. Prvním bílým vínem nového ročníku je polosladký Hibernal s vůní vyzrálých citrusů a s neskutečně šťavnatou a ovocitou chutí připomínající žlutomasou broskev nebo pomelo. Frizzante Muškát moravský 2021 moravské zemské víno, polosuchéVinařství Pavel Veselský Jemně zlatavá barva se studeným podtónem a vyšší viskozitou. Středně intenzivní odrůdově typická aromatika nasládlých květů, připomínající květy pomerančovníku. V chuti je víno vyzrálejší a harmonické s dominantním ovocným projevem zralých broskví a žlutých jablek, jež doplňují podtóny zralých rynglí. Víno má střední perlení. Je vhodné ho snoubit s broskvovou marmeládou nebo koláčem. Alkohol 12 %, zbytkový cukr 13,6 g/l, kyseliny 6,7 g/l. |
Svatovavřinecké rosé Mladé víno 2024 pozdní sběr, polosuchéVÍNO HRUŠKA Zbytkový cukr 12,8 g/l, kyseliny 7,4 g/l, alkohol 11,5 %. Barva lehká starorůžová. Vůně evokuje třešně, maliny, brusinky a drobné bobulovité ovoce. Sběr 19. 9. 2024 při cukernatosti hroznů 22,4 °ČNM. Martin Růžový Modrý Portugal 2024 moravské zemské víno, polosuchéVinařství HANZEL Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 16,0 g/l, kyseliny 6,5 g/l. Polosuché růžové víno z odrůdy Modrý Portugal, jehož buketu vévodí vůně pivoněk a třešní srdcovek. Ty hrají prim i v jeho lahodné chuti nepostrádající svou mladistvou svěžest. LAHOFERka '24 2024 moravské zemské víno, polosladkéVinařství LAHOFER Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 32,0 g/l, kyseliny 7,7 g/l. Růžové víno z odrůdy Svatovavřinecké s nasládlou vůní kompotovaných jahod a nádechem červeného rybízu. Šťavnaté chuti dominují tóny malin, červenorybízová stopa jí dodává na svěžesti. Zweigeltrebe klaret 2023, polosladkéVinařství Damborský Barva je jemně narůžovělá, ústřicová se stříbrným podtónem. Víno má ovocnou vůni s malinovým nádechem, odráží se zde bobulové, lesní ovoce ve svěží variantě. Chuti dominuje nasládlost a tropické ovoce, intenzivní je v tomto víně žlutý meloun, mango a liči. Celý dojem vína harmonizuje krémové aroma, které přechází i do chuti. Ideální je snoubit víno s krémovými dezerty s ovocnou polevou. Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 38 g/l, kyseliny 8,7 g/l. Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, polosuchéRodinné vinařství VICAN Zbytkový cukr: 10,9 g/l, kyseliny 7,3 g/l, alkohol 13 %. Zelenkavá barva se zlatými odlesky. Intenzivní aroma zralých broskví a květů lípy. Chuť je velmi šťavnatá, minerální s pikantní perzistencí. Toto víno se skvěle hodí ke grilovanému pstruhovi se špenátem a opékanými bramborami.
Cabernet blanc 2022 výběr z hroznů, polosladkéVinařství Štěpán Maňák Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 42,3 g/l, kyseliny 6,7 g/l. Průzračně zářivé víno s jantarovými odlesky, velmi dobré viskozity. Vůně je čistá, s nádechem sušených křížal. Chuť je plnější, ovocně kořenitá, připomínající karamel. Středně dlouhý závěr. Frankovka 2023 výběr z hroznů, suchéVinařství Baláž Zbytkový cukr 0,2 g/l, kyselina 6,7 g/l a alkohol 13,5 %. Víno tmavě rubínové barvy s postupně se otevírající
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték – listopad 2024
ČER – Černá růže
DEG – Degustárna – Vína z Velkých Bílovic
HRU – Víno Hruška
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
OBE – Oberland
PER – Vinotéka Perkmistr
ROU – Vinotéka Roučí
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
Více v: Přehled brněnských vinoték