
Brno, 27. listopadu 2025 – Po několika výrazně teplejších letech přinesl letošní vinařský rok do českých a moravských vinic tolik potřebnou stabilitu. Skupina BOHEMIA SEKT hodnotí ročník 2025 z hlediska počasí jako příznivý, i když místy náročný na tempo sklizně a zachování kvality hroznů. Těch skupina zpracovala přes osm milionů kilogramů.
Po několika mimořádně teplých letech se letošní rok přiblížil k hodnotám, které bývaly pro naše klima běžné. Srážky byly mírně podprůměrné, avšak rovnoměrně rozložené, což přispělo k dobré kondici révy. Rostliny měly dostatek vláhy, aniž by byly vystaveny větším výkyvům počasí.
„Počasí bylo letos vyrovnané, bez extrémních veder, což vinicím vyloženě prospělo. Dozrávání hroznů sice postupovalo pomaleji, ale díky tomu si uchovaly svěžest a aroma,“ shrnul Petr Ptáček, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.
Pomalejší dozrávání a náročnější závěr
Léto bez extrémních veder přineslo pozvolnější nárůst cukernatosti hroznů. Deštivější září zvýšilo tlak na výskyt botrytidy (plísně šedé), zejména u pozdnějších odrůd, a vyžadovalo pečlivé načasování sklizně. Komplikace přinesli v závěru sklizně také špačci.
„Letos šlo především o pečlivé načasování a rychlost. Naše týmy opět prokázaly obdivuhodné pracovní nasazení. Sklízelo se od časného rána, aby se hrozny dostaly do lisů v ideální zralosti a bez poškození deštěm. Zpracování pak probíhalo až do noci, aby se vše stihlo,“ popisuje Petr Ptáček.
Vinobraní začalo později, úroda je výrazně vyšší
Sklizeň začala začátkem září, tedy o zhruba dva týdny později než v loňském roce. I přes proměnlivé počasí v průběhu vinobraní se podařilo zpracovat více než 8 milionů kilogramů hroznů, což je nejvíce za poslední tři roky. Vinice BOHEMIA SEKT se podílely polovinou celkového množství, druhou polovinu zajistili dlouholetí dodavatelé.
Očekávání od letošního ročníku se odvíjí od charakteru hroznů. Vinice s vyšším výnosem daly hrozny s vyrovnaným obsahem cukru a jejich výsledná vína budou spíše lehčí, svěží a šťavnatá. Vinice s nižším výnosem naopak nabídly plnější, vyzrálejší hrozny s vyšší cukernatostí. Konečný charakter ročníku se ukáže až po dozrání vín, nicméně odborníci z BOHEMIA SEKTu očekávají harmonická a svěží vína s typickou elegancí moravského terroiru.
Foto: BOHEMIA SEKT