|
Le Bollicine Brut Riserva Metodo Classico Magnum
Garofoli Itálie, Marche, Castelli di Jesi, Montecarotto 1549 Kč / 1,5 l (BOR)
Bílé šumivé víno Brut Riserva z regionu Marche a vinařství Garofoli. První šumivé víno vyrobené tradiční metodou kvašení v lahvi v regionu používající hrozny odrůdy Verdicchio. Neobvykle dlouhá doba zrání na kalech dodávají vínu slámově žlutou barvu se zlatavými odlesky. Buket je elegantní, květinový a vytrvalý. Harmonie, jemné perlení a dlouhý závěr. Vhodné ke slavnostním chvílím a téměř ke všem chodům, především k rybě a korýšům.

První letošní Charmat brut 2025
Vinařství LAHOFER Morava, Znojemská 175 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)
Šumivé víno odrůdy Sauvignon vyrobené metodou Asti má pro tuto odrůdu typické expresivní aroma bílých broskví, josty a grepu, které přechází i do chuti, kde se k nim přidávají tóny angreštu. Barva ledové vody odkazuje na rychlé zpracování hroznů. Svěžest a lehkost vína je podpořena jemným perlením a nižším obsahem alkoholu (10,5 %).

První letošní Frizzante 2025 moravské zemské víno, polosuché
Vinařství LAHOFER Morava, Znojemská 139 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD)
Perlivé víno z odrůd Muškát moravský a Müller Thurgau. Netypická novinka vznikla shodou šťastných náhod, když zbylo trochu suroviny na výrobu mladého LAHOFERa 2025. Do šťavnatého cuvée milerky a muškátu moravského bylo přidáno CO2. Vzniklo lehoučké, aromatické a osvěžující frizzante. Alkohol 11,0 %.

Cuvée St. Antonius 2024 pozdní sběr, suché
VÍNO BLATEL Morava, Slovácká, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Antonínek 209 Kč (LGB)
Bílé víno s 12 % alkoholu, vyrobené z typických místních odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Tradice výroby cuvée sahá až do roku 1880. Víno se zlatavou barvou, ve vůni se rozvíjí velmi příjemná a intenzivní ovocnost bílé broskve, obilného klasu a kdoule. Chuť je harmonická, plná, svěží s dlouhým minerálním závěrem, doplněným o jemnou mandlovost. Díky nižšímu zbytkovému cukru (3,5 g/l) a vyváženým kyselinám (5,3 g/l) je víno výborně pitelné. Je ideální volbou v gastronomii k polévkám, masům se smetanou omáčkou, rybám, telecímu masu, tvrdým sýrům a také v asijské kuchyni.
|

Johanniter 2023 výběr z hroznů, suché
Vinařství Bukovský Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky 240 Kč (VVB)
Hřejivé zlaté až jantarové odstíny barvy. V aroma se snoubí propolis, horký med a sušené meruňky, doplněné o bílý rybíz a lískové oříšky. V ústech osloví plná chuť s jemnou tříslovinkou a tóny zralých jablek, hrušek a lipového čaje. Obsah alkoholu 14,0 %, zbytkový cukr 4,3 g/l, kyseliny 5,9 g/l.
- Zlatá medaile – Festwine 2025 (Velké Pavlovice)
- Zlatá medaile – Král vín České republiky 2025 (Praha)

Sauvignon mladé víno 2025 moravské zemské víno, polosuché
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická 149 Kč (ROU, VGA, VUR)
Dotek svěžesti, slunce a přírody v klasické odrůdě. Aromatika se snoubí s jemným tónem cukru a svěží kyselinou. Barva je sytě žlutá se zelenými odlesky. Nacházíme v ní jarní květy a koncentrované ovocné až bonbónové tóny. Svěží a mazlivě nasládlá, přináší květnaté tóny, ovocné želatinové bonbóny, citrusy v dochuti. Doporučeno k husím prsům na citrusech.

Frankovka 2022 VOC Modré Hory, suché
Vinařství Bukovský Morava, Velkopavlovická, Kobylí, Dvořanky 275 Kč (VVB)
Suché víno tmavě rubínové barvy s fialovými odlesky. Vůně je výrazná, s tóny ostružin, kompotovaných višní a sušených švestek. Bohatá chuť s jemnou tříslovinkou připomíná švestky, višně a černou třešeň. Je kořenitá, ovocná a sametová. Obsah alkoholu 13,0 %, zbytkový cukr 3,2 g/l, kyseliny 6,1 g/l.
- Zlatá medaile – Festwine 2025 (Velké Pavlovice)
- Zlatá medaile – Modrohorská pecka 2025 (Velké Pavlovice)

Grosso Agontano 2016 Rosso Conero DOCG Riserva Magnum
Garofoli Itálie, Marche, Monte Conero 3349 Kč / 1,5 l (BOR)
Červené suché víno z regionu Marche a vinařství Garofoli. Vyrobeno z odrůdy Montepulciano v oblasti Monte Conero. Výběr nejlepších hroznů a záměrně nízké výnosy dodávají tomuto vínu plnou a výraznou strukturu. Zraje 1–2 roky v malých francouzských dubových sudech a poté téměř 2 roky v lahvi, než je uvedeno na trh. Víno je vhodné i k dlouhodobému archivování. Plné a strukturované víno s bohatou vůní červeného ovoce, jemných kořenitých tónů a vanilky. V chuti sametové, s elegantními tříslovinami a dlouhým harmonickým závěrem. Párujte s vyzrálým sýrem, červeným masem a zvěřinou.
|