Brno, 3. srpna 2011 - Jaký bude nový ročník vín? V době dozrávání hroznů na vinici si každý milovník vína klade stále častěji tuto věčnou otázku. Po neúrodě loňského ročníku vypadá ten nový zatím slibně. Ovšem nechvalme víno předem, to se nemá. Co chválit můžeme, to jsou novinky v nabídkách vinoték. Z Moravy přicházejí opravdu pěkné svěží bílé vzorky 2010 i již nazrálé 2009, ze světa pak už řádně naleželá červená vína.
Brno 14. července 2011 - Česká společnost ResVinia tento týden oficiálně uvedla na trh první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Množstvím resveratrolu 4 - 9 mg/l se Bona Dea zařadila mezi světovou špičku vín příznivě působících na náš organizmus. Bona Dea je římská bohyně řeckého původu uctívaná jako ochránkyně zdraví a plodnosti.
Brno, 1. července 2011 - Nic naplat, lidé vybírají očima, platí to i při výběru vína. Čím více se lahev třpytí „medailičkami“, tím větší je šance, že po ní koupěchtivý zákazník sáhne. Jistým regulátorem prvotního okouzlení je pak cena – každá nová blyštivá nálepka na víně zpravidla přináší i cenové navýšení. A vzniká tak obrovský prostor pro debaty, zdali váha medailí vyznačených na obalu odpovídá kvalitě obsahu uvnitř lahve a opravňuje tak vinaře či prodejce k zdražování.
Brno, 3. června 2011 - V červnu uvádí na trh svá vína celá řada vinařů. Zpravidla to bývají vzorky z roku minulého, ale objevily se i ročníky starší, vyzrálejší. Za zmínku stojí u nás ještě málo známá odrůda Kerner, jejíž výběr z bobulí od Ampelosu je horkou novinkou Moravské vinotéky. Zajímavostí je i Mistelle de Muscat Juveano vyrobené technologií portských vín, ovšem u nás, na Moravě. Nechejte se proto inspirovat naší červnovou nabídkou a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Brno, 1. května 2011 - Květen je tradičním obdobím pro ochutnávání vín nového ročníku, který právě teď ukazuje svoji sílu po měsících ležení. Stejně tak už ale začíná sezóna svěžích pochoutek stojících na pomezí mezi bílými a červenými víny – tedy vín růžových. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Nechejte se inspirovat našimi květnovými tipy a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.
Brno, 1. dubna - V zásadě jsou jen dva druhy vín - špatná a dobrá. Ta druhá naštěstí převládají, alespoň na pultech brněnských vinoték, kde jsme pátrali po novinkách měsíce dubna. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Potom mezi našimi tipy vyberte vaše oblíbené značky a odrůdy a vyrazte za nimi do nejbližší osvědčené vinotéky. A třeba nám i napište komentář, jak vám vybrané víno chutnalo (či nechutnalo), jak hodnotíte vinaře i vinotéku, cenu lahve v poměru ke kvalitě.