Od čtvrtka 10. září do neděle 13. září proběhne v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně Astronomický festival 2009. Stovka astronomů z celé České republiky i Slovenska se pokusí stručně shrnout aktuální stav nejrůznějších astronomických oborů, definovat jejich hlavní problémy a nastínit trendy nejbližší budoucnosti.
V sále velkého planetária postupně vystoupí např. Jiří Grygar (Milníky dvacátého století, výzvy století jedenadvacátého), Marcel Grün (Kosmonautika 21. století), Jakub Haloda (Meteority – klíč k řešení otázek vzniku a vývoje sluneční soustavy), Ivan Hubený (Exoplanety), Luboš Perek (Úskalí kosmického provozu), Pavel Suchan (Světelné znečištění – kde jsme a kam kráčíme) a Petr Škoda (Virtuální observatoře). Jednání bude přístupné i široké veřejnosti. Slavnostní zahájení proběhne 10. září v 18 h. Kompletní program festivalu je k dispozici na webových stránkách http://festival.hvezdarna.cz.
Astronomický festival 2009 se koná pod záštitou brněnského primátora Romana Onderky ve spolupráci s Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Sdružením hvězdáren a planetárií, za finančního přispění Ministerstva kultury České republiky.