Vědci z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno testují nové metody, které mají pomoci rychle a přesně odhalit přidané rostlinné bílkoviny běžně přidávané do masných výrobků. Používají při tom tzv. imunohistochemické metody, které se uplatňují především v diagnostice nádorů v humánní medicíně. Ty by měly v budoucnu pomoci rychle a především přesně určit složení dané potraviny. Znát přesné složení potraviny je důležité zvláště pro alergiky – právě alergie na sóju a pšeničnou mouku spolu se slepičími vejci, kravským mlékem, arašídy, ořechy, rybami či plody moře tvoří dnes 80 až 90 % alergických reakcí na potraviny. Znalost složení je zároveň ale také indikátorem kvality či záměny surovin v masných výrobcích.
Princip metody spočívá ve vazbě značených protilátek na sledovaný protein přímo v histologickém preparátu. Po navázaní značené protilátky je protein zvýrazněn barevně. Okolní struktura masného výrobku je zvýrazněná běžnými histologickými barvami. Jedná se o vysoce specifickou reakci, za pomocí které je možné prokázat přítomnost samotného proteinu, či dokonce jen jeho alergenní části. Použité histologické barvení navíc umožňuje získat přehled o dalších přítomných surovinách, ze kterých byl výrobek vyroben. Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele.